Sadece şarj değil, aynı zamanda bir elektrikli otomobilin bakımının maliyeti nedir? İşte bilmeniz gereken her şey.
Sıfır emisyonlu arabaların yaygınlaşması, e-mobiliteyi giderek daha somut bir gerçekliğe, arabalardan kaynaklanan CO2 emisyonlarını azaltmak için ekolojik bir çözüme dönüştürüyor. Ancak elektrikli araç satın almadan önce elektrikli araç bakımının nasıl çalıştığını da bilmeniz gerekir. Özellikle şarjlı arabalarda ne gibi müdahaleler gerektiğinin bilinmesi ve yeşil arabaların bakımı için yapılacak masrafların bilinmesi önemlidir. Tam olarak ne olduğunu ve elektrikli otomobilin bakım maliyetinin ne olduğunu görelim.
Elektrikli arabaların bakımı nasıl yapılır?
Elektrikli bir arabanın bakımı, şüphesiz endotermik bir arabadan, yani benzinli, dizel, LPG veya metan yanmalı motorlara sahip araçlardan daha basittir. Bunun nedeni, elektrikli arabaların içten yanmalı bir motora sahip olmaması ve ayrıca sık sık değiştirilmesi gereken, aşınmaya maruz kalan bir dizi bileşenin bulunmamasıdır. Bu özellik, müdahalelerin maliyetlerini en aza indirirken sıfır emisyonlu makinenin yönetimini kolaylaştırır.
Açıkçası, elektrikli otomobilin zorunlu yasal denetime tabi tutulması hala gerekli, ayrıca yüksek verimlilik ve güvenlik standartlarını korumak için otomobil üreticisi tarafından belirtilen kuponların gerçekleştirilmesi tavsiye ediliyor. Hizmetler, elektrikli aracın genel muayenesini ve bazı rutin kontrolleri içerir, şasinin durumunun kontrol edilmesi, elektronik cihazların kontrolü, üstyapının muayenesi ve elektrik motoru ile şanzıman sisteminin kapsamlı bir şekilde incelenmesi dahil. Filtrelerin ve fren hidroliğinin veya balataların değiştirilmesi gibi olağan bakım müdahaleleri de yapılır.
Elektrikli araba akülerinin bakımı
Bir elektrikli otomobilin ana bileşeni, araca güç sağlayan ve menzilini belirleyen depolama sistemini oluşturan modüller yani pil takımıdır. Kolonda veya duvar kutusu aracılığıyla şarj etme, akünün verimliliğini kademeli olarak azaltır, bu nedenle bu elemanın düzenli kontrollere tabi tutulması çok önemlidir.
Modern elektrikli otomobiller, uzun bir pil garantisine sahiptir, aslında birçok üretici 8 yıl veya 150-200 bin kilometrelik bir kapsama alanı sunmaktadır. Öte yandan, pil modüllerini değiştirmek karmaşık ve her şeyden önce pahalı bir işlemdir, bu nedenle bu bileşenlere dikkat etmek ve pili korumak için her zaman en iyi şarj etme yöntemlerini seçmek önemlidir. Bir Tesla arabanın pillerini değiştirmenin 15.000 ila 25.000 ₺’ya mal olabileceğini, Smart’ta ise yaklaşık 9.000 ₺’lik bir masrafı hesaba katmanız gerektiğini düşünün. Bu, özellikle garanti süresinin bitiminden sonra elektrikli araba akülerinin periyodik olarak izlenmesinin önemini vurgulamaktadır.
Elektrikli otomobilin bakım maliyetleri
Elektrikli arabaların bakım maliyeti, endotermik makinelerin bakım maliyetlerinden kesinlikle daha düşüktür, ancak dikkate alınması gereken bir maliyettir. Genel olarak, endotermik arabalara kıyasla yaklaşık %20-40’lık bir tasarrufu hesaba katmak mümkündür; örneğin Fiat, elektrikli 500’ün bakımında %35’lik bir tasarruf belirtmektedir. Sıfır emisyonlu şehir arabaları için daha düşük maliyetler ve SUV’ler ve premium elektrikli sedanlar için daha yüksek maliyetler ile kupon fiyatı, elektrikli otomobil modeline ve atölyede yapılan müdahalelere bağlıdır.
