alokasko-logo
alokasko-logo

Araba ABS’si: kilitlenmeyi önleyici fren sistemi nedir ve nasıl çalışır?

Teknolojik ilerleme, araç güvenliğinin artırılmasına belirleyici bir katkı sağlamıştır. Modern modellerde, uzun yıllardır, ani frenleme durumunda her zaman ön tarafın yönlülüğüne sahip olmak için gerekli olan kilitlenmeyi önleyici sistem olan ABS mevcuttur.

ABS nedir?

Anti-Lock Braking System, asıl işlevi kaygan veya şiddetli arazide fren yaparken tekerleklerin kilitlenmesini önlemek olan bir fren destek sistemini belirtir. ABS sayesinde pedala uygulanan basınca bakılmaksızın frenleme kuvveti azaltılır ve bu sayede daha iyi lastik tutuşu ve daha iyi kontrol sağlanır.

ABS Sistemi

Anti-Lock Braking System, Volvo tarafından icat edildi , ancak ticarileştirilmesi, daha 1965’te fren yapıldığında tekerleklerin kilitlenmesini önleyebilen bir cihaz geliştirmiş olan Bosch sayesinde oldu . Anti-Lock Braking System, Almanca ” Antiblockiersystem” yani “anti-blocking system” teriminin kısaltmasıdır ve sistem tarafından gerçekleştirilen görevi tam olarak açıklar.

Arabada ABS: nasıl çalışır?

Anti-Lock Braking System‘nin çalışması, bir elektronik kontrol ünitesi ile arayüz oluşturan, her bir tekerleğe yerleştirilmiş sensörler tarafından garanti edilir. Bu, her bir tekerleğin dönüş hızını hesaplar ve frenleme sırasında bir veya daha fazla tekerleğin kilitlendiğini algılarsa, fren kuvvetini azaltmak için hidrolik pompaya müdahale eder. Bu durumda, frenleme kuvvetini doğru bir şekilde dozlayan ve aracın yönlülüğünün kaybolmasını önleyen kontrol ünitesi olacaktır.

ABS etkinleştirildiğinde, sürücü fren pedalında bir titreşim hissedecektir. Cihazın çalışmaması için pedala yapılan baskının azaltılmaması esas olacaktır.

Sistem ikaz ışığı yanıyor, ne yapmalı?

Motor çalıştırıldığında, ABS ile donatılmış her arabanın gösterge panelinde genellikle kırmızı olan Anti-Lock Braking System uyarı ışığı yanacaktır. Doğru çalışma durumunda bu, birkaç dakika sonra otomatik olarak kapanacaktır, bir arıza durumunda ise yanık kalacak ve sistemde bir arıza olduğunu gösterecektir. Bu durumda sorunu kontrol etmek için hemen bir servise gitmeniz tavsiye edilir.

ABS ve fren sistemi: ne zaman elden geçirilmeli

Fren sisteminin ve Anti-Lock Braking System‘nin her zaman kusursuz çalıştığından emin olmak için her iki sistemin de periyodik olarak kontrol edilmesi tavsiye edilir. Bu sadece diskler ve balatalar gibi kullanımla kaçınılmaz olarak eskiyen frenlerin mekanik bileşenleri için değil, aynı zamanda sensörler ve kablolar arasındaki bağlantı gibi Anti-Lock Braking System‘in elektronik bileşenleri için de geçerlidir. Bu nedenle, her kuponda, maksimum güvenliği garanti eden bir araba kullandığınızdan emin olmak için her iki cihazın aşınma durumunu analiz ettirme tavsiyesi her zaman geçerlidir.

Bilinecek şeyler;

Anti-Lock Braking System’in amacı nedir?

ABS kısaltması, asıl işlevi kaygan veya şiddetli arazide fren yaparken tekerleklerin kilitlenmesini önlemek olan bir fren destek sistemini belirtir.

ABS nasıl devreye girer?

ABS’nin çalışması, bir elektronik kontrol ünitesi ile arayüz oluşturan, her bir tekerleğe yerleştirilmiş sensörler tarafından garanti edilir. Bu, her bir tekerleğin dönüş hızını hesaplar ve frenleme sırasında bir veya daha fazla tekerleğin kilitlendiğini algılarsa, fren kuvvetini azaltmak için hidrolik pompaya müdahale eder. Kontrol ünitesi, aracın yönlülüğünün kaybolmasını önleyerek frenleme kuvvetini doğru bir şekilde dozlayacaktır.

ABS ışığının yanık kalması ne anlama geliyor?

Motor çalıştırıldığında, Anti-Lock Braking System ile donatılmış her arabanın gösterge panelinde genellikle kırmızı olan Anti-Lock Braking System uyarı ışığı yanacaktır. Doğru çalışma durumunda bu, birkaç dakika sonra otomatik olarak kapanacaktır, bir arıza durumunda ise yanık kalacak ve sistemde bir arıza olduğunu gösterecektir.

ABS’nizi ne zaman kontrol etmelisiniz?

Fren sisteminin ve Anti-Lock Braking System‘in her zaman kusursuz çalıştığından emin olmak için her iki sistemi de periyodik olarak kontrol etmeniz önerilir. Bu sadece frenlerin diskler ve balatalar gibi kullanımla kaçınılmaz olarak eskiyen mekanik bileşenleri için değil, aynı zamanda sensörler ve kablolar arasındaki bağlantı gibi Anti-Lock Braking System‘in elektronik bileşenleri için de geçerlidir.

Kasko sigortası

 Maddi kayıpların ve hasarların karşılanmasına yönelik hayat dışı branşlarda yer alan ve isteğe bağlı olarak yaptırılan kasko sigortası detaylı bir şekilde bu yazımızda incelenmiştir.

Kasko Sigortasının Tanımı ve Özellikleri

TDK ya bakacak olursak kasko en basit haliyle bu şekilde tanımlanmıştır: “Araçların uğrayacakları kazadan doğacak zararların/ziyanların tamamının karşılanması için yapılan sigorta anlaşması” bunula birlikte “belirli riskler nedeni ile motorlu taşıtlarda meydana gelecek hasarları güvence altına alan bir sigorta türüdür.” Da denilebilir.

Tüm dünyada ve Türkiye’de motorlu taşıtlarının (kara,hava,deniz ) kullanımının artması ile kasko sigortalarına talep her geçen gün artmaktadır. Yıllardır Türkiye’de sigorta sektörünün yüksek prim hacmini kasko sigortaları aktif olarak sağlamaktadır. Aşağıda bahsedilecek kasko ile ilgili istatistiksel veriler, kaskonun önemini anlatmaya yardımcı olacaktır.

Uygun fiyatlar ile kasko sigorta teklifi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer İçerikler

spot_img