Özellikle ulaşım araçlarına bağlı olan veya olmayan herhangi bir sürücü, arabasını temiz tutma ihtiyacı hissedebilir.
Özellikle ulaşım araçlarına bağlı olan veya olmayan herhangi bir sürücü, arabasını temiz tutma ihtiyacı hissedebilir. Bu işlem çok titiz ve hatta bazı durumlarda pahalı olabilir: bu nedenle, kendin yap yıkama, küçük bir miktar için araba yıkamak için doğru çözüm olabilir.
Sürücünün kendini iyi hissetmesini ve memnuniyetini garanti etmenin yanı sıra, arabanızı bağımsız olarak temizlemek, kazara hasar görmesini önlemenin bir yolu olabilir; aslında, araba yıkama ve servis istasyonlarının silindirleri ve fırçaları bazı durumlarda üstyapıyı çizebilir ve aşınmalara neden olabilir. Bunun yerine, arabayı kendiniz yıkayarak, boya kalitesinin çok agresif veya müdahaleci makineler tarafından kirletilmediğinden emin olarak aracınıza mükemmel bir estetik görünüm garanti ederek bunun olmasını önleyebilirsiniz.
İç ve dış yıkama arasındaki fark nedir? Doğru ürünleri nasıl seçersiniz? Arabamıza tamamen yeni bir görünüm kazandırmak mümkün mü? Bu sayfada kendin yap araba yıkama için eksiksiz bir kılavuz bulacaksınız.
Araba yıkama: eksiksiz kılavuz
Sorularımızdan ilkini cevaplamak için, iç mekânın temizliği ile dış temizliğin temizliği arasında büyük bir fark var: Her şeyden önce ilkini analiz edelim. Bir arabanın içi hem sürücü hem de yolcular için ana konfor ve güvenlik kaynağını temsil eder: bu nedenle temiz olması ve yolcuları rahatsız edebilecek kötü koku, kir veya kalıntılar içermemesi önemlidir.
Her şeyden önce, zarf, kağıt, çöp gibi arabanın işlevselliği ile ilgili olmayan herhangi bir nesneyi, dolayısıyla temizliğe engel olabilecek, hatta bakteri üremesine katkıda bulunabilecek herhangi bir öğeyi kaldırmak gerekir.
Yapılacak ilk şey kesinlikle küçük bir elektrikli süpürge kullanarak tozu, kırıntıları ve diğer her türlü müdahaleci partikülü çıkarmaktır. Oturma alanına ek olarak, önce elektrikli süpürgeyle ve daha sonra özel bir deterjan veya spreyle yer paspaslarına odaklanmayı da unutmamak önemlidir (ayrıca üzerinde biriken kirler için sert bir fırça kullanılması tavsiye edilir).
Zemin için kullanılan ürünlerin aynıları paspasları temizlemek için de kullanılabilir. Prosedürü kolaylaştırmak için, ikincisini araçtan çıkarmanız ve en inatçı kirleri çıkarmak için çeşitli deterjanları kullanmadan önce çatlaklar ve çıkıntılar arasındaki boşlukları dikkatlice fırçalamanız önerilir.
Deterjan varsayımsal lekeleri çıkarmak için yeterli değilse, belirli ürünlere güvenebilirsiniz. Paspaslar akan suyla da yıkanabilir, ancak dikkatli olmanız gerekir: bunlar kumaştan yapılmışsa, kumaş zarar görebilir; bunlar sentetik malzeme ise, güvenle ilerleyebilirsiniz.
Paspaslar kuruduktan sonra araca tekrar yerleştirilebilir. İç mekâna ve döşemeye gelince, ürünler malzemeye göre seçilmelidir: bu nedenle, yüzeylerin plastikten veya deri veya ahşap gibi daha hassas malzemelerden yapılmış olmasına bağlı olarak bunların seçimi değişir.
