Bazen kazaların sonuçları otomobillerin hasar görmesinden ileri seviyede olabilir. Bu durumda kaza sonucunda ölüm veya yaralanma vuku bulduğu zaman, trafik sigortası karşı tarafın mağduriyetini giderecek şekilde ölüm ve tedavi masraflarını ödemektedir.
Otomobil insanın ayağını yerden kesmesi ve uzakları yakın etmesi ile birçoğumuzun hayalini süsleyen, birçoğumuz için de el, kol, ayak gibi vücudumuzun bir uzantısı haline gelen bir araçtır aslında. Uzak mesafelere kısa sürede ulaşmak, ev ve iş arası mesafeyi kısaltmak, dilediğin uzunlukta seyahatlere çıkmak gibi birçok getirisinin yanında, araba sahibi olmak belirli soruları da beraberinde getirmektedir.
Bu soruların başında da otomobil sigortalarıyla ilgili sorular geliyor. Özellikle arabalarını ilk kez sigortalatacak bireyler, “Trafik sigortası ile kasko arasındaki fark nedir?” sorusunun cevabını fazlasıyla önemsemektedir.
Arabanıza yönelik iki sigortadan biri olan ve durmadan birbiriyle karıştırılan trafik sigortası ve kasko aslında kesin çizgilerle ayrılmaktadır. Fakat bu farkları kavramak için öncelikle bu sigorta çeşitlerini ve kapsamlarını iyi bir şekilde bilinmesi gerekmektedir.
Kapsamı Nedir?
Zorunlu sigortalardan biri olan trafik sigortası, Trafik Karayolları Trafik Kanunu gereğince, trafiğe çıkacak tüm araç sahiplerinin kesinlikle yaptırması gereken bir sigortadır.
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ya da kısa adıyla “Zorunlu Trafik Sigortası” olarak bilinen bu sigorta türü, olası bir kaza durumunda karşı tarafa (3. şahıslara) gelecek zararı tazmine yarar.
Maddi zararlara artı olarak; kazadan oluşan yaralanma, sakatlanma ve ölüm gibi durumlarda da zararlar belirli teminatlar ile karşılanır.
3. şahısların malına ve canına gelecek zararı kapsadığı için “sorumluluk sigortası” kapsamında yer bulan trafik sigortası, araç ve poliçe sahibinin uğradığı zararları hiçbir suretle karşılamaz.
Araç sahibi olan herkesin yaptırmakla yükümlü olduğu zorunlu trafik sigortasını aynı zamanda süresi dolmadan yeniletmek de önem arz eder. Trafik sigortaları bulunmadan trafiğe çıktığı görülen araçlar, emniyet güçleri tarafından bağlanmakta ve araç sahiplerine cezai işlem uygulanmaktadır.
Kasko ve Kapsamı Nedir?
Kara Taşıtları Sigortası olarak bilinen kasko sigortası, isteğe bağlı sigortalar arasında yerini alır.
Araç sahibinin uğrayacağı zararı karşılamakla yükümlü olan kasko sigortası; kaza (çarpılma / çarpma), yangın ve çalınma gibi durumları teminat altına almaktadır. Bahsi geçen kasko teminatları haricinde; araç kaskosuna deprem, terör, su baskını gibi birçok başka teminat başlığı dahil edilebilmektedir.
Kaskonuzun ihtiyacınız olan tüm teminatları kapsadığına emin olmak için araç kaskonuzu yaptırırken teminatlarını dikkatle ve özenle belirlemenizde fayda olacaktır. Aksi takdirde aracınız teminat dışı risklerle karşı karşıya kaldığı zaman, şirket zararınızı karşılamayacaktır.
Kasko sigortası her yıl yenilenmektedir. Sigorta bitme tarihine yaklaşıldığında araç sahiplerinin sigorta sorgulama işlemlerini yapması ve yeniletme işlemlerini zamanında gerçekleştirmesi tavsiye edilmektedir.
Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Temel Farklar Nedir?
