alokasko-logo
alokasko-logo

Herkesin Bilmesi Gereken 12 Trafik Kuralları Hangileridir?

Trafik kuralları, kişilerin yaya veya araç ile seyir halinde iken uyması gereken kurallardır. Bu kurallara uyulmaması halinde cezai işlem uygulanmaktadır.  Peki, herkesin bilmesi gereken 12 trafik kuraları hangileridir?

12 Trafik Kuralları Hangileridir?

Trafikte düzenin ve güvenliğin sağlanabilmesi için bu kuralların uygulanması gerekmektedir. Bu kuralların uygulanmaması veya uyulmaması durumunda trafikte olumsuzluklarla karşılaşmaktayız.

Trafik Kuralları
Trafik Kuralları

1- Sağa Dönüşünde Yayaya Yol Verin

Sürücülerin seyir ederken en çok unuttuğu kurallar arasında ilk sırada bu kuraları sayabiliriz. Seyir halinde iken sağa dönerken eğer yaya karşıdan karşıya geçiyor ise öncelik yayanındır. Sürücünün yayaya yol vermesi gerekmektedir. Bu kural trafik ışıklarında da aynı şekilde işlemektedir. Eğer dönüş yapacağımız yerde trafik ışıklarında sürücü için yeşil yansa dahi sağa dönüşte yayaya yol vermek zorundadır.

2- Yaya Geçitlerinde Yavaşlayın

Ülkemizde bu kurul neredeyse hiçe sayılmaktadır. Birçok sürücü yaya geçidine dikkat etmemektedir. Yaya geçitleri yayaların güvenliklerini sağlamak için konulan işarettir. Bu işaretleri fark ettiğimiz noktada eğer yaya geçidinin başında bir yaya var ise her ne neden olursa olsun yayaya yol vermemiz gerekmektedir.

3- Takip Mesafesine Uyun

Trafikte yaşanan kazaların büyük çoğunluğunun nedeni sürülerin diğer sürücüler ile aralarına takip mesafesi koymamasıdır. Takip mesafesi trafikte seyir halinde iken öndeki aracın ani fren yapma riskine karşı aramızda olması gereken mesafedir. Bu mesafeler aracın hızına göre belirlenmektedir.

Örneğin aracımız ile saatte 100 km hız ile gidiyor ise öndeki araçla aramızda en az 50 metre mesafe olması gerekmektedir. Fakat bu olay aracımızın frenlerine, lastiklerine ve yol durumuna göre değişebilmektedir. Eğer aracımızın lastiği eski ise aramızdaki mesafeyi biraz daha uzun tutmamızda fayda vardır. Çünkü lastikler ne kadar eski ise yol tutuşu da o derece düşmektedir.

4- Yollarda Tabelalara Bakarak İlerleyin

Bazen farklı nedeneler ile bilmediğimiz yollara girmek durumunda kalabilmekteyiz. Bu noktada bize yol gösterecek olan şeyler yolda mevcut olan tabelalardır. Mevcut olan tabelalar bize birçok bilgi vermektedir. Bu bilgiler doğrultusunda ilerlememiz sürüşümüzü daha güvenli olmasına olanak sağlayacaktır.

Trafik Kuralları
Trafik Kuralları

5- Sadece Gerekli Durumlarda Korna Çalın

Kornalar araçlara uyarı amaçlı olarak kullanılması için ilave edilmiştir. Fakat bazen gereksiz kullanan kişiler ile karşılaşmaktayız. Kornanın kullanım amacı dışında kullanılması sonucunda bazen kazalar yaşanabilir. Karşımızdaki sürücü bizim korna çalmamız dolasıyla strese girebilir ve kazaya yol açabilir. Bu nedenle korna sadece gerekli durumlarda çalınması gerekmektedir.

