Hibrit otomotiv dünyasını kasıp kavuran elektrifikasyon süreci, bugün piyasada bulunan hibrit modellerin sayısında katlanarak bir artışa yol açtı. Her tür ve çeşitli elektrifikasyon seviyeleri vardır, ancak her şeyin başladığı (deyim yerindeyse) tam hibrittir. Bu en iyi bilinen sistemdir ve ayrıca satın alma maliyeti ile verimlilik düzeyi arasındaki en iyi oranı garanti edebilen sistemlerden biridir. Bu nedenle, bugün piyasadaki en yakıt verimli modellerden beşini derledik.
İlk 5’imiz
Ancak tam hibrit bir sistem nasıl çalışır? Tam otomobiller, otomobili birkaç kilometre bile olsa sıfır emisyonla hareket ettirebilen bir elektrik motoruyla birleştirilmiş, genellikle benzinli bir içten yanmalı motorla donatılmıştır. Aslında, elektrikli kısım küçük bir pille çalışır (genellikle maksimum 2 kWh’ye ulaşan bir kapasiteye sahiptir). Bunun fişte yeniden şarj edilmesi gerekmez, ancak gerekli enerjiyi aracın hareketinden alır, yani boşta giderken ve fren yaparken enerjiyi geri kazanır.
Toyota yaris
Sıralamamızda ilk sırada, aktarma organı sayesinde çok kısa mesafeler sağlayan Toyota Yaris var. Şehir içi sürüş için mükemmel olduğunu kanıtlayan bir CVT şanzımanla standart olarak eşleştirilmiş 116 HP çıkışlı 1.5 litrelik bir motorla çalışır. Yalnızca beş kapılı bir gövdeyle sunulur, iyi bir ferahlığa ve kullanılabilir bir bagaja sahiptir.
- Motor: 116 HP 1.5
- Tüketim: 3,8 l/100 km
Renault Clio E-Tech
En son nesil ile Renault Clio , E-Tech versiyonu ile elektrifikasyon çağına girerek önemli bir adım attı. Aktarma organı çok özeldir ve bir benzinli motor ile iki elektrik motorundan oluşur: ilki arabayı sürerken, ikincisi otomatik şanzıman için debriyaj ve eşleyici görevi görür. Özel ama çok verimli bir şema.
- Motor: 143 HP 1.6
- Tüketim: 4,3 l/100 km
Honda Jazz
Honda Jazz için podyumun üçüncü adımı. O da iki elektrikli motorla birleştirilmiş 1,5 litrelik benzinli motordan oluşan özel bir hibrit sistem kullanıyor. Sistemin asıl özelliği, aktarma organının düşük hızlarda bir seri hibrit gibi davranabilmesidir: bu, her zaman ve yalnızca elektrik motorunun araca çekiş gücü verdiği, benzinin ise bir motor gibi davrandığı anlamına gelir.
- Motor: 109 HP 1.5
- Tüketim: 4,5 l/100 km
Hyundai kona
Daha fazla alana ihtiyaç duyanlar için Hyundai Kona var. Kore SUV’sinin tam hibrit versiyonu, her şeyden önce sürüş dinamikleri için takdir ediliyor. Hibrit sistem, virajlarda bile iyi bir hazırlık sağlarken, çift kavramalı şanzıman iyi bir sürüş keyfi garantisidir. Oyundaki mükemmel performansına rağmen, Kona hala çok düşük tüketimi garanti edebiliyor.
- Motor: 141 HP 1.6
- Tüketim: 5 lt /100km
Lexus kullanıcı deneyimi
Lexus UX sıralamamızı kapatıyor. Tam hibrit otomobiller arasında birinci sınıf bir seçim, hibrit bir otomobil arayanlar için geçerli bir alternatifi temsil ediyor, ancak “alışılmış Alman” otomobilini seçmeden sofistike içeriklere sahip. Kaputun altında, 184 HP güç üretiyor ve bu da onu, biraz daha yüksek tüketim pahasına olsa da, ilk 5’teki en performanslı otomobil yapıyor.
- Motor: 184 HP 2.0
- Tüketim: 5,3 l/100 km
Satın alınacak en iyi beş tam hibrit model
Yeni teşvik dizisiyle birlikte, hükümet tarafından geliştirilen ikramiyeler kapsamına en kolay giren pazar segmenti, tam hibrit modellerdir. Aslında bunlar, yine daha düşük liste fiyatı nedeniyle, birçok elektrikli modelden daha kolay teşvik planına yeniden girmeyi başarıyor.
Bu durumda teşvikler, maksimum harcama limiti 450.000 tl + KDV olmak üzere, CO2 emisyonu 21-60 gr/km aralığında olan araçlara verilmektedir.
İlk Beşimiz
Bu nedenle, özellikle yakıt tüketimlerini dikkate alarak, 21-60 g/km CO2 bonus aralığına giren en verimli 5 tam hibrit modeli seçtik. Kayıt için hafif hibrit modeller de bu emisyon aralığına giriyor, ancak bu durumda yalnızca tam modellere odaklanmak istedik.
Sadece hafızanızı tazelemek için, tam hibrit otomobiller, tamamen elektrikli modda birkaç kilometre hareket edebilen, ancak yalnızca yavaşlama ve frenleme sırasında enerjiyi geri kazanan pili şarj etmek için harici bir enerji kaynağına bağlanmasına gerek kalmadan hareket edebilen araçlardır.
Toyota Prius
İlk beşimizin kraliçesi sadece Toyota Prius olabilir. Bu tür arabaların gerçek atası, ilk nesli 1995’te görücüye çıkan Prius, çok sınırlı ortalama mesafeler sağlıyor ve en talepkar olanlar için ayrıca i-AWD değişken integrali de var.
- Motor: 122 bhp 1.8 dört silindirli benzin
- Tüketim: 4,2 l/100 km
Renault clio
Renault Clio , son yılların en ilginç tam hibrit motorlarından biridir. Bir elektrikli modülle değiştirilen, debriyajsız bir şanzıman ve senkronizörlerle birleştirilmiş 1,6 litrelik benzinli motordan oluşur. Tüm bunlar, 1.300 kg’ın biraz üzerindeki ağırlıkla birleştiğinde, tüketimi 100 km’de 4 l’nin biraz üzerinde sınırlamayı mümkün kılar.
- Motor: 143 bhp 1.6 dört silindirli benzinli motor
- Tüketim: 4,3 l/100 km
Suzuki Swace
Pek çok hafif hibrit model arasında Suzuki Swace , Toyota ile işbirliği içinde geliştirilen tam hibrit aktarma organı ile öne çıkıyor. Aslında bu, Corolla’da kullanılanın aynısıdır ve mükemmel performans karşısında mükemmel ortalamalar sağlayabilir. Gemide bu kadar geniş alan ve standart olarak sunulan Adas süiti oldukça zengindir.
- Motor: 122 bhp 1.8 dört silindirli benzin
- Tüketim: 4,5 l/100 km
Honda Jazz
Küçük Honda Jazz bile artık yalnızca elektrikli motorlarla birlikte sunuluyor. Tam hibrit, Renault tarafından geliştirilen sistemle birlikte, piyasadaki en ilgi çekici hibrit modüllerden birini temsil ediyor. Aslında benzinli motor, çekişe katkıda bulunmak için doğrudan şanzımana müdahale ettiği yüksek hızlı hareketler dışında, çekişin her zaman elektrik motoru tarafından garanti edilmesini sağlamak için bir jeneratör görevi görür.
- Motor: 109 bhp 1.5 dört silindirli benzinli
- Tüketim: 4,5/100 km