Sadece sürücü kursu sınavını geçmek için değil, her şeyden önce arkadan çarpışma riskini önemli ölçüde azaltmak için kullanılır. Güvenlik mesafesine saygı duymak önemlidir, ancak birçok sürücü otoyol yönetmeliğinin bu kuralını (her şeyden önce sağduyu) tamamen görmezden gelir. Öndeki araç aniden fren yaparsa, fren mesafesinin hesaplanmasında belirli bir fazlalık büyük bir fark yaratabilir ve çarpmadan kaçınmanıza olanak tanır. Doğru takip mesafesi, yalnızca aracın veya yolun tipine ve durumuna değil, aynı zamanda diğer faktörlere de bağlıdır. Hangileri görelim.
Karayolları Yönetmeliğindeki güvenlik mesafesi
İlk olarak, bunu analiz edelim. Araçlar arasındaki güvenlik mesafesiyle tam olarak ilgilenen 149. maddesindeki gereklilik şu şekildedir: “Sürüş sırasında, araçlar her durumda zamanında durmayı garanti edecek ve öndeki araçlarla çarpışmaları önleyecek şekilde öndeki araca göre bir güvenlik mesafesini korumalıdır “. Kısacası, sihirli bir formül veya standart güvenlik mesafeleri tablosu yoktur. Doğru uyumu etkileyebilecek faktörlerin miktarı oldukça fazladır. Aslında, burada birkaç özel koşulu düzenlemekle (belirli araç kategorileri için sollama yasağının varlığında meskûn alanların dışında, öncesinde kar küreme makineleri geçtiğinde) ve cezaları belirtmekle ilgilenir.
Güvenlik mesafesine uymamanın cezası 142 ila 273₺ arasında değişiyor ve nesnelerin ve/veya insanların karıştığı ciddi kazalarda önemli ölçüde artma olasılığı bulunuyor.
Özellikle, meskûn alanlarda araç kullanılmıyorken, yolun her yönde iki veya daha fazla rotası yoksa güvenlik mesafesi en az 100 metre olmalıdır. Son olarak, kar temizleme makinesi veya serpme makinesi bulduğumuzda, her durumda 20 metrenin altına yaklaşmak yasaktır.
Güvenlik mesafesi hesaplaması
Çoğu zaman, araba kullanırken önünüzdeki araçla arasındaki gerçek güvenli mesafeyi fark etmezsiniz. Bu önlemi değerlendirirken, aşağıdakiler gibi bazı faktörler dikkate alınmalıdır:
- Sürücünün reflekslerinin uyanıklığı ;
- Aracın tipi ve verimlilik durumu ;
- Hız; _
- Görünürlük; _
- Hava koşulları ;
- Trafik koşulları ; _
- Yol yüzeyinin koşulları ;
Spesifik olarak, aracın özelliklerine bağlı faktörlerle ilgili olarak, fren sisteminin etkinlik durumunu , lastiklerin aşınmasını ve aracın kütlesini dikkate almak gerekir.
Frenlerin mükemmel durumda olmaması veya özellikle aşınmış lastiklerle sürüş yapmanız veya araçta önemli bir yükle seyahat etmeniz durumunda, fizik kanunları daha uzun durma mesafeleri öngörür.
Araçlar arasındaki doğru güvenlik mesafesinin değerlendirilmesinde dikkate alınması gereken bir diğer faktör de sürücünün yansımalarıdır. Kişiden kişiye aslında tepki süreleri farklıdır ve bu durum sürücünün yaşından da kaynaklanabilir.
Bu nedenle, bir önceki paragrafta belirtilen güvenlik mesafesine uymak ve belki biraz daha büyükseniz bu mesafeyi artırmak her zaman iyidir. Bu önlem, daha fazla koruma koşullarında araç kullanmanıza izin verecektir.
Genel olarak, güvenlik mesafesinin hesaplanmasında hata yapma olasılığının yüksek olduğu göz önüne alındığında, tavsiye, gerekli olduğu tahmin edilenden daha uzun bir mesafenin korunmasıdır. Beklenmeyen olaylar durumunda belirli bir fazlalık fark yaratabilir.
Yapılan öncülleri akılda tutarak, şimdi bir tahminde bulunmak için bir numarayı inceleyelim. Genel olarak konuşursak, hızın iki katına çıkarılması, fren mesafesinin dört katına karşılık gelir . Aslında, km/s cinsinden ifade edilen hızınızı 10’a bölebilir ve sonucun karesini alabilirsiniz. Sonuç, metre cinsinden doğru güvenlik mesafesinin iyi bir tahminini sağlar. Örneğin, 50 km/s’lik bir hızda ideal güvenlik mesafesi 25 metre iken, 100 km/s’de korunması gereken mesafe 100 metre’dir.
