Hayalini kurduğunuz aracı aldınız ve kullanmak için can atıyorsunuz. Yalnız kanunen zorunlu olan ve kazaya karışmanız durumunda karşılaşacağınız büyük maddi kayıplara karşı sizi koruyacak zorunlu trafik sigortası yaptırdınız mı?
İlk defa trafik sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gerekenleri ve merak edilenleri bu yazımızda sizin için derledik. Yazımızı okumaya devam ederek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Zorunlu trafik sigortası, sigortalının kara yolunda veya demir yolunda kaza yapması durumunda 3. Kişilerin ve karşı tarafın uğrayacağı hasarları poliçe limitleri dahilinde güvence altına almaktadır.
Kanunen zorunlu olan trafik sigortası zorunlu olmaktan daha çok ihtiyaçtır.
İşletilme halinde olan aracın kazada kusurlu olması durumunda oluşan hasar büyük çaplı maddi kayıplara neden olmaktadır. Trafik sigortası bu maddi kayıplara karşı koruma sağlamaktadır. İlk defa alınan aracın trafik sigortası yapılmamışsa ve trafik polisi tarafından tespit edilmişse bazı cezai işlemler uygulanmaktadır. Tüm bunların yanı sıra trafik sigortanız yokken bir kazaya karışırsanız hasar masraflarını cebinizden ödemeniz gerekir.
Zorunlu trafik sigortası teminatları hakkında detaylı bilgi için Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Nelerdir?
Trafik Sigortası Yoksa Ne Olur?
Trafik sigortası kanunen yaptırılması zorunlu olan bir sigorta ürünüdür. Sigortanın yaptırılmaması veya yenilenmemesi durumunda araç sahibine cezai işlem uygulanarak sigortasız araç bağlanır ve trafikten men edilmektedir.
Men edilen aracın tekrar trafiğe alınması için trafik sigortasının yapılması ve yazılan cezaların ödenmesi gerekmektedir. Bu işlemler sonucunda araç tekrar trafiğe çıkarılabilir. Trafik sigortası yaptırmadığınız zaman cezalara ve otoparka ödeyeceğiniz tutar sizin cebinizden çıkar. Bu durumları yaşamamak adına ve diğer sürücülerinin can ve mal sağlığını düşünerek trafik poliçenizi zamanında yaptırmalısınız.
Zorunlu Trafik Sigortasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Trafik sigortası, tüm araç sahiplerinin kanunen yaptırması zorunlu olan sigorta ürünüdür. Sigortanın yaptırılmaması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır.
Kanunen zorunlu olan bu sigorta ürünü aracın işletilmesi sırasında oluşabilecek kazalarda sadece 3. Kişilerin ve karşı tarafın uğrayacağı zararları kapsamaktadır. Sigortalı araçta oluşan hasarı karşılamamaktadır. Kendi aracınızda oluşan hasarlar için kasko sigortası yaptırabilirsiniz.
1- Poliçede Yer Alan Bilgileri Dikkatli İnceleyin
Trafik sigortası, araç ve araç sahibi bilgileri girilerek düzenlenmektedir. Bu bilgilerin eksik veya hatalı girilmesi durumunda sigortanız geçersiz sayılmaktadır. Bu nedenle sigorta poliçesi temin ederken sizden istenen bilgileri eksiksiz ve doğru olarak vermelisiniz.
Sigorta poliçesi, sigortalının beyan etmiş olduğu bilgiler doğrultusunda hazırlanmaktadır. Bu bilgiler sigortalının alacağı hizmetin bir parçasıdır. Bu bağlamda eksiksiz hizmet alabilmek için poliçede yazan bilgileri kontrol etmelisiniz.
2- Poliçe Bilgilerini Kontrol Edin
Zorunlu trafik sigortası, kişiye ve araca özel olarak düzenlenmektedir. Bu nedenle poliçe üzerinde yazan bilgilerin sigortalı ve araç ruhsatında yazan bilgilerle uygun olmalıdır.
