Bir konut satın almak istediğinizde nelere bakmalısınız? Duygularınızı ve düşücelerinizi takip etmenin yanı sıra , seçim için bazı temel hususları da göz önünde bulundurmalısınız.
Bir konut satın almak istediğinizde nelere bakmalısınız? bilmen gereken her şey
Bir konut satın almak, Türkler için ya da en azından çoğu için çok değerli bir hayaldir. Aileniz, kültürünüz ve günlük yaşamınız aracılığıyla bir konut satın almayı her zaman bir değer olarak algıladınız .
Bu yüzden sonsuza kadar yaşamayı ya da kiralamayı reddettin. Sizin için konut almak bir hedefe ulaşmak gibidir. Yaşadığınız yere aidiyet duygusu çocukluğunuzdan beri hep güçlü olmuştur.
Ne de olsa inkar edemezsin, bu bağ sana ailen tarafından geçti. Gerçekten de konut, aile kavramınızın bir parçasıdır . Zamanla kişiselleştirdiğiniz, fikirlerinizle, tutkunuzla ve yaratıcılığınızla değişen ve şekillenen, sizi gören, çocuklarınızın büyüdüğü, hatta bazen tüm nesillerin önünüzden geçtiği bir konut. Her odasında, sizin ve sevdiklerinizi anıları olan bir konut .
İşte bu yüzden bir konut satın almak sizin için her şeyden önce duygusal bir karardır , mantıklı bir karardan önce bile . Onu seçtiğinizde, sizin için özel olan bir yeri seçmiş olursunuz, çünkü orada yaşayacağınız iyi ve kötü tüm duygu ve anları, yaşamınız boyunca içinde barındıracaktır.
Bu, ne kadar önemli olsa da, doğru seçimi yapmak için yeterli olmadığı doğrudur , çünkü sizin olacak olan, her zaman istediğiniz konut, aynı zamanda diğer daha nesnel ihtiyaçlara da cevap vermelidir , özellikleri güvenilirliği garanti etmeli ve zaman içinde , ayrıca muhtemelen konut satın almak için almanız gereken ipotek uzun vadeli bir taahhüt olduğu için.
Öyleyse, doğal olarak aklınıza gelen soru şudur: Bir konut satın almak istediğinizde neye bakmalısınız? Burada kesinlikle dikkate almanız gereken birkaç şey var.
Satın almak istediğiniz bir konutde nelere dikkat etmelisiniz?
Uygun kontrollerin yapılması her zaman tavsiye edilir, ancak yıllarca geride kalmış bir konut satın alırken kesinlikle kontrol etmeniz gereken şey:
- Konutun koşulları: konutun kapsamlı bir şekilde incelenmesi her zaman tavsiye edilir. Ayrıca, aşağıdaki konularda size teknik ve güvenli konutlar verebilecek sektördeki yetkin kişilerden de yardım alın:
- Elektrik sistemi: eski olabilir ve yalıtım kapasitesini kaybetmiş olabilir ve yeniden yapmak zorunda kalabilirsiniz. Uygun kontroller için bir teknisyene güvenin;
- Sıhhi tesisat ve su basıncı: borularda ve kanallarda sızıntı olup olmadığını ve konuttaki musluklardan çıkan suyun basıncının ve renginin uygun olup olmadığını hem harici hem de dahili olarak kontrol ettirin;
- Konutun sağlamlığı: büyük çatlaklar olup olmadığını kontrol edin, çünkü taşınmayı düşündüğünüz konutun güvenliğini sorgulayabilirler;
- Yapının genel durumu: zeminlerin, kapıların, pencerelerin, demirbaşların ve fayansların durumunu kontrol edin. Herhangi bir hasar, fiyat pazarlığı yaparken bildirebileceğiniz ekstra maliyetlere neden olabilir;
