alokasko-logo
alokasko-logo

Periyodik Kontroller ve Kasko

Aracınızın düzenli bakımını yaptırmanız her zaman tavsiye edilir çünkü bu şekilde aracınızın kusursuz çalışır durumda ve güvenli olduğundan emin olmanın yanı sıra, aracın ömrünü zamanla uzatabilirsiniz.   En önemli periyodik kontroller, kuponlar ve revizyonlar, aracın durumunu değerlendirmek ve tüm cihazların mümkün olan maksimum performansı garanti etmeye katkıda bulunmasını sağlamak için gerekli randevulardır. Bu randevular ihmal edilmemeli, ayrıca cezalarla karşılaşmamak veya fabrika garantisi hakkını kaybetmemek için.

Araç bakımı: neden periyodik kontroller yapılmalı?

Yeni veya kullanılmış bir araba satın almak , düzenli araba bakımı gibi maliyetleri de içerir . Sıklıkla sıvı seviyesi veya lastiklerin aşınma durumu gibi önemsiz kontrolleri yapmayı unuturuz ve bu dikkatsizliğin sonuçları olabilir çünkü motora zarar verme veya yolda çok az yol tutuşu olan bir arabanın direksiyonuna geçme riskiniz olabilir.  kötü koşullar . Periyodik kontrollerin yapılması bu nedenle hem kendi güvenliğiniz için hem de çok daha pahalı onarım maliyetleriyle karşılaşmamak için sürekli olarak uyulması gereken bir uygulamadır. 

Sıradan araba bakımı: hangi periyodik kontroller yapılmalı

Aracın mekanik bileşenlerinin ömrünü korumak  ve her zaman yeterli güvenlik standartlarını sunmak için periyodik bakım yapmanın önemine açıklık getirdikten sonra sıra, sıradan araç bakımı için yapılması gereken periyodik kontrollerin neler olduğunu anlamaya geldi : 

  • Sıvı Seviyeleri
  • Frenler ve balatalar
  • Filtreler
  • Cezalar
  • Aydınlatma sistemi
  • Motor ve tahrik kayışı
  • İndirilenler
  • Polen filtresi ve klima sistemi
  • Araç gövdesi

Araç fren bakımı

Düzenli aralıklarla aracın frenlerinin aşınma ve yıpranmasının kontrol edilmesi tavsiye edilir . Bunlar güvenlik için temel öneme sahip bir unsuru temsil eder ve bakım son derece önemlidir. Yaklaşık 15.000 km’lik düzenli aralıklarla , disklerin ve balataların aşınma durumunu kontrol etmek için fren sistemi kontrol edilmelidir , ancak sürüş sırasında fren pedalına bastığınız anda garip bir ses duyarsanız, yanınızda taşımanız önerilir. Bakımdan hemen çıkın. 

Araç ayarı: filtre kontrolü ve değiştirme

Doğru araç bakımı için hafife alınmaması gereken bir diğer husus da filtrelerin kontrol edilmesi ve değiştirilmesidir . Örneğin, dizel otomobillerde mükemmel verimliliğe sahip bir  dizel filtresi ,  yakıtta bulunan herhangi bir yabancı maddeye karşı koruduğu için çok   önemlidir . Genellikle bu filtreler her  30.000 km’de bir değiştirilmelidir . Yolcu kabininde temiz havanın tadını çıkarmak için çok önemli olan polen filtresini hafife almayın. Yaklaşık 20.000 km’de değiştirmek, sürücü ve yolcuların yararına, araçta rahat ve her şeyden önce sağlıklı bir atmosfer sağlamanıza olanak tanır . 

Araba kontrolü: lastik basıncı ve tüketimi

Göz ardı edilmemesi gereken bir diğer unsur da lastiklerin durumudur . Anormal diş aşınmasını önlemek için lastik basıncını aylık olarak kontrol etmek iyi bir uygulamadır. Ayrıca, lastiklerin ömrünü uzatmak için her 10.000 km’de bir lastiklerin aşınma durumunun kontrol edilmesi ve arka lastiklerin ön lastiklerle çaprazlanması her zaman tavsiye edilir . 

Araç bakım maliyetleri

Gerekli masraflara katlanmak istemediğimiz için genellikle araba bakımını erteleme eğilimindeyiz. Ancak bunu yaparken, daha sonra ağır bir fatura ödemek zorunda kalma riskiniz vardır çünkü olağan bakım herhangi bir sorunu önlemenizi sağlar . Somut bir örnek triger kayışı ile ilgili olandır . Bu, üretici tarafından belirlenen düzenli aralıklarla değiştirilmelidir. Bu operasyonun maliyeti yaklaşık yüz avrodur, ancak değiştirmeyi ertelemeye karar verirseniz ve kayış kırılırsa, birkaç bin avroluk beklenen bir maliyetle motor tamamen çöpe atılabilir. 

Elektrikli otomobil bakımı

Sıfır emisyonlu araçların günlük yollarda giderek artan yaygınlaşması, dikkatleri elektrikli araba bakımı konusuna çekti . Elektrik motorunun termik olandan daha az bileşeni vardır ve ayrıca doldurulacak sıvı yoktur. Enerji geri kazanım sistemleri sayesinde frenler bile daha az aşınır. Bu nedenle elektrikli otomobil bakımı , içten yanmalı motorla donatılmış otomobiller için öngörülenden kesinlikle daha ucuzdur ve tasarruf %50’yi bile geçebilir. 