Trafik sigortası kasko arasındaki farkı şu maddelerle açıklanabilir:
- Trafik sigortası zorunlu sigortayken, kasko sigortasının yapılması tamamen isteğe bağlıdır. Trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkılması durumunda, araç bağlanmakta ayrıca araç sahiplerine cezai işlem uygulanmaktadır.
- Kasko sigortası ise kaza durumunda kendi aracınızda oluşan zarar ve hasarları karşılamakta, trafik sigortası karşı tarafın zarar ve hasarlarını karşılamakla yükümlüdür.
- Trafik sigortası fiyatları ve kasko bedelleri arasında fark vardır. Kaskonun koruduğu teminatlar trafik sigortasına göre daha kapsamlı olduğundan, kasko sigortalarının fiyatı daha pahalıdır. Trafik sigortalarının teminatları genellikle birbirine benzemektedir. Bu tip bir sigorta yaptırırken ucuz olanı tespit edip onu seçmeniz mantıklı olacaktır. Kaskoda ise durum biraz daha farklıdır. Kaskoların teminatları yaptırdığınız sigorta poliçesine göre çeşitlilik gösterdiğinden, ucuza değil, en avantajlı seçeneğe gitmeniz çok daha yerinde olacaktır.
- Trafik sigortasında sınırlar sabit olup devlet tarafından belirlenir. Karşı tarafa gelen maddi ve bedensel zararlar belirli orada karşılanır. Kasko da ise durum şöyledir; poliçe kapsamı istenilen oranda genişletilebilir ve sınırları belirleyen taraf devlet değil, sigorta sahibinin ta kendisidir.
- Türkiye’de ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde trafik sigortası, trafiğe çıkacak araçlar için zorunlu tutulmaktadır. Trafik sigortasının zorunlu olmasının en önemli sebebi, araç sahiplerinin ve sürücülerin üçüncü kişilere karşı aldığı sorumluluğu üstlenmektir. Bu sigorta sayesinde olası bir kazada hatalı olmanız durumunda karşı tarafın hasarı bu sigorta tarafından tanzim edilir.
- Trafik sigortası, trafiğe katılan her bir sürücü için önem taşır. Zorunlu olması sayesinde trafikteki herkes sigortayı yaptıran kişi de koruma altına alınmış olur. Bu sigorta sayesinde siz de üçüncü partilerin hatasından kaynaklanan bir kaza durumunda teminat altında olduğunuzu bilirsiniz. Tabi ki zaman geri alınamayacak veya telafi edilemeyecek bedeni hasarlar ortaya çıktığını unutmadan, tüm sürücülerin direksiyon başındayken dikkatli olması önemlidir.
Maddi açıdan konfor sağlar
- Küçük ya da büyük kazalar her zaman olur. Pek çok değişkeni göz önünde bulundurduğumuzda bunlardan tam anlamıyla kaçmak pek mümkün olmuyor. Böyle bir durumda maddi açıdan hasarı karşılamak üzere sizin ya da karşı tarafın sigorta poliçesi olduğunu bilmek ciddi anlamda rahatlık sağlatır.
- Bedeni ve maddi zararları güvence altına alan zorunlu trafik sigortası, sigorta sahibinin değil, karşı tarafın hasarlarını öder. Kendi hasarlarınızı için ise Kasko Sigortası yaptırmanız gerekir.
Trafik sigortasının kapsamı nelerdir?
Zorunlu trafik sigortasının kapsamı genel olarak aynı olsa da sigorta poliçesinde belirlenen değerler ölçüsünde ödeme söz konusudur. Kaza durumunda hata oranınız tespit edilerek karşı tarafta oluşan hasarın oluşan oran çerçevesinde belirlenecek miktarı sigortanız tarafından ödenir. Somut olarak açıklamak gerekirse, kazaya dahil olan üçüncü tarafın maddi hasarI sizin hata oranınız ve sigorta poliçenizde belirlenen limit ölçüsünde temin edilmektedir.
Sizde ya da aracınızda meydana gelen hasardan üçünücü kişiler sorumlu olduğu zaman, bu kişinin veya kazaya dahil olan aracın tespit edilmesi çok önemlidir. Ancak bu şekilde karşı tarafın hasarınızı tazmin etmesini sağlayabilirsiniz.