Öneri Yazı: Trafik Cezaları Ne Kadar? 2022

6-Alkollü Halde Araç Kullanmayın

Alkol veya vücuda uyuşukluk veren madde kullanımı sonucunda araç kullanımı oldukça çok tehlikeli bir durumdur. Kişinin aracı alkollü kullanması durumunda sadece kendi sağlığı değil aracın içerisinde bulunan diğer kişilerinin sağlığının da tehlikeye girmesine neden olmaktadır. Alkol veya diğer durumlarda araç kullanmak yerine taksi tercih edilebilir veya yanımızda kullanmayan bir kişi var ise aracı ona emanet etmeniz en sağlıklısı olacaktır.

7- Hız Kurallarına Dikkat Edin, Aşırı Hızdan Kaçının

Birçok kişi aracını hızlı kullanmayı sevmektedir. Fakat bunun için tercih edilmesi gereken yerler pistlerdir. Trafikte sadece bizim olduğumuzu unutmamalıyız ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) belirlemiş olduğu hız limitlerine uymamız gerekmektedir. Belirlenen hız limitlerinin üzerine çıkmamız bize en fazla 2 dakika kazandırırken hız limitlerine uymamız birçok kişinin hayatını riske atmamızı önlemektedir.

8- Kullandığınız Şeride Dikkat Edin

Tek gidiş ve tek gelişin olduğu yolarda yolun sağ tarafını kullanmalıyız. Çok şeritli yollarda en sağda yer alan şerit emniyet şerididir. Bu şerit yalnızca acil olan durumlarda kullanımladır. Genel olarak emniyet şeridini polis veya sağlık araçları kullanmaktadır. Yerde yer alan şeritlere dikkat ederek ilerlemeliyiz. Eğer şerit kesik kesik ise sollama yapabiliriz fakat şerit kesik olmadan devam ediyor ise bu yolda sollama yapmamamız gerekmektedir.

9-Yüksek Sesle Müzik Dinlemeyin

Müzik dinlemek ruhun gıdası olarak tabir edilmektedir. Şu an müzik dinlemekte mi yasak der dediğinizi duyar gibiyim. Müzik dinlemek yasak değil fakat çevreyi rahatsız edecek şekilde müzik dinlemek yasaktır. Gürültü kirliliğini ve diğer sürücülerin dikkatinin dağılmaması için araçla seyahat sırasında yüksek sesle müzik dinlenmesi yasaklanmıştır.

10- Sinyal Vermeyi Unutmayın

Sinyal seyir halindeki aracın yön veya şerit değiştireceğini ifade ederken duraklama halindeki aracında hareket edeceğini göstermektedir. Sinyaller genel kullanım amacı arkadaki aracı uyarmaktır. Sinyal vermeden yola çıkılması veya şerit değiştirilmesi kazaya sebebiyet vermektedir. Bu nedenle sinyal kullanılması zorunlu diyebiliriz.

11- Hatalı Sollamalardan Kaçının

Kimi zaman önümüzde ki araç farklı nedenlerden dolayı yavaş ilerlemektedir. Bu aracı sollamadan önce ortamın uygun olduğuna emin olmalıyız. Emin değil isek sollama yapmamalıyız. Ölüm neden olan kazaların birçoğu hatalı yapılan sollamalardan kaynaklanmaktadır.

12- Trafik Sigortası Yaptırmayı Geciktirmeyin

Trafik sigortası, trafiğe çıkan tüm araçların yaptırması zorunlu olan bir sigorta ürünüdür. Sigorta olmadan trafiğe çıkılması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. Bu sigorta ürünü içermiş olduğu teminat ve teminat limitleri ile trafikte sigortalı aracın kusurlu olarak kazaya karışması durumunda karşı tarafa veya 3. Şahıslara verecekleri hasarları poliçe limitlerince karşılamaktadır.

Trafik sigortana alokasko.com üzerinden 20’den fazla şirketi karşılaştırarak dakikalar içinde en uygun fiyat ile sahip olabilirsiniz. Bunun İçin tek yapmanız gereken başvuru formunu doldurmanız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer İçerikler

spot_img
Verified by MonsterInsights