alokasko-logo
alokasko-logo

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmak Zorunlu mudur?

Zorunlu trafik sigortası zorunlumudur? Yaptırmamanın herhangi bir cezası varmıdır? İstediğim zaman iptal edebilirmiyim? Zorunlu trafik sigortası bütün zararlarımı karşılarmı? Kaza yaptığım zaman zorunlu trafik sigortası benim mi yoksa karşı tarafınmı hasarını karşılar? Bu sorular ile boğuşuyorsunuz. Alokasko olarak bunların farkındayız. Bu yazımızda zorunlu trafik sigortası ile alakalı aklınızdaki bu soruların hepsine cevap vereceğiz.

Zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortası sürücüler tarafından çoğunlukla karıştırılan iki sigorta çeşididir. Aracına kasko yaptıran kişi, zorunlu trafik sigortasına ihtiyacı olmadığını düşünmekte ve çok büyük bir yanılgıya düşmektedir. Zorunlu trafik sigortasının amacı, karayolunda devam araçların karşı tarafa vereceği maddi ve bedensel zararları/ziyanları karşılamak olup; araç malikinin kendisine veya aracına vereceği zararları karşılamaz. Trafik Kanunu’na göre zorunlu trafik sigortası, Türkiye’de trafiğe çıkan bütün araç sahibinin yaptırması gereken bir zorunlu sigorta çeşididir. Şahsınıza ait arabanızı güvence altına almanızı sağlayan ve zorunlu olmayan ise kasko sigortasıdır .

Türkiye İstatistik Kurumu  verilerine göre, 2018’in Ocak ayında 18 milyon adet olan araç sayısı, 2019’ın ilk çeyreğinde 23,4 milyona ulaştı ancak Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) verileri trafik sigortasız araç sayısının 6,9 milyonun üzerinde olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de trafik sigortası her araç için zorunlu olduğundan, yaptırılmadığı takdirde olası maddi cezaları göze alırsınız demektir…

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmazsanız Cezası Ne Olur?

2022 itibari ile ödeyeceğiniz zorunlu trafik sigortası yaptırmama cezası 196,00 TL olarak uygulanmaya başladı. Buna göre cezasını 15 gün içerisinde peşin ödeyen araç sahipleri % 25 indirimden faydalanarak 147,00 TL ödüyor. Fakat zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezası bununla da sınırlı kalmamaktadır. Zorunlu Trafik sigortası zamanında yaptırılmazsa, araba sahibinin trafik sigortası basamağı herhangi bir şekilde kaza yapmamış olsa bile sabit kalıyor ve zorunlu trafik sigortası poliçesinde hasarsızlık indirim hakkı maalesef ki kaybediliyor. Bununla birlikte trafik sigortasını yaptırmama ve 1 yıllık sigorta süresi dolan sigortayı yenilememe durumunda, geçen her ay için %5 oranında gecikme zammı ödemektedir. Bu gecikme zammı %50 ile sınırlandırılmış şekilde uygulanıyor.

Aracın Trafikten Men Edilme Cezası

Zorunlu Trafik sigortasını yaptırmayan sürücüleri bekleyen diğer bir tehlike ise aracının trafikten men edilme cezasıdır . Trafik sigortasını hiç yaptırmamış ya da zamanında yenilememiş bir arab, trafik ekiplerince belirlendiği an, araç çekici yardımıyla yedi emin otoparka götürülerek trafikten men edilmektedir. Araç sahibi eğer aracını almak isterse ilk olarak trafik sigortası poliçesini yaptırmak zorunda. Araç sahibi, trafik sigortasını yaptırırken hem gecikme zammına maruz kalıyor, hem de çekici ücreti ve aracın otoparkta kaldığı gün kadar, yedi emin otopark ücreti ödemekle yükümlü kalıyor. Bütün bunları bir arada değerlendirdiğinizde, ödemeniz gereken toplam trafik sigortası ve cezası oldukça yüksek rakamlara ulaşabiliyor. Bunun yerine trafik sigortanızı zamanında satın alarak gereksiz maddi külfetten kaçının güven içinde aracınızı kullanmaya devam edin.

Zorunlu Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalıdır?

Trafiğe yeni çıkacak araçlar ile ikinci el alınan araçlar için, zorunlu trafik sigortası poliçesi yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar var.

