Otonom sürüş: 2023 için en iyi haberler
Sürücüler hazırlıksız yakalanmamalı
Direksiyon simidi konusunda en tutkulu olanlar bile aynı fikirde olacaktır: Kendi kendini süren arabalar gerçekten rahat olabilir. Pek çok kişi, yolcu kabininde oturup araç bilgisayarına şunu söylemenin yeterli olacağı yakın bir geleceğin hayalini kuruyor: Beni eve götür ve daha fazla trafik ışığı ve trafik olmadan rahatlatıcı bir yolculuğun tadını çıkarmak çok yakın olabilir. Otonom araçlara hazır olmak gerekir.
Yıllardır bunun hakkında konuşuyor olmamıza ve teknoloji birkaç testten geçecek kadar gelişmiş olmasına rağmen, büyük ölçekli kullanım için daha kat edilmesi gereken uzun bir yol var. Peki otomobil sigortası piyasası nasıl tepki verecek?
Otonom sürüşe odaklanan otomobil üreticileri
Bu alanda en aktif olanlar arasında Mercedes ve Tesla bulunuyor. Her ikisinden de son dönemde çeşitli haberler geldi.
Alman şirket , bazı modellere Seviye 3 Otonom Sürüş’ü getirecek Drive Pilot sistemi için siparişlerin yakında açılacağını duyurdu . Mercedes sistemi, direksiyon simidi üzerindeki bir düğmeye basılarak maksimum 60 km/s hıza kadar ve süre sınırlaması olmadan etkinleştirilebiliyor. Başka bir deyişle, yoğun veya orta trafikte, otopilot her şeyi halledebilir. Kazaları, yol çalışmalarını ve şerit değişikliklerini fark ederek sürücünün dikkatinin dağılmasına izin vermez.
Sektörün öncülerinden Tesla, kurucusu Elon Musk’ın ağzından, 4. seviye otonom sürüş sisteminin 2023’ün ilk yarısından itibaren kullanıma sunulacağını duyurdu.
Ama bu seviyeler nelerdir?
5 seviyeli otonom sürüş
Sürücüyü desteklemek için teknolojilerin iyileştirilmesiyle, yerleşik cihazların insan sürüşüne yardımcı olmakla (örneğin fren asistanı) sınırlı olduğu 1. seviyeden, yetenekli bir aracı temsil eden 5. seviyeye kadar uzanan bir ölçek oluşturulmuştur. Araçta kimse olmasa bile tam özerklik içinde hareket etme gibi. (Müşterilere ulaşmak için şehirde otomatik olarak hareket edebilen taksileri düşünelim).
Şimdiye kadar oldukça konsolide olan Seviye 3 ile sistem, belirli kullanım koşullarında, belirli yollarda veya belirli bir hızda aracın kontrolünü ele geçirebilirken, sürücünün her zaman hazır ve devralmaya hazır olması gerekir.
Bu teknolojilerin nasıl hayat kurtarabileceğinin en önemli örneklerinden biri, sürücünün uzun süre müdahale etmemesi durumunda devreye giren sürücü asistanı ile temsil edilir: hız sabitleyici, güvenli mesafeyi koruma ve şeritleri takip etme yeteneği arasında. Otoyoldaki şeritler sayesinde birçok araç hiçbir müdahaleye gerek duymadan kilometrelerce yol alabiliyor. Aracın sensörleri, sürücünün uzun süre yokluğunu “uyarır” ve uykuda olabilecek bir sürücüyü tam olarak uyandırmak için ses sinyalleri yaymaya başlar. Bazı arabalar, kısa sürede cevap alamazlarsa, sürücünün hasta olduğunu varsayar ve bağımsız olarak yaklaşır.
İlerleme mücadelesinde Türkiye
Türkiye, farkındalık yaratmayı ve Avrupalı sürücüleri otonom sürüşe hazırlamayı amaçlayan Avrupa projesine katılıyor .
Yetkililer; yapılan bazı testler sonrasında, “otonom sürüş artık köşede. Hiçbir şey olmamış gibi davranamayız veya hazırlıksız yakalanamayız: çok büyük bir risk alırız. Bu nedenle, tüm deneyimi, bilgi birikimi ve teknolojileri ile yarının mobilitesinde bugünün sürücülerine eşlik etmeye kendini adamıştır.” dediler
Dünya genelinde araştırma projeleri yürütüyor . Politecnico di Milano , 309,3 km/s hıza ulaşan dünyanın en hızlı otonom otomobilini test edildi . Adı PoliMOVE ve NASA’nın Cape Canaveral’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Uzay Mekiği iniş pistinde rekor kırdı.
PoliMOVE’un pistte 278,4 km/s hız rekoru kırdığı, yapay zeka ile sürülen otomobiller arasındaki ilk kafa kafaya yarış olan Las Vegas’taki Indy Autonomous Challenge’ı da Politecnico di Milano’nun PoliMOVE ekibi kazandı. Yarışmaya dünyanın en önemli üniversitelerinden bazıları katıldı.
Kısacası yakında sadece trafikte araç kullanmaktan ve stresten kaçmakla kalmayacak, muhtemelen pistte pilotsuz, sadece yapay zekaların yarışacağı yarışlara da gideceğiz.
Otonom sürüş, sen okursun ve o sürer
Kendi kendini süren araba , şoförsüz, şoförsüz, sadece yolcularla birlikte gelecek ! O tamamen özerk bir şekilde sürerken bir film okumak veya bir film izlemek gibi başka şeyler de yapabileceksiniz. Kendi kendini süren araba, otonom sürüş seviyeleri, mevzuat ve arabanın işlevlerini yönetmek için kullandığı cihazlar hakkında daha fazla şey anlamaya çalışalım.
” kendi kendini süren araba ” ile ne kastedilmektedir? Bir sürücünün araba sürmek için yaptığını otonom olarak yapabildiğinde, arabanın kendi kendini sürdüğü söylenir.
Radar, lidar, GPS, kameralar ve sensörler gibi çeşitli cihazlar sayesinde otomobil kendi başına bile ilerleyebiliyor.
Kısacası, otonom sürüş ile, yakın gelecekte otomobilin kontrolünü yalnızca bilgisayara emanet edecek, otomobili çevreleyen ortamı tespit etmek için sürüş yardım cihazlarının ve sistemlerinin etkisi sonucunu kastediyoruz. Motoru, şanzımanı, direksiyonu ve frenleri tam bir güvenlik içinde yönetin. Seviye 5 ile gelecek %100 otonom sürüşün temel unsurları olan sürücü destek sistemlerine yoğun şekilde odaklanan PSA grubu gibi birçok otomobil üreticisi var.
Şerit geçme (çizgi asistanı) veya kör nokta içerisinde bir engelin varlığını sinyal verme gibi sadece belirli sürüş durumlarına müdahale edebilen güvenlik sistemleri ile donatılmış otomobiller “sıfır“ otonom sürüş seviyesinde. Sıfır seviyesinde, hiçbir cihaz arabanın kontrolünü ele geçirmiyor.
Şu anda, Türkiye de yol düzenlemeleri, bir arabanın bağımsız olarak hareket edebilme olasılığını düşünmemektedir, bu nedenle, yaklaşık 5 yıl içinde piyasaya sürülmeye hazır olan en gelişmiş prototipler, “seviye 4” olarak adlandırılan, yani, hala uçmaya ve pedal çevirmeye devam ediyorlar. Bu nedenle bir sonraki adım, klasik sürüş komutlarının tamamen ortadan kaldırılması olacaktır.