Ortalama olarak, elektrikli 500 gibi bir şehir otomobili için bir kuponun maliyeti yaklaşık 900-1200 ₺ iken, içten yanmalı motorlu model için yaklaşık 1500 ₺ lik bir harcama söz konusudur. Kuponun fiyatı da daha düşük olabilir, Smart fortwo EQ için yaklaşık 50 Euro’ya veya Tesla Model S’nin ilk kontrolü için yaklaşık 1525 ₺ ile daha yüksek bir fiyata ulaşıyor. ilk 5 kuponda fiyat daha yüksek veya daha düşük olabilir.
Bu avantaja, birçok bölgede araba vergisi ödemekten beş yıllık muafiyet sunan yol vergisindeki tasarrufları da eklemeliyiz. Örneğin elektrikli ve hibrit araba sigortasında %20 indirimli Alokasko sigorta poliçesinden tasarruf etmek de mümkündür. Olağan bakım maliyeti zaman içinde oldukça değişkendir, aslında evin programladığı müdahalelere bağlı olarak fiyat ilk 5 kuponda daha yüksek veya daha düşük olabilir.
Bu avantaja, birçok bölgede araba vergisi ödemekten beş yıllık muafiyet sunan yol vergisindeki tasarrufları da eklemeliyiz. Örneğin elektrikli ve hibrit araba sigortasında %20 indirimli Alokasko sigortasını seçerek zorunlu Trafik sigorta poliçesinden tasarruf etmek de mümkündür. Olağan bakım maliyeti zaman içinde oldukça değişkendir, aslında evin programladığı müdahalelere bağlı olarak daha düşük olabilir. Bu avantaja, birçok bölgede araba vergisi ödemekten beş yıllık muafiyet sunan yol vergisindeki tasarrufları da eklemeliyiz. Örneğin elektrikli ve hibrit araba sigortasında %20 indirimli
Elektrikli arabaların bakımı ne zaman yapılmalı?
Zorunlu muayene söz konusu olduğunda, elektrikli otomobillerin ilk ruhsat tarihinden itibaren 4 yıl sonra bir ilk muayeneden geçmesi gerekir, ardından muayene sıklığı iki yılda bir olur. 45’ten 54,95’e çıkan bakanlık oranındaki son 199,95 ₺ artışın ardından revizyonun maliyeti 778,75 ₺ oldu. Elektrikli otomobillerin olağan bakımı ise, otomobil üreticisi tarafından sağlanan kuponlardaki göstergelere ek olarak, aracın kilometresi ve yaşı ile bağlantılıdır.
Örneğin Volkswagen’in ID modelleri kilometre sınırı olmaksızın en fazla iki yılda bir bakım gerektirirken, Tesla Model S’de kabin filtresinin her 3 yılda bir değiştirilmesi gerekiyor. Bugün bazı elektrikli otomobiller, uzaktan teşhis için gelişmiş sistemlere sahiptir. teknisyenlerin, yazılım güncellemesi veya elektronik bir sorundan kaynaklanan bazı arızaları çözme gibi bazı müdahaleleri uzaktan gerçekleştirmelerine olanak tanıyan bir teknoloji. Ayrıca, elektrikli otomobiller, aracın rutin bir kontrole tabi tutulması gerektiğinde, yerleşik göstergelerdeki bir bildirim aracılığıyla sıklıkla sinyal verir.
Elektrikli otomobil bakımı neden önemlidir?
Elektrikli arabaların olağan bakımı, aracın tüm sistemlerinin düzgün çalışıp çalışmadığını periyodik olarak kontrol ederek aracı verimli ve güvenli tutmanıza olanak tanır. Bu arabalarda motor yağı veya bujiler gibi bazı bileşenler bulunmasa da, optimum sürüş için gerekli olan frenleri, lastikleri, amortisörleri, aküleri ve diğer tüm unsurları kontrol etmeniz gerekir. Genel olarak, bir elektrikli otomobilin bakımı, içten yanmalı bir otomobile göre daha kolay ve daha ucuzdur, ancak yüksek enerji performansını sürdürmek ve arızaları, kırılmaları ve arızaları önlemek için bu hususları ihmal etmemek gerekir. Bunun için her zaman elektrikli otomobil bakım kitapçığında yer alan otomobil üreticilerinin yönergelerine uymalısınız.