alokasko-logo
alokasko-logo

İklim Krizi ile Mücadelede 5 Yöntem

Öğrencilerin ve vatandaşların, araştırma dünyasının sesi aracılığıyla iklimf değişikliği hakkında bilgi edinme ihtiyacına yanıt vermek için, Gazi Üniversitesi çeşitli girişimlerde bulundu: en önemli ve en yenilerden biri olan iklim ve bulutlar projesi. İkincisi, araştırma dilini okul ve gazetecilik dünyası gibi daha günlük ve kapsamlı alanlarda yaymak ve iklim krizi temasıyla ilgili sayısız diğer iletişim biçimlerini tanıtmak için yaratıldı. Böylece, iklim ve bulutlar doğdu: iklim değişikliği sözleri platformlardan tamamen çevrimiçi olarak indirilebilen güncellenmiş bir açık erişim oldu. Sadece bilimsel içerik, görüntü ve grafikler değil, aynı zamanda karikatürler, sesli haplar, videolar ve sanat eserleri de sunuyor.

İklim krizi hakkında bilgi ve anlayış

“Sera etkisi”, “Gezegen humması”, “kelebek etkisi” gibi ifadeleri bir düşünün: Karmaşık iklim sisteminden bahsederken kullanılan metaforlar olmanın yanı sıra, bilimin tekniklerini yapmaya çalışan bir çeviri sürecinin örnekleridir. Konuşma diline özgü ve anlaşılır bir formülün benimsenmesi biraz daha zaman alacak gibi.

Bu süreç, öncelikle teknik-bilimsel dilin bazı özelliklerinden dolayı gerekli ve acildir.

Birincisi, hiper-uzmanlaşmasıdır: uzmanlar ve araştırmacılar, etkili bir şekilde iletişim kurabilmeleri ve belirsizlik riskini azaltabilmeleri için, her gerçek öğeye veya fenomene benzersiz ve kesin bir terim, büyük bir neolojizm çoğalması ile emanet ederler.

İkincisi, görünürdeki aseptikliğidir: bilim dili, akranlar arasında çoğunlukla anlaşılabilir olan teorileri ve deneyleri paylaşmak amacıyla, veri ve formüllerin aktarımı için özel bir araç olarak algılanır. Üçüncüsü, önceki ikisinden türemiştir: aslında bu dil, araştırma sonuçlarını halka yaymak için uygun değildir.

Sonuç olarak, eylemi teşvik ettiğine inanılan bazı duyguları uyandırmak için de uygun değildir: genç nesilleri entrika ile motive etmek; iletişimcileri ve yöneticileri yetkilendirmek, girişimcilere, tasarımcılara, yaratıcılara ve mucitlere ilham vermek başlıca kıssalar arasındadır.

Yaşadığımız iklim krizini herkesin anlaması için ne yapmalı ve hangi araçları kullanmalı?

Her şeyden önce, iklim verilerinin ve projeksiyonlarının, karmaşık kavramları ve fenomenleri basitleştirmenin cazibesinden kaçınarak, bilimin aynı anahtar kelimelerini yeniden önerebilecek ve aynı zamanda titizliğine saygı duyabilecek bir dilin benimsenmesi yoluyla “tercüme edilmesi” gerekir. İkincisi, uzman olmayan halkı, hükümetleri ve kurumları bilgilendirme için duygusal katılımı hedeflemek gerekir. Bilimsel dilin hayal gücü ve metafor alanından da yararlandığı kesinlikle inkâr edilemez; evrimi mecazi bir şekilde temsil etmek için hayat ağacı modelini ilk kullanan Charles Darwin’in mükemmel durumunu bir düşünün. 

Bu, belirli bir bağlamda doğup pekiştirilen imaj ve hayal gücünün, aynı zamanda bütün bir kültürel mirası nasıl kurtaracağını ve yenileyeceğini de bildiğini doğrulayacaktır. Ve tam da burada, zaten sahip olunan ve hemen fark edilebilen bu bilgi ağında, bilimin yeni verilerinin, bireylerin empati ve sempatisinden yararlanılarak eklenmesi gerekir. Mesaj, aynı zamanda bireyleri de içine alabilen duygusal bir güçle yüklüyse,

O halde bu çeviri görevini yazarlardan ve sanatçılardan daha iyi kim üstlenebilir?