LPG’li araç bakımı

LPG’li arabalar da bölgemizde çok yaygın ve bu araçlar için özel bakım gerekiyor. Her 15.000 km’de bir sistemden kaçak olup olmadığını kontrol etmek , LPG gaz faz filtresini değiştirmek,  LPG sıvı faz filtresini temizlemek ve  ayrıca enjektörleri , bujileri ve lambda sondasını kontrol etmek iyi bir uygulamadır . LPG’li araç bakım maliyeti, benzinli motora sahip bir araç için beklenenden biraz daha pahalıdır . LPG deposu ise sorunsuz çalışıyor .her 10 yılda bir değiştirilir . 

Hibrit araç bakımı

Termal motorla ilişkili bir elektrik motorunun varlığına rağmen, hibrit araba bakımı , endotermik bir ünite ile donatılmış klasik bir araba için öngörülenden farklı değildir. Yapılacak periyodik kontroller aynı olacak ve  rejenerasyon için kullanılan fren sistemi klasik bir termal arabada bulunandan daha az stresli olacağından biraz tasarruf etmek de mümkün  olacaktır. 

Benzinli motor bakımı

Benzinli motorlarla donatılmış araçlarda , rutin bakımın 20.000 km’yi aşmayan aralıklarla yapılması iyi bir uygulamadır . Bu durumda , yağ filtresinin ve motor yağının ve yolcu kabini hava filtresinin değiştirilmesi gerekecektir . 60.000 km’de fren sıvısının değiştirilmesi gerekli olurken, 90.000 km’de triger kayışının değiştirilmesi tavsiye edilir . 

Sıradan dizel araç bakımı

Öte yandan dizel otomobillerin bakımları için gerekli olan kontroller ve süreler farklıdır . Yakıt filtresinin her 30.000 km’de bir değiştirilmesi gerekirken , DPF adı verilen partikül filtresinin tıkanmaması için sürekli kusursuz çalışır durumda tutulması gerekir. Bu nedenle , aracın gerektirdiği durumlarda döngü yenileme döngülerinin gerçekleştirilmesi ve bu işlem sırasında asla motorun durdurulmaması tavsiye edilir. Son olarak, her 25.000 km’de bir AdBlue sıvısının değiştirilmesi  gerekir . 

Bilinecek şeyler

Sıradan araç bakımı için en önemli periyodik kontroller nelerdir?

Araç için periyodik kontroller, düzenli aralıklarla yapılan kontrolleri içerir: sıvı seviyeleri, frenler ve balatalar, filtreler, süspansiyonlar, ışık sistemi, motor ve tahrik kayışı, egzozlar, polen filtresi ve klima sistemi ve kaporta 

Fren bakımı ne sıklıkla yapılır?

Yaklaşık 15.000 km’lik düzenli aralıklarla, disklerin ve balataların aşınma durumunu kontrol etmek için fren sistemi kontrol edilmelidir, ancak sürüş sırasında fren pedalına bastığınız anda garip bir ses duyarsanız, yanınızda taşımanız önerilir. Bakımdan hemen çıkın. 

Filtreler ne sıklıkla kontrol edilir ve değiştirilir?

Dizel araçlarda mükemmel verimliliğe sahip bir  dizel filtresi ,  yakıtta bulunan herhangi bir yabancı maddeye karşı koruduğu için çok   önemlidir . Genellikle bu filtreler her 30.000 km’de bir değiştirilmelidir . Yolcu kabininde temiz havanın tadını çıkarabilmek  için çok önemli olan polen filtresini hafife almayın . Yaklaşık 20.000 km’de değiştirmek , sürücü ve yolcuların yararına, araçta rahat ve her şeyden önce sağlıklı bir atmosfer sağlamanıza olanak tanır .  

Lastikler ne sıklıkla kontrol edilmelidir?

Göz ardı edilmemesi gereken bir diğer unsur da lastiklerin durumudur. Anormal diş aşınmasını önlemek için lastik basıncını aylık olarak kontrol etmek iyi bir uygulamadır. Ayrıca, lastiklerin ömrünü uzatmak için her 10.000 km’de bir lastiklerin aşınma durumunun kontrol edilmesi ve arka lastiklerin ön lastiklerle çaprazlanması her zaman tavsiye edilir . 

Elektrikli otomobillerde yapılacak periyodik kontroller nelerdir?

Elektrik motorunun termik olandan daha az bileşeni vardır ve ayrıca doldurulacak sıvı yoktur. Enerji geri kazanım sistemleri sayesinde frenler bile daha az aşınır. Bu nedenle elektrikli otomobil bakımı , içten yanmalı motorla donatılmış otomobiller için öngörülenden kesinlikle daha ucuzdur ve tasarruf %50’yi bile geçebilir. 

LPG’li araçlarda yapılması gereken periyodik kontroller nelerdir?

Her 15.000 km’de bir sistemden kaçak olup olmadığını kontrol etmek , LPG gaz faz filtresini değiştirmek,  sıvı faz LPG filtresini temizlemek ve  ayrıca enjektörleri, bujileri ve lambda sondasını kontrol etmek iyi bir uygulamadır . LPG’li araç bakım maliyeti, benzinli motora sahip bir araç için beklenenden biraz daha pahalıdır. LPG deposu ise her 10 yılda bir değiştirilmelidir . 

Kasko

Arabanızı korumaya yardımcı olacak en iyi teminatları seçin. Kasko kapsamınızı en doğru şekilde belirleyin. En iyi kasko şirketlerinin fiyatlarını karşılaştırmak için teklif alın, primlerden %60’a varan tasarruf sağlayın. Kasko indirimlerine göz atarak araba sigortasından nasıl tasarruf sağlayacağınızı öğrenin. Taksit seçeneklerinden yararlanın. Kasko sigortası söz konusu olduğunda, birçok seçeneğiniz var. Alokasko uzmanları, doğru kapsamı bulmanıza yardımcı olabilir. En doğru teminatlarla en uygun fiyatları alabilmeniz için uzmanlarımız 7/24 yanınızdadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer İçerikler

spot_img