alokasko-logo
alokasko-logo

GOOGLE FUŞYA: ANDROİD’İN YERİNİ ALABİLECEK İŞLETİM SİSTEMİ

Google Fuşya , 2016’dan beri Kaliforniyalı şirketten bir grup mühendisin üzerinde çalıştığı yeni bir açık kaynaklı işletim sistemidir.

“Fuşya” projesinin amacı , dünyaya hakim olan mobil işletim sistemi Android’in yerini almayı başarmaktır. Dolayısıyla Google hem mobil cihazlarda hem de bilgisayarlarda çalışan tek bir işletim sistemi hedeflemektedir.

Proje ilgi çekici ve iddialı olduğu için olası bir küresel sürümden hala çok uzaktayız, ancak oldukça önemli engellerle karşı karşıya. Ancak Google mühendisleri üzerinde çalışmaya devam ediyor ve şirket çabalarını artırıyor.

Zaten bir şeyler sızdırıldı ve şirketin amiral gemisi akıllı telefonu Google Pixel 3 XL için ilk çalışan bir sürüm yayınlandı. Bakalım “Fuşya” projesi etrafında hangi bilgiler dönüyor ve hangi zorluklar ortaya çıkıyor.

Google Fuşya: neden yeni bir işletim sistemi?

Android, akıllı telefon meraklıları arasında en çok kullanılan ve popüler işletim sistemidir. Ancak, kötü ününe rağmen, son yılların teknolojik gelişmelerini karşılamanın, bayrağı daha performanslı bir teknolojiye devretme zamanı gelmiş gibi görünüyor.

Google LLC, şirket tarafından piyasaya sürülen tüm ürünleri ve üçüncü taraf cihazları yönetebilen yeni bir tane geliştiriyor : akıllı telefonlardan dizüstü bilgisayarlara. Amaç, işletim sisteminin yeni cihazlarda bulunan özelliklere göre göstermeye başladığı eksiklikleri gidermek için Android’in yerini almak: her şeyden önce sesli arama .

Böyle bir değişikliğin yaratabileceği etki hakkında bir fikir edinmek için, dünyadaki akıllı telefonların dörtte üçünden fazlasının Android tarafından desteklendiğini düşünün. Sektördeki büyük isimler ve halihazırda öncü projeler geliştirmiş kişiler Google Fuşya’ya katkıda bulunuyor , ancak bu kolay veya acısız bir adım olmayacak.

Tüm cihazlar için tek bir işletim sistemi , yalnızca Android’in değil, Chrome OS’nin de dahil edileceği anlamına gelir. Pek çok üretici ve geliştirici (Samsung gibi) Google LLC’nin işletim sistemlerine güveniyor ve bu işletim sistemleri onları desteklemeyi kesinlikle bırakamıyor.

Göz ardı edilemeyecek başka bir sorun, tam olarak yeni işletim sisteminin temellerinde yatmaktadır. Android ve Chrome OS, Linux çekirdeğini temel alırken, Google Fuchsia yenilikçi bir tescilli çekirdek kullanır: Zircon .

Zirkon’a geçmek, mevcut cihazlarla birçok uyumsuzluk sorununa neden olabilir. Bunun için Fuşya, Android Runtime uygulamalarını çalıştırmak ve geçişi kolaylaştırmak için tasarlanmış bir sürümde tanıtılacak .

Sürekli gelişen bilgiler üzerinde “dans ediyoruz”, ancak güncellemelerin Google Fuchsia’ya ulaşma hızı göz önüne alındığında , yeni işletim sisteminin gelmesi uzun sürmeyecek.

Google Fuşya, Apple ile rekabet edecek

Google LLC’nin akıllı telefonlardaki ana rakibi iPhone üreticisi Apple Inc. Piyasa verilerini analiz edersek, Google’ın yaklaşık %85’ini elinde tuttuğu düşünüldüğünde, bir “rakip”ten bahsetmek anakronik görünüyor. Ancak Apple, cihazları arasında Google’ın yalnızca bugün hayal edebileceği performans, gizlilik, güvenlik ve entegrasyon sunuyor.

Ek olarak, Google diğer şirketlerle ortaklıklara bağlıyken, Apple kullanıcıları işletim sistemlerini hızla güncelleyebilir. Bu da kullanıcılarına düzenli güncellemelerle ulaşmayı zorlaştırıyor : Fuşya da bu eksikliği daha akıcı hale getirecek.

Google Fuşya ile Güvenliğe odaklanın

Android’in, Google’ın yazılımlarını hizmetleri dağıtmak için kullandığı zayıf güvenlik derecesi nedeniyle sıklıkla eleştirildiğini düşünürsek , şu soru ortaya çıkıyor: Fuşya, gizlilik göz önünde bulundurularak geliştirilecek mi?

Böyle düşünmek meşrudur. Ancak donanım ortakları ve geliştiricilerle nasıl başa çıkacaklar? Mobil reklamlarla milyarlarca doları besleyen binlerce reklamcı, güvenlik kısıtlamalarını nasıl anlayacak? Bu şüphesiz Google’ın çok nazik oynamak zorunda kalacağı bir kart. Google fuşya

Google Fuşya: Sadelik ve sesli arama gelecek

Pixel 3 XL akıllı telefon zaten Google Fuchsia’nın “bağımsız” bir sürümüyle donatılmıştır. Çok basit bir grafik arayüz olsa bile bir demoya bu linkten ulaşılabilir : Sizi karşılayan ekran basit, neredeyse çıplak ve ekranın alt kısmında birkaç simge beliriyor.

Yön açık görünüyor: minimalizm, kullanım kolaylığı ve sesli komutları almaya hazır bir arayüz .

Bununla birlikte, Google Fuchsia’daki bilgiler çok seyrek: Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu grafik arayüzün (“Armadillo” olarak adlandırılır) demosu zaten terk edildi ve Google şu anda başka farklı sürümler üzerinde çalışıyor. Fuşya’nın siz okurken evrimleştiğinin ve ilk çıkışına giderek daha çok yaklaştığının açık bir işareti.

Gizem, yeni işletim sisteminin geleceğini çevreliyor. İnternete sızan bilgiler varsayımlarla karışır ve merakı besler. Fuşya , mobil cihazların, bilgisayarların ve dizüstü bilgisayarların yönetiminde gerçek bir atılım olabilir.

Google Fuchsia’nın ne zaman piyasaya çıkması bekleniyor?

Piyasayı alt üst etmeyi vaat eden bu hibrit işletim sisteminin geleceğini başlatmak için bir tarih, belirli bir noktayı kaçırmak. Her şey kesinlikle çok gizli.

En güvenilir hipotez , önümüzdeki 3 yıl içinde piyasaya sürüleceğini varsayar , ancak Google Fuşya’nın Android’i devralmaya hazır olması daha fazla zaman alabilir: geleceğin ne olduğunu bulmak için her küçük sinyali çalmaya devam etmemiz yeterli. .

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer İçerikler

spot_img