Otomatik şanzıman nasıl çalışır ve artıları ve eksileri nelerdir?
Otomatik şanzıman, sürücünün araç kullanımını kolaylaştıran bir şanzıman sistemidir . Türkiye ve Avrupa ülkelerinde bu sistem yaygındır, ancak Türkiyedeki sürücüler tarafından giderek daha popüler bir çözüm haline gelmektedir. Aslında otomatik araçların, bazı dezavantajları olsa da, şehir içi yüksek sürüş konforundan daha yüksek yakıt verimliliğine kadar birçok avantaj sağlıyor. Bu nedenle, bilinçli bir karar vermek için otomatik şanzımanlı arabaların nasıl çalıştığını bilmek, artılarını ve eksilerini dikkatlice analiz etmek önemlidir.
Otomatik şanzıman nasıl kullanılır
Otomatik veya manuel şanzımanın daha iyi olup olmadığını seçmek için önce nasıl çalıştığını anlamalısınız. Otomatik şanzımanlı bir arabayı nasıl süreceğinizi anlamak, özellikle manuel şanzımanlı bir aracı kullanmaya alışmış olanlar için oldukça basittir, şüphesiz daha karmaşık ve yönetilmesi zor bir sistem. Otomatik araçlarda sadece iki pedal vardır: gaz ve fren.. Tabii ki debriyaj pedalı eksiktir. Vites kolu , klasik 5 veya 6 vites yerine harflerin bulunduğu bir seçiciye benzer . İşte anlamları:
- P harfi : Bu, vites kutusunun aracı güvenli bir şekilde durdurmak için yapılandırıldığı park konumudur.
- D Harfi : El frenini indirdikten sonra yola çıkmaya hazır olduğunuzda sürüş modu ilerlemek için devreye girer.
- N Harfi : Boş konum , düz vites kutusunun boş konumuna eşdeğerdir ve örneğin bir trafik ışığında uzun süre durma veya kısa bir durma sırasında, yeniden yola çıkmadan önce aracı durdurmak için kullanılır.
- R Harfi : Otomatik vites kutusunun son konumu geri yani manevra ve park için kullanılmak üzere geridir.
Otomatik bir araba kullanmak çok kolay ve sezgiseldir. Araca bindiğinizde vites kutusu P (Park) konumundadır, bu yüzden sadece park frenini çekin , seçici ile D (Sürüş) moduna girin ve hızlanın . Bundan sonra araç, hız ve motor devir sayısına bağlı olarak şanzıman oranlarını otomatik olarak artıracak veya azaltacaktır. Aracı boşta bırakmak için, sadece aracı durdurun ve N (Boş) konumuna girin, aksi takdirde, kesin olarak durdurmak için seçiciyi P konumuna alın, el frenini çekin ve aracı kapatın. Sürücü , tüm yolculuk boyunca iki eli de emrinde olacak şekilde yalnızca freni ve gazı kullanmak zorundadır .
Otomatik şanzıman yokuş aşağı nasıl kullanılır
Otomatik araçların karşılaşacağı özel bir durum ise inişlerdir. Düz vitesli araçlarda motor freni kullanmak veya vites küçültmek mümkündür, otomatik vitesli araçlarda ise sadece fren yapmak ve sistem vites oranlarını kendi kendine küçültecektir. Tek kusuru frenlerin daha fazla aşınması, vites değişimlerinden ve motor freninden yararlanamadığımız için tekerleklerin fren sistemini daha fazla kullanma eğilimindeyiz. Aynı şey, motorun devri daha kolay kaybetmeye veya artırmaya meyilli olduğu tırmanışlar için de geçerlidir, bu nedenle şanzımanı iyi yönetmek ve tırmanmaları ve inişleri yeterli hızda yapmak önemlidir.
Ana otomatik şanzıman türleri
Teknolojik yenilik, verimlilik ve hassasiyet açısından daha iyi performans sağlayabilen, giderek daha gelişmiş ve karmaşık otomatik araçların geliştirilmesine yol açmıştır. En basit sistem, bir dizi valften oluşan bir sistemin debriyajı değiştirdiği ve oranların kendisini değiştirdiği tork konvertörlü otomatik şanzımandır. Robotik otomatik şanzıman ise tork konvertörlü sistemlere kıyasla bir evrimi temsil ediyor . Bu teknoloji yarı otomatik şanzıman olarak bilinir.