Aracını satan bireyler noter satış sözleşmesi ile trafik sigortasını hemen iptal ettirmeli ve kalan gün sayısı kadar prim tutarını iade almalıdır. Satın alınan araç sigortadan düşeceği için aracın yeni sahibinin trafik sigortası yaptırması zorunlu hale gelir. Buradaki önemli kıstas şu: Arabanın noter satışı tamamlandıktan sonra, aracı satan kişi sigortayı iptal ettirse dahi, aracın mevcut trafik sigortası 15 gün boyunca kullanılabilir. 15 günlük zaman dilimi 2. el araç sahibine yeni bir trafik sigortası satın alması için verilmektedir. Mevcuttaki bu süreyi dolduran ve sigorta poliçesi satın almayan araç sahibi, trafik kontrollerinde trafikten men edilme cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Sıfır araç satın alınırken trafik tescil işlemleri yapılır ve araç ruhsatı emniyet ekiplerince hazırlanır. Ruhsat işlemleri sırasında Emniyet Genel Müdürlüğü’nce otomobil sahibinden, zorunlu trafik sigortası belgesini ibraz etmesi istenir. Bu sebeple arabanın trafiğe çıkmadan önce trafik sigortası yaptırılmalıdır. Sigorta şirketleri, sıfır araçların trafik sigortası poliçelerini ruhsata ihtiyaç olmadan aracın motor numarası, şasi numarası ve modeli esas alarak düzenleyebiliyor.

Kaza Anında Maddi ve Manevi Tazminat Yükümlülüğü Nedir

Sigorta poliçesine sahip olmamanın en büyük yükümlülüğü, olası bir kazaya karışmanız durumunda ortaya çıkıyor. Bildiğiniz gibi, zorunlu trafik sigortası herhangi bir kazaya karıştığınızda sizi üçüncü kişilere verebileceğiniz zararlara karşı koymaktadır. Bir kaza durumunda vuku bulan tüm maddi ve manevi zararlar, arabanızın zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanıyor. Fakat, trafik sigortanız olmadan seyir halindeyken bir trafik kazası meydana gelir ve kazada kusurlu olarak kabul edilirseniz, meydana gelen tüm maddi ve manevi kayıpları kendiniz ödemek zorunda kalırsınız. Bu durumda araba masrafları, sakatlanma veya vefat meydana gelmesi halinde, sağlık masrafları ve manevi tazminat bedeli altından kalkamayacağınız kadar büyük maddi yükümlülükler labilir.

Trafik Sigortası Bitince En Az Kaç Gün İçerisinde Yenilenmelidir?

Trafik sigortasının belli bir yenilenme zamanı yoktur. Sigorta poliçenizin zamanı bir yıldır. Bir yıllık zaman dolduğunda hemen yenileme yapmanız gerekir. Bu sebeple zorunlu trafik sigortası poliçe yenileme gününüzü unutmamalı ve zamanı geldiğinde muhakkak poliçe yenilemenizi kestirmelisiniz. 

Eğer sigortanızı alokasko.com üzerinden yaptırmışsanız, zamanı geldiğinde sizi e-posta, sms, arama yoluyla bilgilendiriyor, en doğru kararı verebilmeniz için kıyaslamalı ve kapsamlı olarak tüm teklifleri size sunuyoruz. Böylece, trafik sigortanızın yenilenme zamanına dair kaygı duymadan ve en uygun teklif için araştırma yapmanıza gerek olmadan kolayca sigortanızı satın alabilirsiniz.

Trafik sigortası ile en çok sorulanlardan biri de sigorta poliçe süresi dolmadan yenileme yapılıp yapılamayacağıdır. Poliçe zamanı dolmadan yenileme yapabilirsiniz. Fakat mevcut trafik sigortanız bitmeden yeni sigortanız aktif hale gelmeyecektir. Trafik sigortası yenilemenizi sigorta bitmeden yaptırsanız dahi, mevcut sigortanızın zamanı dolmadan yenisi tabi ki başlamaz. Zamanından daha erken yenilediğiniz sigortanız, poliçenizin zamanı bittikten sonra devreye girer.

Siz de kendinizi ve ailenizi maddi yükümlülüklere karşı teminat altına almak için trafik sigortanızı alokasko.com’a ziyaret ederek yenileyin, 2 dakika içerisinde, kredi kartınızla en uygun fiyata trafik sigortanızı online satın alın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer İçerikler

spot_img
Verified by MonsterInsights