alokasko-logo
alokasko-logo

Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır? 2022

Türkiye’de engelliler için araç alımı sırasında bazı avantajlar bulunmaktadır. Engelli raporu ile araç alımı birçok açıdan ele alınması gereken bir konudur. Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırabilmek amacıyla bazı mevzuatlar vardır ve bu mevzuatlar sayesinde ÖTV ve MTV vergilerinden muaf tutularak araç alımı gibi avantajlar sağlanmaktadır. Bu şekilde araç sahibi olabilmek için öncelikle engelli olduğunuz kanıtlamanız gerekmektedir ve bu işlem için de bazı önemli prosedürler bulunur. Tüm bu şartlar sağlanıyorsa bu vergilerden muaf bir şekilde araç alımı gerçekleştirebiliyorsunuz.

Araçlar üzerinde uygulanacak avantajlar ve vergi muafiyetleri engel durumuna ve engel yüzdesine göre değişiklik göstermektedir. Bu engel yüzdelerine göre bazı oranlar belirlenmiştir ve avantajlar bireylere bu mevzuatlar ile sağlanmaktadır. 

Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. maddesine göre; Çalışma kapasitesinin en az yüzde 80’ini kaybedenler birinci derece sayılır. Çalışma kapasitesinin en az yüzde 60’ını kaybeden ikinci derece engelli sayılır ve çalışmasının en az yüzde 40’ını kaybetmiş olanlar kapasiteleri üçüncü derece engelli sayılır. Sorumlu çalışanlar engelli bir kişiye, engelli serbest meslek sahibi kişilere bakmak, basit vergilendirmeye göre vergilendirilen engelliler ve öz-olarak engelli bir kişiye bakmakla yükümlü olan kişiler de bazı vergi muafiyetlerinden yararlanabilmektedir.

Kimler ÖTV ve MTV Muafiyetinden Yararlanarak Araç Alabilir?

Sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, genel ve özel bütçeli idareler, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türk Kızılayı adına tescil ve tescilli araçlar,

Yabancı devletlerin Türkiye’deki büyükelçilik ve konsolosluklarına ait araçlar, büyükelçiler, maslahatgüzar ve konsolosluklar, büyükelçilik ve konsolosluk görevliler,

%40 ve üzeri engelli ve engelli adına kayıtlı araçlar ile diğer engelli ve engellilerin bu şartlarına uygun özel donanıma sahip araçlar,

Hurda durumundaki araçlar, aracın geçmiş dönemden borcu olmamak kaydıyla Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemek zorunda değildir.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından tasfiyesi yapılan müflis bankaların iflas idarelerine ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen bankalara ait araçlar da vergiden istisnadır.

Engelli Raporu ile Araba Nasıl Alınır?

197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 4.Malullük veya maluliyetine göre kişi engelinin yüzde 90’dan fazla olması, engeli bireyin vergiden muaf tutulacağını göstermektedir. Bu durumda aracın yüzde 90 veya daha fazla engelli olan engelli bireyin adına kayıtlı olması gerekmektedir.

Yüzde 90 altı engelli bireyler yüzde 40 engel oranından başlayarak vergilerden muaf bir şekilde haklarından faydalanabilir fakat satın alınacak aracı da engel durumlarına göre düzenletmeleri gerekir. Satın alınmış olan aracı da kendileri haricinde kimse kullanamaz. 

Yüzde 90 ve üzerindeki engel durumlarında ise satın alınan araç bu engel durumuna göre düzenlenir. Bu aracı daha düşük engelli bireylerde olduğunun aksine başka şahıslar da kullanabilir.

Vergi istisnasından yararlanmak için bu hususlar dikkate alınmalıdır: 

Engellilik oranı dikkate alınmalıdır çünkü engel oranı yüzde 90 ve üzerinde olmalıdır. Öte yandan engelliler, yüzde 90’ın altında bir engel oranına sahipse de vergi muafiyetinden istisnadan faydalanabilir.  

Otomatik araçlar engelliler tarafından faydalanılabilir araçlar kapsamında bulunmaktadır. 

Sürücünün vergi muafiyetinden yararlanabilmesi için engelli ehliyetine sahip olması gerekmektedir. Fakat tıbbi olarak otomatik araç kullanabilecek kapasite olurlarsa ve bu tıbbi açıdan kanıtlanır ve belgelenirse H sınıfı ehliyete ihtiyaç duymadan da vergi muafiyetinden faydalanabilirler.