Koltuklar nasıl temizlenir
Yukarıda da bahsedildiği gibi kumaş özellikle hassas bir malzemedir ve her türlü ürüne maruz kalamayacağı için belirli bir bakım gerektirir. Kumaş koltuklar söz konusu olduğunda, ilk adım kesinlikle yüzeyi bir elektrikli süpürgeyle temizlemek ve ayrıca koltuk arkalığı ile koltuk arasındaki, büyük miktarda kirin birikebileceği çatlakların derinliğine de etki ettiğinden emin olmaktır.
Spesifik ürünlere gelince, bunlar sadece ortak bir süpermarkette satın alınamaz, aynı zamanda bunları evde rahat, hızlı ve kolay bir şekilde yapmak da mümkündür.
Tek ihtiyacınız olan bir bulaşık deterjanı, bikarbonat ve sıcak su: Karıştırıldıktan ve sıvı bir kıvam elde edildikten sonra solüsyonu bir fırça yardımıyla koltukların üzerine serpin ve kısa sürede kumaşlardaki tüm yağ lekeleri kaybolacaktır. Ürünü fırça veya süngeri dairesel bir şekilde hareket ettirerek uygulamak önemlidir ve ıslak yerleri temizlemek için temiz bir havlu kullanmayı unutmayınız.
Kumaş gibi cilt bile özel dikkat gerektirir; daha sonra elektrikli süpürge kullanarak yüzeysel bir temizliğe başlıyoruz ve daha önce bahsettiğimiz aynı kendin yap deterjanını uyguluyoruz ama bu sefer temizliğe başlamadan önce suyun soğumasını beklemek gerekecek.
Yaz aylarında koltukları kurutmak için pencereleri ve kapıları açık tutmak yeterli olacak ve birkaç dakika sonra sonuçlar zaten belli olacak. Bununla birlikte, ıslak koltukların düzgün bir şekilde kuruması için bir ısı kaynağına ihtiyaç duyacağından, kış mevsiminde ısıtıcıların açılması tavsiye edilir. Bunlar tamamen kuruduğunda, tekrar parlak bir görünüm vermek için su bazlı nötr pH düzenleyici kullanın.
Araba yıkama: harici
Güzel bir araba, estetik görünümüyle ve dolayısıyla kaportasının durumuyla hemen tanınır. Bakalım arabamızın dışını nasıl temiz tutacağız.
Öncelikle aracınızı açık havada yıkamayı tercih edecekseniz, güneşin suyu buharlaştırıp boyayı bozmaması için gölge bir yere park etmeniz tavsiye edilir.
Almanız gereken ilk önlemlerle başlayalım: ön cam sileceklerini kaldırın, anteni çıkarın ve camları kapatın. Bu dikkat dizisi aracınızı herhangi bir rahatsızlıktan koruyabilir. Arabanızı yıkamak için ihtiyacınız olan:
- İki kova su (biri sabunlamak, diğeri durulamak için)
- Bazı eldivenler
- Mikrofiber bezler
- Bir bahçe hortumu
- Bir lastik silecek
Yüzeydeki kiri temizlemek için, boyayı bozabilecek çok güçlü olmayan bir jet kullanarak arabayı bahçe hortumuyla ıslatmaya başlayın. Kirin akması ve araç gövdesinde kalmaması için suyun aşağı doğru yönlendirilmesi tavsiye edilir.
Büyük olasılıkla, artıklar tekerlek jantlarının açıklıklarına yerleşecektir, bu nedenle bunları bir spatula ile temizlemek ve ardından bir süngerle yıkamak daha iyi olacaktır.
Toz veya kir gibi makine üzerinde boya için kaba ve tehlikeli parçacıkların bulunmadığını kontrol etmek her zaman daha iyidir, bu nedenle aracınızın kapsamlı temizliğini sağlamak için bahçe hortumunu birkaç kez kullanın. Her alanı yıkadıktan sonra, boya üzerinde kalıcı haleler oluşabileceğinden, sabunun kurumasına izin vermeden önce arabayı durulamanız gerekecektir. Bu noktada tüm vücudu temiz bir bezle silin ve cilayı uygulayarak işi bitirin.