alokasko-logo
alokasko-logo

Elektrikli Araba Akülerinin Bakımı

Elektrikli araba akülerinin daha uzun ömürlü olması, bir yatırımın korunması anlamına gelir: EV’lerin kesinlikle herkes için uygun olmayan fiyatları vardır ve akümülatörün önemli bir kısmı vardır. Elektrikli bir arabanın en pahalı bileşenidir . Elektrikli araçların yayılmasında kilit bir faktör olan özerkliği etkilediği için pahalı ve temeldir.

Üreticiler ve otomobil üreticileri, kilometrelerce yol kat edebilen ve aynı zamanda mümkün olduğunca az dağınık ve ağırlığa sahip, giderek daha gelişmiş çözümlerle tam olarak piller üzerinde çalışıyor . Bütün bunlar elbette bir maliyetle geliyor.

Akümülatörü değiştirmek zorunda kalırsanız – belki de garanti süresi sona erdikten sonra – masraf yüksektir. O halde elektrikli araba akülerinin daha uzun süre dayanmasını sağlayacak 5 ipucu görelim.

Elektrikli araba aküleri nasıl yapılır

Ama önce elektrikli araba akülerinin nasıl yapıldığını ve neden bu kadar pahalı olduklarını anlayalım. Bazıları artık kullanım dışı olan, kurşun bazlı olanlar gibi, kurşunun bir anotu (negatif kutup) ve sülfürik asit içeren bir çözeltiye daldırılmış kurşun peroksitin bir katodu (pozitif kutup) sayesinde çalışan birkaç tür vardır. .

Nikel – metal hidrit – metal alaşımlı anot, nikel katot – ayrıca EV’lerde kullanılmaz. Ana kusurlar arasında hafıza etkisi vardı.

Lityum iyon piller çok popülerdir , öncekilerden daha kompakt, hafif ve verimlidir, kısmen de olsa sorunsuz bir şekilde şarj edilebilirler.

Ancak sadece -10 ila +30 santigrat derece arasında düzgün çalışırlar. Elektrikli otomobiller için yeni sınır, elektrolit olarak sıvı yerine katı bir malzeme kullanan katı hal pilleridir. Akümülatörlerin boyutunu ve ağırlığını azaltan, çalışma sırasında daha az ısınan bir çözüm.

Pil garantisi ve maliyetleri

Bu nedenle, külfetli olduğu kadar önemli bir bileşen. Ancak bir elektrikli araba akülelerinin maliyeti ne kadardır ve üretici tarafından ne kadar süreyle garanti edilir? Soruyla başlayalım, otomobil üreticileri akülere aşağıdakilere karşı ortalama 8 yıl garanti veriyor:

  • Anomaliler.
  • Arızalar.
  • Hatalar.

Sadece bu değil: aynı zamanda , pilin artık görev için yeterli olmadığı düşünülen minimum verimlilik seviyesinin – %70’in – korunmasını da garanti ederler.

Ancak , garanti süresi sona erdikten sonra akü arızalanırsa veya artık minimum verimlilik seviyesini koruyamazsa ne olur ?

Pil ömrünü artırmak için 5 ipucu

Şimdi resim tamamlandığına göre, bir elektrikli araba akülerinin ömrünü nasıl artıracağımızı görelim veya en azından onları korumak için doğru şekilde kullanın.

Düşük menzilli olsa bile çok benzer pillerle donatılmış bir EV veya plug-in hibrit araca sahip olanlar için sıfır emisyonlu mobilite için beş faydalı ipucu.

Ne çok dolu ne çok düşük

Lityum piller hafıza etkisi olmasa da sıfır şarja getirilmekten pek hoşlanmazlar. İdeal olanı , onları % 20’deyken soketlere bağlamaktır .

artık akım seviyesi sıfıra yaklaştıkça, onları yeniden şarj etmek için gereken çaba artar. Maksimum ücret için benzer konuşma, ideal şudur:

  • %100 e-postaları hedeflemeyin.
  • Her zaman %80’de durun.

Araçlardaki şarj sistemleri ve elektronik kontrol üniteleri , maksimuma yaklaştıkça şarj gücünün kademeli olarak azaltılmasına yardımcı olur.

Ancak, ara sıra – belki bir yolculuktan önce – pili şarj ederseniz veya %10’un altına indirirseniz, ciddi değildir. Sabit olmaması önemlidir.

Arabayı uzun süre hareketsiz bırakmayın

Akünün erken bozulmasını önlemek için elektrikli bir araba sık sık sürülmelidir. Açıkçası minimum kilometre yoktur, ancak haftada en az bir kez kullanılmalıdır ve – sabit kaldığında – kalan şarj %20 ila %80, tercihen %50 ila 75 arasındadır.

Hızlı şarj? Nadiren daha iyi

Şarj hızı , elektrikli otomobil için önemli bir konudur: ne kadar yüksekse, aracın kullanımı o kadar esnek olur. Ancak dikkatli olun: hızlı ve ultra hızlı şarj sistemleri (50 kW’dan itibaren), sık kullanılmaları halinde pil üzerinde potansiyel olarak zararlı bir etkiye sahiptir.

Bunun nedeni, şarj sırasında üretilen ısıdır : ne kadar güçlü olursa, üretilen ısı o kadar büyük olur ve akümülatör hücrelerini olumsuz etkiler. Bu nedenle, normal olarak yavaş şarj etmek ve seyahat ederken hızlı şarj etmek daha iyidir.

Küçük dozlarda spor sürüşü

Lityum iyon piller 1.000 ila 1.500 şarj döngüsü arasında dayanacak şekilde tasarlanmıştır , ancak agresif sürüş çok fazla enerji gerektirir. Ama aynı zamanda akümülatörün ömrünü azaltan daha sık döngüler. Maliyetleri azaltmak için Eco modunda sürmek daha iyidir.

Barınakta veya garajda daha iyi

Isı pillerin düşmanıdır: 50 °’nin üzerinde hücreler bozulma eğilimi gösterir, akümülatörün gücünü ve süresini azaltır, bu nedenle çalışma sırasında aktif soğutma ile donatılırlar. Bu nedenle , elektrikli bir arabayı yaz güneşinde bırakmamak , ayrıca çok fazla hızlı şarjdan ve çok yoğun sürüşten kaçınmak daha iyidir.

Soğukla ​​ilişki farklıdır: hücrelerin optimal düzeyde çalışmasını engeller ve özerkliği azaltır . Ancak elektrikli otomobillerde pil bozulmasını etkiler. Elektrikli araba aküleri

Elektrikli araba aküleri: dikkatli davranın

Özetle: bir elektrikli araba akülerine, enerji depolama ve araca enerji sağlama yeteneğini kaybetmemesi için dikkatli davranılmalıdır . Bu garanti dışı olursa, fatura yüksek, çok yüksek. Verilen tavsiyeler, akümülatörün ömrünü uzatmanıza izin verir, ancak bazı sürücüler için sınırlayıcı olabilir.

Konu hakkında ne düşünüyorsun? Araba aküleri nasıl daha uzun süre dayanır? Elektrikli arabalarla ilgili deneyimleriniz oldu mu? Makaleye bir yorumla onlardan bahset .

Elektrikli araba akülerinin de kapsama dahil olduğu kasko sigortası teklifi almak için buraya tıklayabilirsiniz

Elektrikli araba akülerinin de kapsama dahil olduğu trafik sigortası teklifi almak için buraya tıklayabilirsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer İçerikler

spot_img