Otoyol Tüzüğü’nü bilmek, güvenli bir şekilde araç kullanmak ve para cezasına çarptırılmamak için çok önemlidir. Hız sınırlarına uymak, oldukça sert olabilen cezalara maruz kalmamak için en önemli yükümlülüklerden biridir. Tüm detayları öğrenelim.
Karayolları Kanunu’nun 142. maddesi hız sınırlarını katı bir şekilde düzenlemektedir . Tıpkı acemi sürücüler için belirlenen sınırların daha uzman sürücülerden farklı olması gibi, gidilen yolun şehir içi, şehir dışı veya otoyol olmasına bağlı olarak farklı sınırlar belirlenir .
Otoyolda hız sınırı
Otoyollarda , şu anda yürürlükte olan hız limiti kuru asfaltta 130 km/s ve her türlü atmosferik yağış durumunda 110 km/s’dir . Yeni sürücüler için ehliyeti aldıktan sonraki üç yıl içinde sınır 100 km/s olarak belirlenir .
Şehir dışı yollarda hız sınırı
Yerleşim alanlarında acemi sürücüler için de geçerli olan hız sınırı 50 km /s’dir . Ancak, belirli yapısal ve işlevsel özelliklere sahip şehir içi yollarda, uygun işaretler yerleştirildikten sonra hız sınırını maksimum 70 km/s’ye çıkarmak mümkündür.
Yerleşim alanlarında hız sınırı
Az önce açıklananlar, Türkiyede mevcut olan hız sınırlarıdır . Bu nedenle, diğer ülkelerin bu konudaki hükümlerini ihlal etmemek için ulusal sınırları geçerken azami özen gösterilmesi gerekmektedir.
Acemi sürücüler için hız sınırları
Gördüğümüz gibi, acemi sürücüler için hem otoyolda hem de şehir dışı yollarda sırasıyla 100 ve 90 km/sa’e eşit belirli hız sınırları vardır . Motivasyon, bu deneklerin ehliyetlerini aldıktan sonraki ilk üç yıl boyunca en deneyimli sürücülerle aynı direksiyon deneyimine sahip olmamaları ve bu nedenle sürüş sırasında daha fazla dikkat edilmesi gerektiği gerçeğinden kaynaklanmaktadır.
İnce hız sınırları
Karayolları Kanunu tarafından belirlenen hız sınırlarının ihlali durumunda özellikle ağır cezalar öngörülmektedir. Spesifik olarak, hız sınırlarının 10 km/s’den fazla aşılmaması durumunda , para cezası minimum 420 ₺ ile maksimum 1730 ₺ arasında değişebilirken, hız limitini 10 km/s’den fazla ve daha fazla aşan herhangi biri 40 km/s’den daha yüksek hız limitleri , 1730 ₺ ile 2694 ₺ arasında değişen bir para cezasının ödenmesine tabidir .
Benzer şekilde, hız limitlerini 40 km/s’den fazla ancak 60 km/s’den fazla aşmazsanız , ehliyetinizin askıya alınmasına ek olarak minimum 543 ₺ ile maksimum 2.170 ₺ arasında değişen para cezası uygulanacaktır. bir ila üç ay. Öte yandan, hız sınırı 60 km/s’den fazla aşılırsa , sürücü belgesinin altı ila on iki ay arasında askıya alınmasına ek olarak idari para cezası 845 ₺ ila 3.382 ₺ arasında değişecektir .
Hız sınırı toleransı
Hız kamerası ve benzeri araçlarla yapılan tüm hız kontrollerinde , minimum 5 km/h olmak üzere cihazın tespit ettiği değerden %5 oranında azalma uygulanır . Bu nedenle mevzuat, gerçek hızın %5’ine eşit ve her durumda 5 km/s’lik minimum eşiğin altında olmayan aşırı hız için para cezaları toleransı belirlemektedir.
Bilinecek şeyler
Türkiye’de otoyolda hız limitleri nelerdir?
Otoyollarda, şu anda yürürlükte olan hız limiti kuru asfaltta 130 km/s ve her türlü atmosferik yağış durumunda 110 km/s’dir . Yeni sürücüler için ehliyeti aldıktan sonraki üç yıl içinde sınır 100 km/s olarak belirlenir .
Köy yollarında hız limitleri nelerdir?
Şehir dışı yollarda, Karayolları Kanunu’nun 142. maddesi 110 km/s’lik bir hız sınırı sağlar, ancak bu durumda da, atmosferik yağış varsa , aynı hız otomatik olarak 90 km/s’ye düşürülür . Acemi sürücüler için bu yollardaki sınır 90 km/s’dir .
Yerleşim alanlarındaki hız limitleri nelerdir?
Yerleşim yerlerinde acemi sürücüler için de geçerli olan hız sınırı 50 km/s’dir. Ancak, belirli yapısal ve işlevsel özelliklere sahip şehir içi yollarda, uygun işaretler yerleştirildikten sonra hız sınırını maksimum 70 km/s’ye çıkarmak mümkündür.
Acemi sürücüler için hız limitleri nelerdir?
Acemi sürücüler için hem otoyolda hem de şehir dışı yollarda sırasıyla 100 ve 90 km/sa’e eşit belirli hız sınırları vardır . Motivasyon, bu deneklerin ehliyet aldıktan sonraki ilk üç yıl boyunca en deneyimli sürücülerle aynı direksiyon başında deneyime sahip olmamalarından kaynaklanmaktadır.
Hız sınırlarını aşmanın cezaları nelerdir?
Hız limitlerini 10 km/s’den fazla aşarsanız, para cezası 420 ₺ ile 673 ₺ arasında değişebilirken, maksimum hız limitlerini 10 km/s’den ve 40 km/s’den fazla aşan herkes cezalandırılır. Limitler 40 km/s’den fazla ancak 60 km/s’den fazla aşılmazsa , ehliyetin bir ila üç ay süreyle askıya alınmasına ek olarak para cezası 543 ₺ ila 2.170 ₺ arasında değişecektir. Öte yandan, hız sınırlarının 60 km/s’den fazla aşılması durumunda, sürücü belgesinin altı ila on iki ay arasında askıya alınmasına ek olarak idari para cezası 1845 ₺ ila 3.382 ₺ arasında değişecektir.