Tıbbi kontroller aslında çok önemlidir. Kanser, yüksek tansiyon veya diyabet gibi birçok hastalık ilk evrelerinde hiçbir belirti göstermez. Erken teşhis edilirse, bu tür hastalıklar tedavi edilebilir ve daha iyi bir prognoz ile sonuçlanabilir. Belirli patolojilere zemin hazırlayan risk faktörlerinin tespit edilerek takibinin yapılabilmesi de check-up’ların bir diğer avantajıdır.
Kendinizi sağlıklı hissetseniz bile belli bir yaştan itibaren rutin tıbbi testlerden geçmeniz tavsiye edilir. Düzenli doktor kontrolleri ileride oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçebilir.
Genel sağlık kontrolü
Genel bir doktor kontrolü, genel sağlığınızın kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesini sağlar ve şunları içerebilir:
- Doktorun kişisel verileri veya ilgi konularını (aile öyküsü, geçmiş hastalıklar, diyet türü, aşı durumu, spor alışkanlıkları, ilaç kullanımı, sigara, alkol alımı, riskli gibi belirli risk faktörleri) topladığı bir görüşme veya sözde klinik öykü cinsel davranış vb.).
- Kapsamlı fizik muayene (hastalıkların belirtilerini veya semptomlarını araştırmak, örneğin cilt muayenesi, eklemlerinizi, sırtınızı, karnınızı incelemek, nodülleri kontrol etmek vb.).
- Kan testleri, röntgen, ultrason gibi temel tamamlayıcı tanı testlerinin, risk faktörleri, geçmiş tıbbi geçmiş vb.
Bu tür kontrollerin sıklığına ilişkin genel tavsiyeler yaşınıza ve kişisel durumunuza göre değişir. Bu nedenle 20-30 yaş arası gençlerde 3-5 yılda bir, orta yaştaki hastalarda 2-3 yılda bir, 60 yaş üstü veya risk taşıyan hastalarda ise yılda bir genel kontrol yapılması önerilir. daha yakından takip edilmesi gereken unsurlardır.
Bu genel tıbbi kontroller genellikle şunları içerir:
Vücut kitle indeksinin (VKİ) incelenmesi :
Boyunuz için sağlıklı bir kiloya sahip olup olmadığınızı veya fazla kilolu veya obez olup olmadığınızı belirlemek için. İyi bir sağlığın harika bir göstergesi olarak kabul edilir ve kilonuzun (kg cinsinden) alınması ve boyunuzun (metre cinsinden) karesine bölünmesiyle hesaplanır.
Kan basıncı izleme:
Evde veya düzenli olarak bir eczaneye giderek kan basıncınızı izlemeniz de önemlidir. Genel bir kural olarak, 140/90’ın altındaki kan basıncı seviyeleri önerilir.
Göz önünde bulundurabileceğiniz kan testleri:
Kolesterol seviyeleri:
(LDL, HDL…). Genel olarak, yüksek LDL (veya “kötü” kolesterol) ve düşük HDL (veya “iyi” kolesterol) olan kişilerde kardiyovasküler hastalık riski daha yüksektir. Kanda olması gereken HDL kolesterol seviyeleri 40 ile 60 mg/dL arasındadır. Optimal LDL kan kolesterol seviyeleri 130mg/dL’nin altındadır.
Diyabet:
Tip II diyabet her yaşta gelişebilir ve sağlıksız bir yaşam tarzından vb.
Karaciğer ve böbrek fonksiyonu:
Karaciğer ve böbrek fonksiyonunuz hakkında en iyi temel bilgileri veren testler şunlardır: transaminaz değerleri (ALT, AST), bilirubin, gammaGT, alkalin fosfataz, üre, kreatinin, glomerüler filtrasyon hızının hesaplanması vb.
Kolon kanseri taraması:
Genellikle kolon kanseri taraması 50 yaşından itibaren tavsiye edilir ve dışkı örneği ile yapılabilir ve her 10 yılda bir kolonoskopi yapılmalıdır. Ancak aile öyküsü veya diğer ek risk faktörleri olan hastalarda daha sık önerilebilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (STD’ler) için test :
Bu testler, cinsel ilişkiye giren herkese, özellikle siz veya eşiniz birden fazla cinsel partnerle veya korunmasız cinsel ilişkide bulunduysanız önerilir. Diğerlerinin yanı sıra HIV (insan immün yetmezlik virüsü), gonore, hepatit B/C, sifiliz için test yapılmasını içerir. Lütfen bu cinsel yolla bulaşan hastalıkların birçoğunun fark edilmediğini, ancak sağlığınız ve/veya doğurganlığınız üzerinde büyük sonuçları olabileceğini unutmayın.
Genel check-up dışında diğer check-up işlemleri
Genel tıbbi kontrollere ek olarak, belirli uzmanlar tarafından özel görme, diş, cilt vb. En önemlileri:
Oftalmolojik muayeneler:
Genel olarak görme probleminiz yoksa 2 yılda bir gözlerinizi kontrol ettirmeniz tavsiye edilir. Gerekirse bir göz doktoruna sevk edilebilir.
Dermatolojik muayeneler:
Aile hekiminiz cildinizi rutin bir kontrolde inceleyebilir ve gerekirse sizi bir dermatoloğa yönlendirebilir. Cildinizi düzenli olarak bir doktor tarafından kontrol ettirmeniz önerilir; özellikle çok sayıda güneş yanığı geçirdiyseniz veya benleriniz varsa, ailede cilt kanseri öyküsü varsa veya açık tenli ve gözlere sahipseniz.
Diş kontrolleri:
Her yaş için 1-2 yılda bir diş hekimi tarafından rutin kontrol ve diş temizliği yapılması önerilir.
Jinekolojik muayeneler:
Tüm kadınlar yada 20 yaşın üzerindeki kadınlar her yıl servikal smear testi yaptırmalıdır. 50 yaş üstü kadınların meme kanseri taraması için iki yılda bir mamografi çektirmesi gerekiyor. STD taraması bir jinekolog tarafından da yapılabilir.
Erkeklerde ürolojik kontroller:
Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biridir. 50 yaşından itibaren yıllık PSA veya ‘prostat spesifik antijen’ taraması yapılması önerilir. Prostatı incelemek için yapılan bir başka rutin test parmakla rektal muayenedir.
STD taraması bir ürolog tarafından da yapılabilir.
Diğerleri:
O 50 yaş üstü kadınlarda steoporoz testi (kemik yoğunluğu) /işitme testi/vb.
Herhangi bir şüpheniz veya şikâyetiniz varsa, herhangi bir konuda kararsızsanız veya özel durumunuzla ilgili sorularınız varsa, alokasko tarafından aldığınız sağlık sigortası sizin her zaman yanınızda! Burada bir doktorla gizli bir şekilde telefonda görüşebilir ve bireysel durumunuz hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler alabilirsiniz.
Özel ve Ayrıcalıklı sigorta planlarımızda sağlık kontrollerinin de kapsandığını lütfen unutmayın. Bize ulaşmak ve indirimli fiyatlardan yararlanmak için lütfen buradan gözatın.