Bir aracın bakımı, aracın işlevlerini yerine getirirken kullanılan parçaların ve sistemlerin düzenli olarak kontrol edilmesi, onarılması ve değiştirilmesi ile ilgilidir. Bu, aracın düzgün çalışmasını ve beklenen ömrünü uzatmayı amaçlar. Aracınızın bakımını yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Sık sık kontrol etmek ve temizlemek: Aracınızın lastiklerini, farlarını, yüksek ısıda çalışan parçalarını (örneğin, egzoz sistemi ve fren sistemi) ve diğer parçalarını sık sık kontrol edin ve gerektiğinde temizleyin.
- Düzenli periyodik bakımlar: Aracınızın üretici tarafından belirlenen periyodik bakım zamanlarına uyun. Bu, aracınızın filtrelerinin değiştirilmesi, yağ değişimi ve diğer bakımlar içerir.
- Anormal sesler veya davranışları hemen giderin: Aracınızda anormal sesler veya davranışlar fark ederseniz, hemen bir mekanik usta görün. Bu, daha büyük ve daha pahalı sorunları önleyebilir.
- Güvenlik ekipmanlarını kontrol edin: Aracınızın frenleri, farları, sinyalleri ve diğer güvenlik ekipmanlarını sık sık kontrol edin. Bu, aracınızın ve yolculuk yaptığınız diğer kişilerin güvende olmasını sağlar.
Arabanızla olan ilişkiniz mutlaka kısa süreli bir ilişki değildir. Birkaç yılda bir hevesle değiştirmek yerine arabanızı iyi durumda tutarak çok paradan tasarruf edebilirsiniz. Ve o kilometre sayacını altı haneli bir sayıya getirmek için mekanik bir dahi olmanıza gerek yok. Sadece on basit ipucunu takip edin.
1: Planlı bakıma saygı gösterin
Onlara iyi bakarsanız, çoğu araba en az on yıl dayanır, ancak bazı arabalar sorunlara diğerlerinden daha yatkındır. Japon arabalarının güvenilirliği efsanedir, ancak son yıllarda çok gelişen ve genellikle onarımı daha ucuz olan Avrupa arabalarını da ihmal etmiyor. Alman arabaları güvenilirlikleriyle ünlüdür, ancak önemli bir maliyetle.
Tavsiyemiz, yalnızca 20.000 veya 30.000 kilometrede kullanılmış bir araba satın almayı düşünmenizdir. Paradan tasarruf edersiniz ve araba neredeyse yenidir.
2: Güvenilir bir tamirci bulun
Aracınızın kullanım kılavuzundaki bakım programını dini olarak takip edin. Tam olarak ne diyorsa, tam olarak ne diyorsa onu yapın ve daha fazlasını yapma dürtüsüne direnin – petrol borsanız veya bayiniz ek hizmetler önerebilir, ancak kitapta yoksa, yapmanız gerekmez. Bazı arabaların yüksek kilometrede pahalı araba bakımına ihtiyaç duyabileceğini unutmayın. Rotanızda kalın – unutmayın, arabanızı gelecek yıllar için hazırlıyorsunuz!
3: Kendi küçük bakım fonunuzu oluşturun
Resmi araç satıcıları uygun araçlara ve eğitime sahiptir, ancak bunlar pahalıdır. Araba garantisinin sonuna yaklaşırken, iyi bir tamirci arayışı başlar. Arkadaşlarınıza ve ailenize size tavsiye edecek bir tamirci bilip bilmediklerini sorun. Bir tamirci bulduğunuzda, arabanızı uzun yıllar kullanmayı planladığınızı ve gereksiz onarım taleplerini önleyeceği umuduyla uzun vadeli bir iş ilişkisi aradığınızı açıklayın.
