Arabanızı kışa hazırlamak için bir rehber: Akü, kar zincirleri, antifriz ve soğuk mevsimi endişe duymadan karşılamanız için çok daha fazlası hakkında 6 ipucu hazırladık.
Donmuş kapılar, bitmiş akü, arabadaki nem, buzun çözülmesi gereken ön camlar, kar ve buzla kaplı kaygan yollar: kış, otomobilleri ve sürücüleri çok zorlar. Yine de, kış mevsiminin neden olduğu sorunların çoğundan kaçınmak için birkaç önleyici tedbir yeterlidir. Birçok servis ortağı, araç için kapsamlı ve uzman bir kış hazırlığı sunar. Bununla birlikte, meseleyi kendi elinize almak istiyorsanız, arabanızı kışa nasıl hazırlayacağınıza dair ipuçlarımızı burada bulabilirsiniz.
Her şeyden önce, arabanızı kış için kontrol ettirmek amacı ile ilk kar tanelerini beklemeyin: zaten çok geç olacaktır. Arabanızı kışa hazırlamak için ideal zaman sonbahar başıdır, yani Eylül sonundan Ekim başına kadar.
Arabanızı korumaya yardımcı olacak en iyi teminatları seçin. Trafik kapsamınızı en doğru şekilde belirleyin. En ucuz trafik sigortası fiyatlarını karşılaştırmak için teklif alın. Trafik sigortası primlerinden tasarruf sağlayın. Trafik indirimlerine göz atarak araba sigortasından nasıl tasarruf sağlayacağınızı öğrenin. Taksit seçeneklerinden yararlanın. Trafik sigortası söz konusu olduğunda, birçok seçeneğiniz var. Alokasko uzmanları, doğru kapsamı bulmanıza yardımcı olabilir. En doğru teminatlarla en uygun fiyatları alabilmeniz için uzmanlarımız 7/24 yanınızdadır.
İpucu 1:
Lastikleri doğru zamanda değiştirin
Kış lastiklerinin temel özellikleri nelerdir? Bu lastiklerinin özel sırt deseni, karda, çamurda ve buzda yaz veya dört mevsim lastiklerinden çok daha iyi yol tutuşu sunar. Kış lastiklerinin derin yivleri ve yoğun yivleri (yani ince, çoğunlukla tırtıklı kesiklerin varlığı) kaygan yüzeyleri kavrar. Sonuç olarak, karlı koşullarda kar lastikleri, yaz lastiklerine göre yüzde 25 daha kısa fren mesafesine (100 km/s’de) sahiptir.
Kar lastiklerinin kauçuk bileşimi soğukta bile yumuşak kaldığından, çoğu kişi kış lastiklerinin soğuk mevsimde kuru yollarda bile daha güvenli olduğunun farkında değildir. Lastikler ne kadar yumuşaksa asfalta o kadar iyi uyum sağlar. Bu nedenle kış lastikleri optimum çekiş ve dolayısıyla daha fazla güvenlik sağlar.
Sıcaklıklar 7°C’nin altına düştüğünde kar lastikleri yaz lastiklerinden daha güvenlidir. Bu nedenle kış muayenesi sırasında kar lastiklerinizi doğru zamanda takmayı unutmayınız. İlk kar tanelerinin lastiklerinizi değiştirmesini beklemeyin.
Birçok ülkede kar lastikleri belirli zamanlarda (örneğin kar aylarında) veya karlı yollarda zorunludur.
Saklamadan önce yapmadıysanız, kar lastiklerinizin diş derinliğinin hala yeterli olup olmadığını kontrol edin. Otoyol yönetmeliği, yaz ve kar lastikleri için minimum diş derinliğinin 1,6 mm olmasını şart koşuyor. Bununla birlikte, bu çok kesin bir minimum değerdir: uzmanlar kar lastikleri için minimum dört milimetre, yaz lastikleri için ise üç milimetrelik bir minimum kalınlık önermektedir.
Kar lastiklerinin birçok ülkede zorunlu olduğunu unutmayın. Örneğin, Türkiye’de karayolları yönetmeliği, araçta kar lastiklerinin zorunlu olduğu bir dönem, yani yerleşim alanlarının dışında 15 Kasım ile 15 Nisan arasında; meskun mahallerde bu yükümlülük ilgili belediyenin takdirindedir. Kullanılacak lastikler, Alp sembolü (ortada bir kar tanesi bulunan 3 noktalı dağ resmi) veya M+S sembolü (“sulu kar ve kar”) olan lastiklerdir. İhlal edenler, 485 ile 705₺ arasında bir para cezası ile cezalandırılır, ancak bu miktar 5 gün içinde ödenirse 285₺ düşürülür.
