Kışın gelişiyle birlikte hafta sonları, arabanızı alıp birçok büyüleyici dağ destinasyonundan birine ulaşmak için yola çıkmak için doğru fırsattır. Ancak yola çıkmadan önce, yolculuğu tamamen güvenli bir şekilde karşılamak için arabanızın ,kış için özel bir muayenesini yaptırmanız daha iyidir . Bu rehberde hazırlıksız yakalanmamak için takip etmeniz gereken 5 ipucu bulacaksınız.
1. Lastiklerin kontrol edilmesi
Karayolları Yönetmeliğine uyan sağduyulu bir sürücüyseniz, içinde bulunduğunuz yılın 15 Kasım’ından bir sonraki yılın 15 Nisan’ına kadar bazı yol bölümlerinde arabanıza kış lastiği takmanın zorunlu olduğunu veya gerektiğinde takılacak kar zincirleri ile donatılmıştır .
Kış lastikleri, tehlikeli yol tutuş koşullarında optimum yol tutuşu sağlayan özel bir bileşimin varlığı sayesinde karlı veya çamurlu asfaltın üstesinden tam bir güvenlik içinde çıkmanızı sağlayacaktır. Ancak yola çıkmadan önce lastiklerinizin aşınma derecesini kontrol etmelisiniz . Kendine saygısı olan bir araba muayenesi aslında mükemmel durumda, diş kalınlığı 1,6 milimetreden az olmayan ve doğru basınca şişirilmiş lastiklere sahip olmayı göz ardı edemez . Düşük sıcaklıkların lastik performansını etkilediğini bilin.
2. Sıvıların kontrolü
Aracınızın kış muayenesini mükemmel bir şekilde gerçekleştirmenin bir diğer temel adımı, sıvıların kontrol edilmesidir. İlk olarak, yağlayıcı güvenlik seviyesinin altındaysa tamamlamak için motor yağı seviyesini kontrol edin. Her 2.000 km’de bir motor yağı seviyesini kontrol etmeyi ve her 10.000 km’de bir yağı değiştirmeyi unutmayın.
Ardından , sıcaklıkların buz oluşumuna neden olmasını önlemek için motor soğutma sistemi için basit su yerine bir antifriz sıvısı kullanın .
3. Aküyü kontrolü
Akü durumu kontrol edilmeden aracın eksiksiz bir şekilde kontrol edilmesi mümkün değildir. Aslında, bu unsur genellikle sürücüler tarafından unutulur ve çoğu durumda gerekli önlemleri almayanlar için epeyce baş ağrısı yaratabilir.
Bataryanızdaki sıvılar sadece maksimum seviyede değilse, bir tornavida ile doldurmak için şarj erişim kapaklarını çevirerek ve ardından yük hücrelerine damıtılmış su dökerek kolayca tamamlayabilirsiniz. Pilde bulunan aşındırıcı sıvılarla temastan kaçınmak için bu işlemi gerçekleştirirken daima eldiven kullanın.
Akünüzün ömrünü uzatmak istiyorsanız , farlar kapalıyken arabayı çalıştırmak veya tüm cihazlar kapalıyken arabanızı kapatmadan önce birkaç saniye beklemek gibi basit hileler de uygulayarak akünün biraz şarj olmasını sağlayabilirsiniz. ve bir sonraki çalıştırmada daha az yorularak çalışın.
4. Frenlerin kontrol edilmesi
Frenlerin durumunun her zaman en iyi durumda olduğunu varsaymak, kış aylarında araç muayenesi yapılırken yapılan en büyük hatalardan biridir . Tam bir güvenlik içinde seyahat etmek istiyorsanız, her zaman balataların aşınmasını ve disklerin durumunu kontrol edin ve fren sistemindeki yağ seviyesini kontrol etmeyi unutmayın. Bu kontrollerin yapılması, fren pedalından her zaman hızlı bir tepki almanızı sağlayacaktır.
5. Ön cam ve sileceklerin kontrol edilmesi
Aracın tam bir kontrolünü gerçekleştirmek için yapılacak son kontrol görüşle ilgilidir . Arabanızı dağların sert sıcaklığına maruz, dışarıda park halinde bıraktığınızda, çoğu zaman ön camın bir buz tabakasıyla kaplı olduğunu görebilirsiniz. Bu tabakayı çıkarmak için zaman kaybetmemek için buzlanmayı önleyici bir sprey veya kazıyıcı kullanın ve silecek lastiklerini zamanında değiştirmeyi unutmayın , böylece herhangi bir atmosferik olay varlığında mükemmel görüşün keyfini çıkarabilirsiniz.
Otomobiller için en iyi kış lastikleri: satın alma rehberi
Kış lastikleri hakkında tavsiye vermeye hazırlanırken , öncelikle kar lastikleri ile termal lastikler arasındaki farkı akılda tutmak gerekir . İlki, kaygan yüzeylerde kesinlikle daha iyi performans gösteren ikincisiyle değiştirildiği için artık piyasada bulunmuyor.
Termal lastikler , küçük yivlerle birleştiğinde daha hızlı ısınan ve böylece soğuk asfaltta daha iyi yol tutuşu sağlayan özel bir bileşiğe sahip bir sırta sahiptir .
İtalya’da kış lastiklerini benimseme zorunluluğu 15 Kasım’da başlar ve bir sonraki yılın 15 Nisan’ında sona erer, ancak bu, ulusal topraklarda yürürlükte değildir. Kış lastiklerinin montajı ve demontajı için Karayolları Yönetmeliğimiz 30 günlük bir tolerans vermektedir.
Kış lastikleri: kalınlığa dikkat edin
Yaz lastiklerinden farklı olarak , kış lastikleri , daha önce gördüğümüz gibi, kaygan ve soğuk yüzeylerde daha iyi yol tutuşu sağlamak için daha hızlı ısınma özelliğine sahip özel bir diş kalınlığı ile karakterize edilir . Her zaman maksimum güvenlik koşullarında sürüş yaptığınızdan emin olmak için, ısıtılmış lastiklerin kalınlığını kontrol etmek önemlidir . Aslında, bu 1,6 milimetreden az ise, para cezasına çarptırılmamak ve kontrolü zor bir arabanın direksiyonuna geçmemek için kış lastiklerinin değiştirilmesi gerekecektir .