Bu bilgilerin birinin yanlış olması sigortanın geçersiz olmasına neden olmaktadır. Geçersiz sayılan poliçelerin bir hükmü yoktur. Aracın seyir halinde kaza yapması sonucunda oluşan hasar karşılanmamaktadır. Bu nedenle poliçe üzerinde yazan bilgiler kontrol edilerek yanlış veya hatalı bilgiler düzeltilmelidir.
3- Poliçe Teminatlarını Kapsamlı Öğrenin
Teminatlar alacağınız hizmetin bir göstergesidir. Poliçe içeriğinde bulunan teminatlar ve teminat limitleri hasar durumunda hasarın ne oranda karşılanacağını ifade etmektedir.
Poliçe içerisinde yer alan teminatlara, teminat limitlerine, özel ve genel şartlarına dikkat edilmelidir. Bu bilgiler sigortalı olduğunuz dönem içerisinde yaşayacağınız aksi durumlara karşı önlem almanıza yardımcı olacaktır.
4- Yenileme Zamanını Takip Edin
Trafik sigortası yenilemesi poliçenizin güvencesinin devam etmesini sağlamaktadır. Trafik sigortası, diğer sigorta ürünlerinde olduğu gibi yıllık olarak yapılmaktadır. Sigorta poliçesi üzerinde yer alan başlangıç tarihinden itibaren 1 yıl sonra sona ermektedir. Araç satışı yapılmadığı takdirde 1 yılın sonunda yenilenmelidir. Trafik sigortası yenilenmediği takdirde poliçe geçersiz sayılacaktır. Aracınızı trafikte işletilmesi sırasında tespit edildiği takdirde aracınız trafikten men edilecektir. Bunun yanı sıra cezai işlem uygulanmaktadır.
Poliçenizin bitiş tarihinin hafta sonuna gelmesi durumunda ilk iş gününde yenilemeniz gerekmektedir. İlk iş günü yenilenmeyen trafik sigortaları için %5 faiz uygulanmaktadır. Bununla beraber yenilenmeyen poliçeler için aylık olarak %5 cezai işlem uygulanmaktadır.Alokasko.com uzmanları sizin yerinize poliçe tarihlerinizi otomatik kontrol eder ve sizlere yenileme bildiriminde bulunur. Online teklif aracımızı kullanarak bilgilerinizi sistem üzerinden uzmanlarımıza iletebilirsiniz
5- Hasarsızlık İndirimi Hakkında Bilgi Edinin
Hasarsızlık indirimi poliçe dönemi içerisinde sigortalının biz kazaya karışmaması sonucunda kazandığı ekstra indirimdir.
Hasarsızlık indirim basamakları 7 adetten oluşmaktadır.
İlk defa sigorta yaptıracak kişiler 4. Basamaktan başlamaktadır. İlk poliçe dönemi içerisinde kaza yapmaması durumunda bir 5. Basamağa çıkmaya hak kazanmaktadır.
Hasarsızlık basamaklarına göre indirim oranlarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.
Basamak | İndirim Oranı | Sürprim (Artış) Oranı |
7.Basamak | 45% | 0% |
6.Basamak | 30% | 0% |
5.Basamak | 15% | 0% |
4.Basamak | Standart | Standart |
3.Basamak | 0% | 50% |
2.Basamak | 0% | 100% |
1.Basamak | 0% | 150% |
Trafik sigortası, araç ruhsat tüzel veya özel sahibinin adına yapılmaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Bozulursa Ne Kadar Artar?
Trafik sigortası artışları sigortalının hasarsızlığına göre olmaktadır. Eğer dönem içerisinde bir den fazla hasar yaptığınız takdirde sigorta priminiz de yüksek meblağda artış görebilirsiniz.
Örneğin 7. Basamak hasarsızlığı bulunan kişinin dönem içerisinde 2 adet hasar yapması durumunda %30 ile %45 arasında bir oranda artış görülebilmektedir.
Aracımla Duvara veya Bahçe Ağacına Zarar Verdim – Trafik Sigortası Bunu Öder Mi?