Sürücü, direksiyon simidi kürek değiştiricileri veya seçici aracılığıyla hangi vitesi kullanacağını seçerken, vites değişimleri kontrol ünitesi ve robotik şanzıman tarafından düzenlenir. Audi ve Volkswagen gibi birçok Alman otomobili , biri her zaman vites değiştirmeyi optimize etmek için takılan iki debriyajla donatılmış bir sistem olan çift debriyajlı otomatik şanzıman sunar. Bu durumda güç dağıtımı, daha dinamik ve verimli bir sürüşten yararlanmak için tork kesintisi olmaksızın doğrusaldır. Son olarak, Nissan ve Honda gibi birçok Japon otomobilinde kullanılan sürekli değişken otomatik veya CVT (Sürekli Değişken Şanzıman) da var. Bu teknoloji bir kayış ve kasnak sistemi kullanır, şanzıman oranlarını motor devir sayısına göre ayarlayarak, örneğin elektrikli otomobillerde elektrikli güç aktarma sisteminden en iyi şekilde yararlanmak için mevcut bir sistem.
Otomatik şanzımanlı araçların avantajları
Otomatik araçların ana avantajı, sürüş sırasında debriyaja basmanız veya vites değiştirmeniz gerekmediği için kolaylıktır. Bu sistemler, özellikle şehir içi ulaşımda, şehirde seyahat etmeyi kolaylaştırmak ve her türlü trafik koşuluyla daha rahat başa çıkmak için kullanışlıdır. Ayrıca, debriyaj ve düz şanzıman birçok sürücü için karmaşıklık oluşturduğundan, örneğin otomatik bir aracın asla kapanmadığı göz önüne alındığında , arabayı sürmek de daha kolaydır .
Yokuşta kalkışlar da basittir, çünkü el frenine müdahale etmenize veya geri kaymamak için debriyaj aşağıdayken yüksüz olarak hızlanmanıza gerek kalmadan sadece fren pedalını bırakıp hızlanmanız yeterlidir. Bazı durumlarda yol güvenliğini artırmak mümkündür, çünkü her zaman iki elinizi direksiyon simidinde tutabilir ve manuel vites kolunu yöneterek dikkatinizin dağılmamasını sağlayabilirsiniz. Çok çeşitli farklı teknolojiler, sıralı veya yarı otomatikten sürekli değişken veya çift kavramalı şanzımana kadar ihtiyaçlarınıza en uygun seçeneği seçmenize de olanak tanır.
Otomatik şanzımanın dezavantajları
Otomatik şanzımanlı arabaların da bazı dezavantajları vardır, arabayı satın almadan önce dikkatlice düşünülmesi gerekir. Öncelikle standart otomatik şanzımanlı araçların liste fiyatı daha yüksek olduğu için bu araçların satın alınması daha pahalıdır veya isteğe bağlı olarak istenirse otomatik şanzıman birkaç bin Tl ek bir miktar gerektirir. Aynı zamanda, otomatik şanzımanlı bir aracı hemen kullanmaya başlayan acemi bir sürücü için daha basit bir uyarlama olan otomatik şanzımana alışmanız gerekirken, manuel şanzımana alışmış deneyimli bir sürücü için biraz zaman alıyor. Son olarak, herhangi bir onarım için maliyetler dikkate alınmalıdır, tüm şanzımanın arızalanması veya değiştirilmesi önemli bir masraf gerektirdiğinden.
Kasko ile otomatik şanzımanlı aracınızı koruyun
Eğer otomatik şanzımanlı bir araç almaya karar verdiyseniz, yada kullanıyorsanız olası arıza durumlarınıza karşı tam kasko yaparak koruma altına alabilirsiniz. Unutmayın ki alokasko.com sizin her zaman yanınızda. Uygun fiyat teklifi almak için lütfen buraya tıklayın.