4: İyi bir araba ile başlayın
Arabalar bozulur ve sizi korkutup yeni bir araba aramak için bayiye koşturabilecek 1000 tl lik bir tamir faturası gibisi yoktur. Ancak, eski arabanızın, yeni bir araba satın almayı haklı çıkarmak için, art arda beş yıl boyunca her yıl onarımlarda yılda en az 2000tl kazanması gerektiğini unutmayın. Hemen hemen her durumda, eski arabanızı onarmak, yenisini satın almaktan daha ucuzdur.
Tavsiyemiz, yeni arabanız için ödemeyi bitirdikten sonra, onarım fonu olarak faiz getiren bir hesaba ayda birkaç yüz Euro yatırmaya başlamanızdır. 2.000 tl civarında tutun, böylece beklenmedik onarımları karşılamak için bol miktarda paranız olur.
5: Dikkatli sürün
Tıpkı annenizin size eskiden söylediği gibi… Biraz güzel hızlanma da arabanız için iyi olabilir, ancak her zaman agresif sürmeyin – arabanızı (ve sinirlerinizi de) yıpratıyor. Ne pahasına olursa olsun herhangi bir kazadan kaçının; Sizin için yaralanma riskine ek olarak, aracınızda ciddi bir hasar olması, onarımı zorlaştırabilir ve onarılabilir olsa bile performansı ve sürüş davranışını onarılamaz şekilde tehlikeye atabilir. Bir araba ciddi bir kaza geçirdiğinde, bir daha asla eski haline dönemez.
6: Arabanızı temizleyin
Arabanızın boyası sadece arabanın güzel görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda altındaki metali de korur. Arabanızı düzenli olarak yıkayın, ağaç özsuyunu ve kuş pisliklerini mümkün olan en kısa sürede temizleyin ve dört ayda bir cilalayın, vücudunuzu onlarca yıl yeni gibi tutacaktır.
Tavsiyemiz aracı yıkadıktan sonra kaputu, kapıları ve bagajı açıp kuru bir bezle tamamen kurutmanızdır. Su arabaya girebilir ve metal bağlantıları aşındırabilir. Ayrıca kaputun altındaki toz ve yağları temizleyin. Temiz bir motor, tamircinize aracınıza önem verdiğinizi hatırlatacak ve özenle yapılmış bir iş bekleyecektir.
7: Daima farkında olun
Her zaman garip sesler, olağandışı kokular, titreşimler veya doğru görünmeyen herhangi bir şey için tetikte olun. Bir tamircinin veya bayinin size “normal değil” demesine izin vermeyin – arabanızı yıllardır kullanıyorsanız, neyin normal neyin normal olmadığını bilirsiniz. Zaman zaman bir arkadaşınızın arabanızı kullanmasına izin vermek iyi bir fikirdir; Aşınmış direksiyon veya frenlerin aşınmış hissi gibi bazı sorunlar o kadar yavaş artar ki fark etmeyebilirsiniz. Arabanız size mükemmel görünüyorsa, ancak arkadaşınız onu sürmenin bir ölüm tuzağı olduğunu düşünüyorsa, tamirciyi görmenin zamanı gelmiştir.
8: Bir şey bozulursa hemen düzeltin
Yırtık döşemeler, kırık döşemeler veya elektrik kusurları gibi küçük şeyler, sevdiğiniz arabayı yavaş yavaş nefret ettiğiniz eski bir hurda yığınına dönüştürebilir. Bu küçük sıkıntıların artmasına izin vermeyin – eski arabanızı yeni tutmak ve mutlu ve eğlenceli bir deneyim sürmek için hepsini bir an önce halledin.
Baskımdan sonra en önemlisi ise tabiki aracınızı güven altında tutabilmek. Aracınızı en iyi güvende tutabilmek için en ideal yol kasko’dur. Alokasko size %30a varan indirimli fiyatlar ile 20den fazla sigorta şirketini karşılaştırarak teklifler sunar. Sizde indirimli fiyatlardan yararlanmak için buraya tıklayabilirsiniz.