Trafik sigortası 3. Kişilere verilen hasarları karşılamaktadır. Bu nedenle duvara ve ağaca verdiğiniz hasarı poliçe kapsamında karşılanmaktadır. Eğer ağaç özel olarak dikilmiş ise faturası bulunması durumunda ödeme yapılmaktadır.
Kendi aracınızda meydana gelen zarar ve hasarları karşılamak için araç kasko sigortası yaptırmalısınız.
Trafik Sigortaları Kısa Süreli Olur Mu?
Trafik sigortası yıllık olarak yapılmaktadır. Kısa süreli olarak sadece yurt dışına çıkış yapacak araç ve yurt içinde belirli bir süre bulunmak zorunda olan yabancı plakalı araçlara yapılmaktadır.
Cumartesi Günü Trafik Sigortası Yapılır Mı?
Trafik sigortası olmayan araç sahiplerinin ne büyük endişesi aracıyla seyahat ederken kaza yapmak ve polise yakalanmaktır. Gelişen teknoloji ile 7/24 trafik sigortası satın alınabilmektedir.
Hafta sonu ve tatil günlerinde siz değerli müşterilerimiz Alokasko.com online teklif ekranı ve 7/24 hizmet vermekte olan çağrı merkezimizden kesintisiz hizmet alabilirsiniz.
İlk Araç Sigortası Neden Yüksek Çıkar?
Trafik sigortası fiyatları aracın sınıfı ve sigortalının yaşıyla orantılıdır. Bunlarla beraber sigortalının geçmiş dönem kullanımı bulunmadığı için sigorta şirketleri sigortalıyı riskli olarak görmektedir.
Alokasko sigorta uzmanları sizin için en ucuz sigorta teklifi için 20 farklı sigorta şirketinden araştırma yaparak en iyi teminatlı trafik sigortası teklifini size sunmaktadır. Online trafik sigortası hesaplama aracımızı kullanarak anında sigorta ücretlerini karşılaştırabilirsiniz.
Hasarsızlık İndirim Yüzdesi Ne Demek?
Hasarsızlık indirim yüzdesi, sigortalının kazanmış olduğu indirim veya sür prim oranını göstermektedir.
Sigortalının poliçe vadesi içerisinde hasar yapmaması durumunda indirim kazanmaktadır. Aynı takdirde kaza yapması sonucunda sür prim uygulanmaktadır. Sigortalı poliçe vadesinde ne kadar çok hasar geçirirse yenileme döneminde sür prim uygulanmaktadır.
İnternetten Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmak Güvenli Mi?
İnternetin sürekli değişime uğraması ve gelişmesi internet üzerinden alışverişin var olmasına neden olmuştur. Bu gelişmeler sonucun da sigortada online alışverişin bir parçası olmaktadır.
Peki, internetten sigorta almak güvenli mi?
İnternetten sigorta alırken güvenilir olduğunu anlamanız için gerekli husus internet sitesinin SSL sertifikasının olup olmadığıdır. SSL sertifikası sitenin güvenli olup olmadığını ifade eden güvenlik sertifikasıdır. Bu sertifikanın bulunduğu siteden alışveriş yapmanızda herhangi bir sıkıntı veya sakınca bulunmamaktadır.
SLL sertifikasını arama çubuğunun sol üst kısmında bulunan kilit simgesinin üstüne fare imlecinizi getirerek görüntüleyebilirsiniz.
İnternetten Online Trafik Sigortası Teklifi Nasıl Alınır?
Zorunlu trafik sigortası teklifi, internet ortamından online olarak kolayca alınabilmektedir.
Alokasko.com olarak sizin için 20’den farklı sigorta şirketinden en uygun trafik sigortası fiyatını sunmaktayız.
Trafik sigortası teklifinizi acenteye uğramadan hızlı bir şekilde online teklif ekranımızı kullanarak alabilirsiniz. Anında onlarca şirketin trafik sigortası fiyatını yan yana karşılaştırarak hem zamandan hem de bütçenizden tasarruf elde edebilirsiniz.
Aklınıza takılan diğer sorular için, 7/24 hizmet veren çağrı merkezimizden destek alabilirsiniz.