Kalp krizi hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Herhangi bir olumsuz durumda sağlık sigortanız size destek olur mu? Sağlık sigortası yaptırarak olumsuz durumların önüne nasıl geçersiniz? Hepsini anlatacağız… Gelin şimdi derinlemesine inceleyelim; Bu hassas, önemli ve acil bir konu. Ciddi kardiyak olaylar gibi hastalıkları önlemek için uyarıları dikkate almak, zamanında müdahale etmek, dengeli bir yaşam tarzı benimsemek çok faydalıdır.
Aslında, günlük alışkanlıklarımız (beslenme, fiziksel aktivite) sağlığın korunmasında çok önemli bir rol oynar ve yaşam beklentisinin iyileştirilmesine ve artmasına büyük ölçüde katkıda bulunur.
Kalp krizi nedir ve uyarı işaretleri nelerdir?
Bunu birçok kez duyuyoruz. Ancak tıp alanında spesifik bilgisi olmayanlar miyokard enfarktüsünün (kalp kası) tam olarak ne olduğunu bilemeyebilirler. Bu ciddi olay , koroner arterlerden birinin tıkanmasıyla belirlenen kalp dokusunun bir kısmının nekrozuna (ölümüne) kadar izlenebilir ( kalbe oksijen açısından zengin kan sağlama görevi vardır).
Bu tıkanıklık kısmi veya tam olabilir ve genellikle yağ, kötü kolesterol veya atardamarlarda plak oluşturan diğer maddelerin (ateroskleroz) birikmesinden kaynaklanır. Bu plak parçalanır, kan akışını kesen ve böylece doku ölümüne (nekroz) neden olan bir tromboz meydana gelir.
Kardiyovasküler riskle bağlantılı olan fazla yağın, özellikle visseral yağın (karaciğer ve pankreas çevresinde konumlanmıştır) atılması da önemlidir.
Hangi alarm zillerini fark etmeniz gerekiyor?
Kalp krizi ile ilgili semptomatoloji değişken ve sübjektiftir . Aslında, tüm hastalar aynı semptomları bildirmez veya bunları aynı yoğunlukta yaşamaz. Bazı durumlarda, kalp krizi olabilir .
Ancak kalp krizinin en karakteristik tezahürü , göğüste on dakikadan fazla süren bir sıkışma veya ağrı hissidir . Ağrı göğüsten bir veya iki kola yayılabileceği gibi boyun, çene ve sırta da ulaşabilir.
Ayrıca göğüs ağrısı , mide bulantısı, mide ekşimesi veya karın ağrısı, nefes darlığı hissi, yorgunluk, soğuk terleme, baş dönmesi gibi diğer durumlarla birlikte ortaya çıkabilir . Çoğu durumda, kalp krizi semptomlarının başlangıcı ani olur, ancak tahmine dayalı belirtiler önceki saatlerde, günlerde veya haftalarda da ortaya çıkabilir: örneğin, tekrarlayan göğüs ağrısı veya basınç hissi ( anjina pektoris ) tipiktir. istirahatte zayıflatılır.
Kalp krizini önlemek için hangi testler yapılmalı?
Elektrokardiyogram , kalbin elektriksel aktivitesini kaydeder ve hasarlı kalp kası (miyokardiyum) elektriksel uyaranların iletiminde bir değişiklik gösterdiğinden enfarktüsün onaylanmasına veya dışlanmasına izin verir.
Ayrıca kan testleri , nekrotize kalp hücreleri tarafından kana salınan maddeler olan kalp enzimlerinin varlığını belirleyebilir.
Bazen ekokardiyogram , ultrason kullanan ve kalbi şeklini, boyutunu ve hareketini gözlemlemenizi sağlayan bir inceleme yararlı olabilir .
Kalbinizin durumunu anlamak için gerekli olan bu testlere ek olarak ve günlük yaşamda hangi sağlıklı alışkanlıkları benimsemeniz gerektiğini görmeden önce size sağlığı iyileştirmek ve hastalıkları önlemek için bazı bilimsel stratejiler sunmak istiyoruz. Sağlık sigortası yaptırarak testlerinizi ücretsiz yaptıracağınızı biliyormuydunuz?
Kalp krizi ne kadar yaygındır ve en çok kim risk altındadır?
Miyokard enfarktüsü yılda iki yüz binden fazla İtalyan’ı etkiliyor. Predispozan faktörler değiştirilebilir ve değiştirilemez olarak ayrılır. Değiştirilemeyen faktörler arasında ilerleyen yaş, cinsiyet ve aşinalık yer alır.
Öte yandan sigara içme alışkanlığı , arteriyel hipertansiyon, kötü kolesterol yüksekliği, trigliserit yüksekliği , diyabet, obezite , metabolik sendrom , hareketsiz yaşam tarzı , stres ve ilaç değiştirilebilir risk faktörleridir.
Sağlıklı bir kalbe ve temiz damarlara sahip olmak için ne yenir?