- Hava ve ışık: Eğer hava kümes içinde iyi bir şekilde dolaşabiliyorsa, nem, küf ve haşere sorunları olması zordur; ne kadar doğal ışığın geldiğini görmek ve dolayısıyla ne kadar parlak olduğunu anlamak için gün boyunca konutu ziyaret edin;
- Kat ücretleri: Satıcınız olan önceki malikin henüz ödenmemiş kat taksiti olmadığından emin olun, çünkü konutun satışından önce ödemediği takdirde bunlar size yüklenecektir. Ayrıca binanın durumu hakkında bilgi isteyin, satın almak istediğiniz binada olağandışı bir bakım planlanıp planlanmadığını, belki de montajın kısa vadede yapılmasına karar vermiş olduğunu anlamak için;
- Konutun değeri: Satın almak istediğiniz konutun bulunduğu bölgedeki metrekare başına ortalama fiyatlar hakkında kendinizi bilgilendirmenin yanı sıra , konutun fiyatını değiştiren bazı özellikleri olduğunu bilin, örneğin:
- Binanın durumu;
- Dairenin güneşe maruz kalması;
- Otonom ısıtma;
- Dairenin bulunduğu kat;
- Asansörün varlığı;
- Dairede bir veya daha fazla banyo bulunması;
- Elektrik sisteminin uygunluğu (yasaya uygun olarak).
- Konutun bulunduğu bölge: toplu taşıma araçlarının iyi hizmet verdiğinden ve telefon operatörlerinin iyi durumda olduğundan (özellikle konuttan çalışıyorsanız telefon ve internet), sessiz bir mahalle olduğundan (bir konut kurmak zorunda olmadığınız bir yer) olduğundan emin olun. hırsız alarmı , eğer öyleyse, zaten hesaba katmanız gereken bir masraf), park yeri bulmanın zor olmadığı (özellikle garajlı bir konut satın almak üzere değilseniz ) ve yakınlarda hangi tesislerin olduğu, yararlı tüm günlerin ömrü, örneğin:
- Yeşil alanlar ve parklar;
- Okullar;
- Spor salonları;
- Eczane;
- Cafe ve yiyecek dükkanları.
Satın almak istediğiniz konut için hangi belgeler istenir
Bu en önemli kısım. Satın almak istediğiniz konutun tüm belgelerinin aşağıdakilerle ilgili olarak uygun olup olmadığını kontrol edin:
- Uygunluk sertifikası, yani 27 Mart 2008’den sonra inşa edilen tüm sistemler için geçerli olan ve onu yapan şirket tarafından verilen sistemin uygunluk beyanı ( konut referansı DM no. 37/2008 ) ;
- Enerji kimlik belgesi, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir teknisyen tarafından düzenlenen, dairenin hangi enerji sınıfına girdiğini gösteren ve satın alma senedinde yer aldığı için konutun şimdiki sahibinin sahip olması gereken bir belgedir.
- Konutun tapu belgesi: satıcının konutu hangi tapu ile, yani bir tapu, miras veya bağış ile ele geçirdiğinin doğrulanması . İkinci durumda, sigorta yaptırmanız gerekir. Bir mirasçının haklarını savunmak ve konutun haksız bir şekilde bölünmesine itiraz etmek için on yılı olduğunu unutmayın;
- Konut üzerinde ipotek bulunması: Konut üzerinde yasal, adli veya gönüllü olabilen ipotek veya haciz olup olmadığını kontrol edin . Noteriniz, bu doğrulamayı, bir ipotek sertifikası talep ederek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen Emlak İlan Bürolarında (eski adıyla Emlak Sicili) yapabilir . Krediyi veren bankanın tescil ettiği gibi ihtiyari bir ipotek varsa , satın alma teklifinin yapılmasında ve ön ödemede herhangi bir risk yoktur. Önemli olan, bunun tapu tarihine kadar veya aynı zamanda, ancak yeni malik olarak masrafları size ait olmak üzere sönmüş olmasıdır.