Bir vites kutusunun doğru çalışması için temel bir unsur olan debriyaj, arabalarımızdaki temel bileşenlerden biridir. İster manuel ister otomatik şanzımanla donatılmış olsunlar. Ancak ilk durumda, debriyaja doğrudan müdahale eden sürücüdür. Bu nedenle, hasar görmesini ve dolayısıyla genellikle çok yüksek onarım maliyetleriyle karşılaşmasını önlemek için, bunu en iyi nasıl yapacağınızı tam olarak bilmek önemlidir. Bir araba debriyajını onarmak birkaç yüz dolara, bazen daha da pahalıya mal olabilir.
Debriyaj: nerede ve nasıl yapılır?
Otomobilin debriyajı, torkun motordan vites kutusuna aktarılmasını sağlayan üç elemandan oluşur. Bu, debriyaj diski, baskı plakası ve salma yatağından oluşan settir. Salma yatağı olarak da adlandırılan sonuncusu, hem mekanik hem de hidrolik tiplerde mevcuttur. Debriyaj plakası , pürüzlü, yüksek sürtünme katsayısına sahip bir malzemeden, bir dizi yaydan ve merkez delikte yivli bir bölümden yapılmıştır. Son olarak, baskı plakası, çelik bir diske bağlı bir dizi plakadan oluşur.
Debriyajın tamamı daha sonra otomobilin motoru ile vites kutusu arasında yer alır ve sol pedal aracılığıyla yolcu bölmesinin iç kısmına bağlanır. Aktivasyon mekanik ise, bu işlevi yerine getiren bir kablo var demektir. Öte yandan, bir hidrolik debriyaj söz konusuysa, aktivasyon bir yağ kanalı aracılığıyla gerçekleşir. Bu türlere, yenilik ilerledikçe, elektromanyetik teknoloji sayesinde çalışan bir debriyaj da dahil olmak üzere diğerleri eklenir.
Araba debriyajı: operasyon
Debriyaj nasıl çalışır? İlgili pedala bastığımızda ne olur? Serbest bırakma yatağı, baskı plakasını geri çeker ve böylece şanzıman milini krank milinden uzağa iter . Tam da bu alan yaratıldığında, istenen vitese geçilebilir. Pedal bırakıldığında, serbest bırakma yatağı, baskı plakasını motor yönünde hareket ederek krank milini şanzıman miline yeniden bağlayan debriyaj diskine doğru hareket ettirir. Sürtünme sonucunda debriyaj diski ile motor volanının hızları eşitlenecektir. Debriyaj diski böylece hareketi şanzıman miline iletebilir. Bu sürecin sorunsuz ilerlemesi için, herkesin emin olduğundan emin olmak çok önemlidir.debriyajın çalışmasını garanti eden sıvılar doğru seviyededir. Ayrıca aşınma nedeniyle debriyaj diskini değiştirirken motor volanını kontrol ettirmenin de önemli olduğunu düşünmek mantıklıdır.
Araba debriyajı: ne için?
Bir vitese doğru şekilde geçmek, yani kalkış yapmak veya sürüş sırasında vites değiştirmek: araba debriyajı bunun içindir. Aslında, motor ile şanzıman arasındaki bağlantı rolü sayesinde , tahrik ünitesinin krank mili vasıtasıyla ürettiği hareket, şanzımana ve ardından temel görevi motora hareket vermek olan kardan miline aktarılabilir. tekerlekler.
Ayrıca aracın debriyajının çalışması sayesinde aracın davranışı da yönetilebilir . Daha düşük bir vites oranı kullanmak, bir tırmanış veya sollama için gereken hızlanmayı sağlamaya yardımcı olabilir. Öte yandan, daha yüksek bir oran devreye alınarak, otoyolda seyahat etmek için gerekli olanlar gibi daha yüksek hızlara ulaşılabilir.
Yanmış debriyaj: ne yapmalı?
Sürüş sırasında veya motoru durdurduktan sonra maalesef vites değiştirdikten sonra yanık kokusu duyulabilir. Bu keskin koku , aşırı debriyaj kayması olabileceğini gösterir.. Debriyaj pedalına basmak daha zorsa, baskı plakasının bazı plakalarının hasar görmüş olması muhtemeldir. Öte yandan, debriyaj pedalı basılı tutulduğunda ve başlangıç konumuna dönmediğinde, yağ basıncında bir kayıp olabilir. İlk durumda tüm debriyajın değiştirilmesi gerekirken, ikinci durumda servo debriyajın değiştirilmesi yeterli olacaktır. Hasarlı olan tam olarak bu son elemansa, baskı plakasının titreşimleri dişli kutusuna iletilebilir. Son olarak, hızlanma sırasında debriyajda belirli bir kayma fark edersek, volan tarafındaki krank mili yağ keçesinden yağ sızıntısı olmadığını kontrol etmeniz önerilir.
Bu bileşenlerin çabuk aşınmasını önlemek için, sürüş sırasında, özellikle boştayken debriyaj pedalına çok fazla basmamaya çalışmak her zaman önemlidir . Bir diğer sorun da sık sık kontrol edilmesi gereken motor yağı olabilir . Bu nedenle kalitesiz ürün almaktan kaçının ve yağı daima kontrol altında tutun.
Debriyaj yanması durumunda ne yapılmalı?
Zamanlama, yanmış bir debriyajı onarmanın olası maliyetinde büyük fark yaratabilir. Ayrıca, öğenin değiştirilmesinin genellikle garanti kapsamında olmadığını unutmayın . Debriyajı sürekli kontrol etsen iyi olur. İlk aşınma belirtilerini fark ettiğiniz anda , hemen bir tamirciye veya yetkili bir atölyeye başvurmalısınız. Aslında, kendin yap yönteminin kullanılması önerilmez: şanzıman ve motor bağlantısının kesilmesi karmaşıktır ve özel bilgi ve araçlar gerektirir.
Araba debriyajı: gelecek için planlar
Teknolojik olarak en gelişmiş debriyajlar arasında iMT elektro-hidrolik debriyaj örneğini buluyoruz. Daha geleneksel çözümlere kıyasla verimliliği ve sürüş konforunu artırabilen Kia ve Hyundai tarafından. 48 V sistemli “hafif” hibrit modellerde bulunan bu akıllı Düz Şanzıman, kavraması bir kontrol ünitesi tarafından çalıştırılan bir düz şanzımandır. Pedal burada bir hidrolik boruya değil, bir kontrol ünitesi ile iletişim kuran bir sensöre bağlıdır. İkincisi, sonuç olarak, bir elektro-hidrolik aktüatör ile debriyajın açılıp kapanmasına izin veren sıvının basıncını yönetir. Bu şanzıman türü, 48V hafif hibrit sistemlerle sinerji içinde çalışarak, gaz pedalını bırakır bırakmaz debriyajı açmanıza olanak tanır. Araba bu şekilde mekanik atalet olmadan hareket eder ve ortalama %3’e kadar yakıt tasarrufu sağlayabilir.
Gelecekte Koreli üretici, çalışmak için debriyaj pedalına ihtiyaç duymayan bir manuel şanzıman yaratmayı hedefliyor. Bu nedenle, manuel şanzımanları kademeli olarak ve genellikle daha az verimli olan otomatik şanzımanlara eşit bir gelişme ile bir sonraki teknolojik seviyeye getirmek için her zaman bir girişimde bulunulur.