Beslenme anahtarıdır . “Kalp kurtaran diyet” vardır ve iyi hissetmek için ne yiyeceğinizi seçmek önemlidir. Çok fazla gıdayı bırakmaktan korkmanıza gerek yok, çünkü kalp ve dolaşım için birçok benzer gıda var . İşte anti-kolesterol diyeti için de geçerli olan bir el kitabı :
- Hafif beyaz etleri (tavuk, hindi) seçin ve kırmızı et tüketimini haftada 1-2 porsiyon 100 gr ile sınırlayın.
- Balık tüketimini haftada 3-4 defaya çıkarın, daha uzun yaşamak için dört besinden biri olan Omega3 yağ asitleri yüksek yağlı balıkları tercih edin . Genel olarak Omega 3 yönünden zengin gıdaları tercih etmek sağlığınız için iyidir.
- Yağlar tamamen yok edilmemelidir . Sızma zeytinyağı gibi bitkisel kaynaklı olsa bile doymamış yağları tercih edin, hayvansal yağlardan (tereyağı, domuz yağı, krema) kaçının.
- Az yağlı veya az yağlı süt ve yoğurt tüketin.
- Makarna için sebze yahni, risotto için sebze suyu, makarna gibi basit çeşnileri tercih edin. Çiğ sebzeler ayrıca tahıl salatalarının (darı, kılçıksız buğday, arpa, tercihen kepekli) sosu için uygundur.
- Hafif pişirmeyi tercih edin: et, balık ve sebzeler için haşlanmış, buharda, ızgarada, ızgarada ve folyoda pişirilmiş; kızartma, ağır, acı ve baharatlı soslardan kaçınmak daha iyidir. Kalp krizi riski için bu çok önemlidir.
Kalp krizinde kırmızı ışık…
Bunun yerine, belirli yiyeceklerden ve sık yeme alışkanlıklarından kaçınmaya dikkat edin :
- Tuz tüketimini azaltın . Bu, halihazırda pişmiş yemeklere ve halihazırda endüstriyel ürünlerde (bulma küpleri veya granüller gibi) bulunan tuza çok fazla tuz eklemekten kaçınmak anlamına gelir.
- Tuzlu veya sıvı yağda muhafaza edilmiş gıdalardan ve mayonez gibi yağlı soslardan kaçının.
- Şekerli içecekler , alkol ve alkollü içeceklerin tüketimini sınırlayın .
- Doymuş yağ açısından zengin oldukları için sosis ve işlenmiş et (mortadella, sosis, salam, jambon, sosis gibi) tüketimini haftada bir defadan fazla azaltmayın.
Kalbe zarar veren alışkanlıklar nelerdir?
Düzeltilmesi gereken yaşam tarzı ve alışkanlıklar hakkında. İşte kalp hastalarının kaçınması gerekenler:
- Hareketsiz yaşam tarzı. Hareketsiz bir yaşam tarzı aşırı kilo ve obeziteyi teşvik edebilir. Tersine, tempolu yürüyüş ( aerobik egzersiz ) gibi düzenli fiziksel aktivite kalbin kan pompalamasına yardımcı olur, kan basıncını kontrol altında tutmaya yardımcı olur, stres ve gerginliği azaltır.
- Sigara kötüye kullanımı : elastikiyet kaybı ve damar duvarlarında hasar dahil olmak üzere arteriyel damarlarda kronik hasara neden olabilir. Bu, ateroskleroz başlangıcını destekleyebilir. Sadece değil. Sigara içmek hipertansiyonun belirlenmesine katkıda bulunur ve kötü kolesterolün yükselmesini teşvik eder.
- Stres : çirkin canavar, stres! Hipertansiyonu teşvik edebilir ve koroner arterlerdeki herhangi bir aterosklerotik plağın modifikasyonunu belirleyerek bunların yırtılmasını destekleyebilir ve kardiyak olay riskini artırabilir.
Kalp sağlığını geliştirmek için ne gibi önlemler alınabilir?
Üç altın kural vardır :
- Sigara içmekten kaçının . Sigara bağımlısı olan bizler için bırakmak kolay değil. Ancak kısa, orta ve uzun vadede kişinin sağlığı için büyük sorumluluk gerektiren bir jesttir.
- Düzenli fiziksel aktivite uygulayarak dinamik bir yaşam tarzı sürdürün. Yürümek, koşmak, bisiklete binmek veya yüzmek (kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna uygun olarak) kalp sağlığına iyi gelebilecek aerobik aktivitelerdir.
- Stresle Mücadele . Doğrusu kesinlikle kolay değil. Ancak, günlük hayattan bunalmış hissediyorsak ve bir şeylerin ters gittiğini anlıyorsak, kontrolü gevşetmemiz gerekir: Kalbimiz size teşekkür edecek.
Özel sağlık sigortası ile hem anlaşmalı hastanelerden hem de istediğiniz hastanelerden sağlık hizmeti alın. Özel sağlık sigortası fiyatlarını en iyi şirketlerden karşılaştırın, poliçenizi kolayca oluşturun. İhtiyaca uygun satın alma. İster peşin, ister taksit imkânından yararlanın, sağlık sigortanız güvenceniz olsun. Sağlık sigortası danışmanlarımız her zaman yanınızda. Danışmanınız satın alma aşamasında ve poliçe döneminiz boyunca en ince ayrıntıları size aktarır.