ÖTV ödemeden engelli raporu ile araç alabilmek için engelli raporuna ihtiyaç duyulur. Bu raporun tam teşekküllü hastanelerden kurul karşısına çıkarak alınması gerekir. Bu rapor içerisinde kişinin engel durumu, engel yüzdesi ve engele dair detaylı durumlar yer alır. Araç satın alabilmek için ise genel olarak şu belgeler gereklidir:

  • Kişiye ait olan nüfus cüzdanının aslı ve nüfus cüzdanına ati bir adet fotokopi
  • 5 tane vesikalık fotoğraf
  • Araç alımında doldurulması gereken başvuru formu
  • Hastaneden verilmekte olan engelli raporuna ulaşım için dilekçe
  • Engellilik oranını belirten onaylı muayene bilgisi
  • Engelli kişi 18 yaşından küçükse ya da zihinsel bir engeli bulunuyorsa vasi kararı belgesi

Bu belgeler ile birlikte başvuru yapılarak araç alımı gerçekleştirilebilir. Tabi ki istenilen her araç ve her fiyattan araç engelli raporu ile araç vergi muafiyeti sağlanarak alınan araçlar kategorisine girmemektedir. Gereken şartlar ve yükümlülükler yerine getirildikten sonra herhangi bir ÖTV ve MTV ödenmeden engelli birey araç sahibi olabilmektedir.

Engelli Raporu İle Araç
Engelli Raporu İle Araç

ÖTV ve MTV Muafiyeti ile Hangi Araçlar Alınabilir?

Engelli raporu ile araç alımı sırasında alınacak olan aracın özellikleri, fiyatı ve bazı özel parametreler önem taşımaktadır. Arabanın sahip olduğu motorun silindir hacmi, bu parametreler arasında belki de en önemlisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Engelli raporu ile araç alımı sırasında önemli olan koşullar ve hangi araçların alınabileceğine dair bazı hususlar şunlardır:

  • Alınacak olan aracın eğer binek bir otomobilse motor silindir hacmi 1.6 ya da daha düşük olması gerekmektedir.
  • Alınacak araç panelvan, açık ya da kapalı kasalı kamyonet, pick-up ya da kişisel van tarzı bir araç ise motor silindir hacmi 2800 cm³’ü geçmemelidir. 
  • Alınacak olan araç bir motosiklet ise herhangi bir şekilde motor silindir hacmi şartı aranmamaktadır.

Diğer yandan engelli raporu ile araç alımı sırasında alınacak olan aracın en üst değeri de önemlidir. Alınacak olan aracın ÖTV ve diğer vergiler de dahil olmak üzere toplam fiyat değeri 450.500 TL’yi geçmemelidir. 

Öneri yazı: Araçlarda ÖTV ve KDV

%40 Engelli Raporuyla Araç Alımı

%40 engelli raporu ile araç alımı sırasında daha yüksek engel durumuna göre bazı farklılıklar bulunur. %40 ve üzeri engelli raporuna sahip kişiler engelli raporu ile araç alma işlemini gerçekleştirirken engel durumlarına göre satın alacakları araçları düzenletmeleri gerekir. 90 ve üzeri yüzdeye sahip engelli raporunun aksine satın almış oldukları araçları kendilerinden başka kimse kullanamaz ve bazı farklı prosedürler ile karşılaşabilirler. 

%90 Engelli Raporuyla Araç Alımı

%90 engelli raporuyla araç alımı için gerekli şartlar sağlandığı takdirde gerekli olan belgeler ile satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Engelli raporu ile araç alımı işlemi sırasında gerekli olan bütün evrak ve belgeleri önceden hazırlamanız gerekir. Diğer engel durumlarının aksine %90 ve üzeri engel durumunuz varsa satın almış olduğunuz aracı aile bireyleri ve diğer üçüncü şahıslar da kullanabilir.

H Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

H sınıfı ehliyet alma durumu eski yönetmeliklerden biraz farklı bir şekilde değişmiştir. Günümüzde artık engelli bireyler diğer bireyler gibi A ve B sınıfı ehliyet almaktadır. Fakat ehliyetleri üzerinde engel durumları belirtilmektedir. Bu ehliyeti alabilmek için de normal sürücü kurslarına kayıt yaptırılır ve engel durumunuza göre bir eğitim sağlanır.

Engelli İndirimiyle Alınan Araba Satılabilir mi?

Engelli raporu ile araç alma konusunda en çok merak edilen diğer bir husus ise engelli indirimiyle alınan araba satılabilir mi sorusudur. Eğer aracın satışının herhangi bir şekilde ek bedel ödenmeden gerçekleşmesini istiyorsanız alış işleminin üzerinden 5 yıl geçmesi gerekmektedir. Fakat satış işlemini 5 yıldan daha az bir süre içerisinde gerçekleştirecekseniz araç ÖTV’si hesaplanarak satıcıdan bu tutar tahsil edilir.

Aracınızı aldıktan sonra ilk yapmanız gereken trafik sigortasıdır. Trafiğe çıkabilmek için gerekli olan zorulu trafik sigortasını 20’den fazla sigorta şirketinin teklifini karşılaştırarak online olarak alokasko.com üzerinden alabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken başvuru formunu doldurmak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer İçerikler

spot_img
Verified by MonsterInsights