Trafikte güvenlik mesafesi
Sıkışık trafikteyken seyahat hızına uyarlanmış güvenli bir mesafeyi korumak zor olabilir. Yine de önünüzdeki kişinin arkasına çok yakın durmaktan kaçınabilirsiniz. Aksine trafik koşulları aynı zamanda doğru güvenlik mesafesini de belirler. Sağ şeritte yer yokken öndeki araca yaklaşmak kesinlikle tavsiye edilmez, bu bir çarpışmadan kaçınmaya çalışmak için yararlıdır.
Güvenlik mesafesi ve tepki süresi
Doğru güvenlik mesafesini tahmin etmek için tepki süresi de dikkate alınmalıdır. Mükemmel fren sistemleri ve ABS’ye sahip arabaları kullandığımızda bile kendimize aşırı güvenme eğilimindeyiz. Bunun yerine, reaksiyon süresi bazen belirleyici olabilir. Genellikle saniye cinsinden ifade edilen reaksiyon süresi, tehlikeyi fark ettiğimiz andan fren yapmaya başladığımız ana kadar geçen süreyi gösterir.
Normalde, dikkat ve diğer kişisel ve bağlamsal faktörlere bağlı olarak 0,5 ila 1,5 saniye arasında gidebilir.. Örneğin, saniyenin onda 7’lik bir tepki süresini ele alırsak, 100 km/s’de acil bir durumda frene basana kadar neredeyse 20 metre yol kat etmiş oluruz. Ayrıca öndeki kişinin fren mesafesi de düşünüldüğünde bizimki ile aynı ise tepki süresinde güvenlik mesafesinin kat edilen mesafeden büyük olması teorik olarak yeterlidir. Ancak gördüğümüz gibi, teori tehlikeli olabilir. Tahminleri abartmak daha iyi ve şimdi nedenini görelim.
Arabamız diğerlerinden daha yavaş fren yaparsa
Sadece reaksiyon sürelerinin dikkate alınmasındaki sorun, önümüzdeki arabanın çok daha etkili bir fren sistemine ve tekerleklere sahip olması ve bu nedenle aynı koşullarda bizim yapacağımızdan 20 veya 30 metre daha erken durabilmesi olasılığı ile temsil edilmektedir. Ancak daha az performanslı frenleme yapan bir araba ile. Bu nedenle, lastiklerinizin basıncını ve aşınmasını periyodik olarak kontrol etmeniz önerilir. Son olarak, yavaşlamanın genellikle sabit olmadığını unutmayın – ya fren pedalına etkili bir şekilde basmak zor olduğundan ya da lastikler frenleme sırasında kilitlenebileceğinden.
Yağmur durumunda güvenlik mesafesi
Güvenlik mesafesi söz konusu olduğunda dikkate alınması gereken bir diğer faktör, hava koşullarıyla ilgilidir. Aslında, yağmur nedeniyle kaygan hale gelen bir asfalt , tamamen kuru bir yol yüzeyinden çok daha uzun durma mesafeleri gerektirir.
Karayolları Yönetmeliğimiz yağmur durumunda bir güvenlik mesafesi dayatmaz . Aslında, Madde 149, öndeki araçlarla çarpışmayı önlemek için, her durumda zamanında durmayı sağlayacak şekilde , araçların sürüş sırasında bir güvenlik mesafesini korumaları gerektiğini belirtmektedir.
Yağmur durumunda maksimum hız şehir dışı yollarda 90 km/s’ye, otoyollarda 110 km/s’ye düşürülmeli , güvenlik mesafesi ise duruma göre %20 ila %80 artırılmalıdır. Sağanak yağış yoğunluğu ve yol yüzeyi koşulları. Bu nedenle örneğin güneşte 50 km/h hızla giderken 25 metrelik bir mesafe gerekiyorsa, yağmur durumunda bu ölçüm 30 metreden 45 metreye çıkmalıdır. Söylemeye gerek yok, kar, sis veya dolu bizi daha da büyük bir güvenlik mesafesini hesaba katmaya zorluyor.
Risk, suda kızaklama veya yol yüzeyinde biriken su tabakası nedeniyle aracın yol tutuşunu kaybetmesidir. Bu durumda, özellikle yüksek hız, lastik sırtı aşınması ve su yolunun oldukça kalın olması durumunda pek olası olmayan risklerden kaçınmak için güvenlik mesafesinin çok daha büyük olması gerekecektir.
Arabanızı korumaya yardımcı olacak en iyi teminatları seçin. Kasko kapsamınızı en doğru şekilde belirleyin. En iyi kasko şirketlerinin fiyatlarını karşılaştırmak için teklif alın, primlerden %60’a varan tasarruf sağlayın. Kasko indirimlerine göz atarak araba sigortasından nasıl tasarruf sağlayacağınızı öğrenin. Taksit seçeneklerinden yararlanın. Kasko sigortası söz konusu olduğunda, birçok seçeneğiniz var. Alokasko uzmanları, doğru kapsamı bulmanıza yardımcı olabilir. En doğru teminatlarla en uygun fiyatları alabilmeniz için uzmanlarımız 7/24 yanınızdadır.