İkinci el araba satın almak iyi bir yatırım olabilir: İşte ikinci el bir araba satın almak ve iyi bir anlaşma yapmak için bazı ipuçları
ikinci el araba satın almak, yeni araba satın almaya kıyasla paradan tasarruf etmenizi sağlayan iyi bir yatırım olabilir. Özellikle düzenli olarak servis ve önerilen bakım işlemlerini gerçekleştirmişlerse, hala mükemmel performans gösterebilen birçok ikinci el araba vardır. Bugün aslında bir otomobil 350.000 km’ye ulaşacak şekilde üretiliyor ve 18 yıla kadar dayanabiliyor.
Ancak bu satın alma türüne karar verirken, doğrulanması gereken bazı parametreler vardır. Bu küçük kılavuz, hiçbir şeyi şansa bırakmamanıza ve hoş olmayan (ve bazen maliyetli) hataları önlemenize yardımcı olacak bazı ipuçları sunar. İşte ikinci el araba satın alma rehberimiz.
Özel bir şahıstan mı yoksa galeridenmi mi satın almak daha iyidir?
Ortaya çıkan ilk soru, özel bir şahıstan mı, yetkili bir satıcıdan mı yoksa bir bayiden mi satın almanın daha iyi olduğudur. İlk durumda, gerekli maliyet kesinlikle daha düşüktür, ancak özel bir şahıs tarafından kullanılan arabanın garantisi olmadığı unutulmamalıdır. Öte yandan, aracı bir bayiden almaya karar verirseniz, en az bir yıl garantiniz vardır.
Bu nedenle ilk tavsiye, meslek olarak araba alıp satanlara yönelmektir. Son olarak, özel bir şahıstan ikinci el araç satın alırsanız, doğrudan sahiplik değişikliği ile ilgilenmeniz gerekeceğini unutmayın.
İkinci el araba da çevrimiçi arama için ipuçları
Son yıllarda, sürücülerin bir sonraki arabalarını çevrimiçi (Araç satışı yapan web sayfalar) olarak aramaya başlama alışkanlığı giderek daha fazla konsolide hale geldi.
Bu anlamda, bir sonraki aracımızı seçerken hoş olmayan sürprizlerden kaçınarak, satın alma işlemini tam güvenlik içinde yapmamızı sağlayan bir dizi önlemi uygulamak çok önemlidir:
- İlan sitelerinin güvenilirliğine dikkat edin: Bu anlamda bayi ile ilgili bilgilerin doğruluğunu değerlendirmek çok önemlidir;
- İhtiyaçlarınızı karşılamak için otomobilin sahip olması gereken özellikleri dikkatlice değerlendirin: aracınızın yapmak istediğiniz kullanımına bağlı olarak, örneğin,bir şehir otomobilini tercih edebilirsiniz;
- Bir uzmandan tavsiye alın: Kullanılmış bir araba satın alırken, bir aracın değerlendirilmesinde ortaya çıkabilecek tüm şüphelere cevap verebilecek bir profesyonelden yardım almak önemlidir;
- İkinci el arabanın garantisi hakkında bilgi edinin: bu anlamda Tüketici Yasaları, kullanılmış mallar için de, dolayısıyla arabalar için de yasal uygunluk garantisi sağlar.
İkinci el bir araba ne kadar eder?
İkinci el bir araba satın alma işlemini tamamlamadan önce, ikinci el araba fiyatlarını öğrenmek için birkaç dakikanızı ayırın: Türkiye de ikinci el araba fiyatları, tüketici fiyat sepetine aylık olarak dahil edilen istatistik kurumu rakamları resmi olarak onaylanmıştır. Çevrimiçi bir arama yaparak veya bir ticaret dergisine danışarak, modele ve kayıt yılına göre uygun bir fiyatın talep edilip edilmediğini öğrenebilirsiniz.