Dahası, Antroposen, tek bir türün -insan türünün- Dünya gezegenindeki feci geçişinin silinmez ve kalıcı izlerini bıraktığı bir çağ ise, sanatsal bir yapıt, bir şiir ya da bir film, yararlı temsil ve yorumlama araçları haline gelebilir (yani insan türü). Bu sistemin işaretlerinin- anlatıların – tercümesidir. Aşırı hava olaylarının benzeri görülmemiş şiddeti, edebi biçimlerin biçimlenmesini ve yayılmasını da hızlandırdı. Çok farklı tarzlarla, ilk örneklerin salt apokaliptik karakterinin üstesinden gelmeyi başarmış, olası gelecek dünyaları hayal etmeye başlamışlardır. Insan ve insan olmayan, mekanları paylaşmayı ve iklimdeki ani değişikliklere uyum sağlamayı öğrenir. Alternatif, bildiğimiz gibi, yok olma da denilebilir.

İklim krizinde hareket etmek için son 7 yıl !

Karbon bütçesi veya CO2 dengesinin ne olduğunu neden hepimiz bilmeliyiz? Bugünkü CO2 emisyon hızında, aslında harekete geçmek ve küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 °C’si içinde kalmak, böylece İklim Krizinin en kötü sonuçlarından kaçınmak için yaklaşık 7 yıl kaldı. Bu nedenle, alınması gereken siyasi eylemler zamanında olmalı ve bize güvenli bir geleceği garanti etmelidir. Bize garanti edilene kadar baskımızın bitmemesi gerekir.

Ne yapabiliriz?

Kültürel, sosyal, ekonomik ve politik bir devrime ihtiyacımız var. Bir paradigma kayması. Sadece kendimizi ve acil ihtiyaçlarımızı düşünmeyi bırakmalıyız. Yaptığımız her şeyin bir etkisi olduğunu düşünmeli, başkaları ve bu dünya için de iyi olana göre hareket etmeliyiz. Bizi yönetenlerin ortak yarar için hareket etmelerini ve fosil yakıtlarla bağlantılı şirketler gibi şirketlerin gezegene zarar vermeyi bırakmasını talep etmeliyiz. Bilim adamları on yıllardır atmosfere sera gazı salmanın ne demek olduğunu biliyorlardı, ancak şimdiye kadar yeterince dinlenemediler. Rotayı değiştirme ve harekete geçme zamanı. Ve ayrıca hızlı olmalıyız.

Geleceğe dönüş

17 Nisan 2020’de tam bir Coronavirüs acil durumunda, İNSANI ve ilk bağımlı olduğumuz EKOSİSTEMLERİ koyan bir YENİDEN DOĞUŞ için yine bilim adamları ve uzmanlar tarafından imzalanan Türkiye’de  bir MEKTUP ile GELECEĞE DÖNÜŞ kampanyasını başlatıldı.

Öneriler;

İstisnasız herkes birleşti:
Enerji geçişi, iklim adaleti ilkesini bir işaret olarak kullanarak küresel ölçekte uygulanmalıdır.

Sessizliği bozalım, bilime ses verelim:
Bilimsel bilgiyi artıralım, dünyanın her yerinden en yetkili alimlerin uyarılarını dinleyip yayalım. Bilim bize yıllardır sorunun ne olduğunu ve onu çözmek için hangi araçlara ihtiyaç olduğunu söylüyor. Artık harekete geçmek siyasete kalmıştır.

Fosil dışında:
2050’de küresel olarak ve 2035’te İtalya’da net sıfır emisyon elde edilmesi, +1,5 derecelik küresel ortalama sıcaklık artışı içinde kalmak.

İklim krizinin etkileriniz sizlere anlatmaya çalıştık. İklim krizi ile mücadele etmek iklim krizi ile başa çıkmak ve iklim krizinin önüne geçmek için başlıca etkenleri sıraladık. Haydi sende iklim krizine dur de !

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer İçerikler

spot_img
Verified by MonsterInsights