İpucu 2:
Arabaya kar zinciri takmak
En iyi kış lastikleri, kar veya buzun olduğu yokuş yukarı veya eğimli bir yolla karşılaşmanız gerektiğinde tanınır. Bu nedenle, engebeli bir bölgede yaşıyorsanız veya dağlarda kayak yapmaya gidiyorsanız, bagajınızda kar zincirleri bulunmalıdır. Ayrıca, birçok dağ yolunda, yoğun kar yağışı durumunda kar zincirleri zorunludur.
Yüksek kaliteli kar zincirleri , karda ve buzda daha iyi tutuşa ve iyi sürüş özelliklerine sahip olmanın yanı sıra takılması ve çıkarılması kolaydır. Ancak kayak tatili için yola çıkmadan önce evde montaj alıştırması yapın, böylece acil bir durumda parmaklarınız soğuktan kaskatı kesilse bile montajını yapabilirsiniz.
İpucu 3:
Araba için antifriz
Aracınızı kış için kontrol ederken, araçtaki iki sıvının donma riski taşımadığını mutlaka kontrol etmeniz gerekir:
- Soğutma sıvısında yeterince antifriz olup olmadığını kontrol edin- donarsa motora zarar verebilir. Normalde atölye bu kontrolü denetim sırasında gerçekleştirir. Ancak su eklediyseniz antifriz de eklemelisiniz. Soğutma sıvısında yeterli antifriz olup olmadığını da her zaman kendinize sormalısınız. Serviste veya benzin istasyonlarında kontrol ettirebilirsiniz. Radyatördeki antifriz -25°C’lik bir sıcaklık için yeterli olmalıdır. Doldurduğunuzda antifriz motora uygun olmalıdır. Araç üreticisinden orijinal antifriz kullanılması tavsiye edilir .
- Antifriz silecek sıvısını kontrol edin. Ön cam yıkama sıvısı donarsa, buğulanma nedeniyle görememe riskiniz vardır. Ayrıca, yol tuzunun ön camda kuruyarak görüşü tamamen engelleme riski vardır. Bu nedenle ön cam silecek sıvısı, boruların veya memelerin donmasını önlemek için yeterli miktarda antifriz içermelidir. Antifriz, özel kış temizleyicilerine zaten dahildir.
- İpucu 4:
Silecek lastiklerini değiştirin
Sileceklerinizin ön camda çizgiler ve haleler bıraktığını veya artık iyi kaymadığını fark ettiniz mi? Arabanızı kışa hazırlamak için silecek lastiklerinizi değiştirmenin zamanı geldi. Soğuk mevsimde, birkaç saatlik ışık vardır, bu nedenle iyi görüş esastır. Ön camda çizgiler veya haleler varsa, karşıdan gelen araçların farları görüşü bozabilir. İpucu 5:
Ön camı dışarıdan ve içeriden temizleyin
Silecek lastiklerini değiştirdikten sonra hala çizgiler görüyorsanız, bu, ön camı (silecek lastiğini değil!) dışarıdan bir cam temizleyiciyle temizlemeniz gerektiği anlamına gelir, ancak en yaygın hatayı yapmayın: her zaman silecek lastiklerini temizleyin ön cam içeriden bile. Toz, parmak izi veya nikotin, özellikle karanlıkta görüşü engelleyen ve ışıkların parlamasını artıran bir kir tabakası oluşturur. Ayrıca kirli camlar temiz olanlara göre daha hızlı buğulanır.
Bir araba ön camının içini temizlemek için kullanılan bir sünger veya kuru bez genellikle sadece kiri hareket ettirir. Kapsamlı temizlik için cam temizleyici ve tüy bırakmayan bir mikrofiber bez (ideal olarak petek bez) kullanın.
İpucu 6:
Conta kauçuk bakımı
Hatalı bir conta araçta neme neden olabilir. Don, pencere ve kapılardaki lastik contaları zorlayarak onları zayıflatır. Kapıların donmuş olduğunu fark ettiyseniz ve açmak için çok güç uyguladıysanız, contaların lastiklerinde küçük çatlaklar olabilir.
Bu nedenle kıştan önce arabanın lastik contalarını kontrol edin. Lastik bakım ürünü kullanarak cam fitillerinin ve araba kapı fitillerinin donmasını engelleyebilir, kauçuğun daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.