Aracın değeri, yapılan kilometre, ekipman ve servisle ilgili standart kriterler aracılığıyla tanımlanır. Ama kullanılmış bir arabanın fiyatını nasıl hesaplarsınız? Kolay değil çünkü ekipmanı ve özellikle aynı anda kat edilen kilometreleri hesaba katmanız gerekiyor. İkinci olarak, fiyatlar, kusursuz çalışır durumda mekanik ve elektrikli ve elektronik aksamları, düzenli olarak yapılan ve belgelenebilir servisleri, düzenli olarak yapılan muayeneleri, kaporta ve iç kısımların iyi durumda ve lastiklerin iyi durumda olduğunu dikkate alır.
Kilometreye dikkat edin
Kullanılmış bir araba için ne kadar ödeyeceğinizi anlamak için en önemli parametrelerden biri kesinlikle kilometredir. Size bir fikir verelim; standart teklif değerinden her 1.000 km’de %0,3 çıkarmanızı önerir.
Bu nedenle, kullanılmış bir araba satın aldığınızda, kilometreye bakın: kilometre sayacı özel bir yazılım aracılığıyla değiştirilmiş olabileceğinden, pedalların, koltukların ve vites topuzunun tüketimini gözlemlemelisiniz. Bu durumlarda bakım kitapçığına bakmak ve servisin ne zaman yapıldığını kontrol etmek, aracın gerçek durumunu anlamanıza yardımcı olabilir.
İkinci el araba, kontrol edilmesi gerekenler
Uzman değilseniz, motorda sızıntı olup olmadığını, kayışları, soğutma borularını ve debriyaj ve fren sisteminin işlevselliğini kontrol edecek bir tamirciyi yanınıza alın.
Ancak aracın uygun kontroller yapılmadan satın alınması ve kısa bir süre sonra ciddi sorunlar ortaya çıkması söz konusu olabilir. Bu durumda, yasa, ikinci el araba için satıcı olarak cayma hakkı sağlar. Bu, 24 ay süren ve ciddi anormallikler karşısında aracın uygunluk koşulları geri yüklenerek onarılması gereken bir uygunluk garantisidir.
Görsel değerlendirme; Arabayı satın almadan önce görsel olarak kontrol edilmesi gerekenler:
- Pas veya nem hasarı olup olmadığına bakın. Arabanın altını da kontrol ettiğinizden emin olun.
- Kapıların doğru kapandığını, çamurluğun bütünlüğünü veya çerçeveye zarar verebilecek herhangi bir işaretin olup olmadığını kontrol edin.
- Aracın bir kazadan sonra yeniden boyandığını gösterecek şekilde boyada herhangi bir ezik veya leke olmadığına dikkat edin.
- Olası çiziklere veya eziklere dikkat edin.
Bu kusurlardan herhangi birini fark ederseniz, bir indirim için pazarlık etmeye çalışın ve satıcı fiyattan vazgeçmek istemiyorsa, mülkiyet devrinden önce sorunları masrafları kendisine ait olmak üzere giderdiğinden emin olun.
Mekanik değerlendirme; Kontrol edilmesi gereken mekanik parçalar:
- Soğutma sıvısının temiz olduğundan ve şanzıman sıvısının siyah veya yağlı olmadığından emin olun.
- Yağı kontrol edin ve sütlü veya köpüklü olmadığından ve fren hidroliğinin çayın renginden daha koyu olmadığından emin olun.
- Motordan sıvı damlamadığından ve tahrik kayışının hasar görmediğinden emin olun.
- Arabayı bir test sürüşüne götürmeyi isteyin ve siz yolcu koltuğunda otururken satış elemanının sürmesini sağlayın.
Araç geçmişi araştırması; Kullanılmış bir araba satın aldığınızda, çeşitli müdahaleler için makbuzlarla birlikte bakım kitapçığının gösterilmesini isteyin. Ardından, satıcının adının, tapu ve araç tescil belgesindeki adla eşleşip eşleşmediğini kontrol edin. Son olarak, aracın ipotekli olup olmadığını ve idari gözetime tabi olmadığını kontrol edin.