alokasko-logo
alokasko-logo

İş Zekâsı Nedir?

Bir şirketin başarılı olması ve büyümesini sürdürmesi için liderlerinin hızlı ve doğru karar verme becerilerini geliştirmesi gerekir. Ve bir şirket büyüdükçe zorluklar da büyür. Neyse ki, iş veri analitiği birçok şirketin aradığı yanıttır. 

İş zekâsı pazarı hızla büyüyor: 2020 ile 2025 arasında yılda %7,5 artması bekleniyor . Ayrıca, iş liderlerinin %44’ü kararlarının çoğunun verilere dayandığını söyledi. Uygulamalar giderek daha yenilikçi hale geliyor ve bir şirketi daha rekabetçi hale getiren bilgiler sağlıyor.

Bu nedenle, bu yazıda verilerinizden yararlanmanın en iyi yollarının neler olduğunu görebilmeniz için iş zekâsı, önemi, alaka düzeyi, işleyişi ve bazı örnekler hakkında konuşacağız. 

İş zekası veya iş zekası, iş verilerinin toplanması, entegrasyonu, analizi ve sunumuna yönelik teknolojiler, uygulamalar ve uygulamalardır. Temel amacı, verilere dayalı iş kararlarını desteklemektir.

İş zekâsı özellikleri

İş zekasının ve araçlarının temel özellikleri arasında şunlar yer alır:

  • Uyumluluk: iş zekâsı yazılımı, daha fazla işleme için veri toplama ve madenciliği için çeşitli program ve uygulamalarla entegrasyon sağlar.
  • Gerçek zamanlı veriler: bir işletmenin tüm süreçleri veri üretir; Bunlar otomatik olarak kaydedilir ve gerçek zamanlı olarak analiz edilir, bu da şirketinizin bilgilerine erişimi kolaylaştırır.
  • Rapor oluşturma: Rapor araçlarının en büyük kullanımlarından biri, raporlarda analiz edilen verileri belirli bir süre için en alakalı bilgilerle özetlemeleridir.
  • Veri görselleştirme: İş zekasında, veri aramaları iş hedeflerine göre filtrelenir ve bilgileri daha kolay yorumlamak için farklı grafik türlerinde görülebilir.
  • Soruların çözümü: geçmişlere dayalı olarak BI, şirket hakkındaki şu soruları yanıtlar: mevcut durumu nedir? kökeni nedir? Ve gelecekte nasıl dönüştürülebilir? Bu, teşhisi kolaylaştırır ve ardından bir strateji oluşturur.

İş zekasının bileşenleri

Devam etmeden önce, iş zekasının bileşenlerinin neler olduğunu bilmeniz önemlidir:

  1. Çok boyutluluk: Bilgi, elektronik tablolar veya veri tabanları gibi farklı kaynaklardan gelir; böylece araç, sağlam ve güncel temellerden tam bilgi toplayabilir. 
  2. Veri madenciliği: şirketinizin sorumluluğunda olan faaliyetlere göre uygun bir sınıflandırma için. Ayrıca, ilgili davranışlar veya değişiklikler gibi eğilimlerin gözlemlenmesine olanak tanır. 
  3. Aracılar: Yazılım, kullanıcı verilerini ve ihtiyaçlarını analiz eder ve bu bilgileri yorumlamak üzere programlanır. 
  4. Tarih Ambarı – Karar vericiler için bilgilerin merkezileştirilmesine yardımcı olur. 

İş zekâsı ne için kullanılır? 

İş zekâsı şirketinize yalnızca rekabet avantajı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ürettiği tüm verileri birleştirir ve anlamlandırır. Bu, bilgiyi, şimdiki zamanda size fayda sağlamanın yanı sıra, ona daha iyi bir gelecek sağlamak için şirketinizin geçmişinden öğrenmenizi sağlayan büyük bir fırsatlar hazinesine dönüştürür. 

Kuruluşunuzda neler olup bittiğine dair eksiksiz bir görüşe sahip olmak, izlemeniz gereken yolu daha net hale getirmenizi sağladığından, şirketinizde oldukça faydalıdır. İş zekasının özel olarak ne için olduğunu merak ediyorsanız, size bazı somut fikirler veriyoruz: 

  • Eyleme geçirilebilir iç görüler toplayın – Kuruluşunuzda artık kullanılmayan veri yok. İş zekası, optimum ve hedef odaklı stratejiler geliştirmenize yardımcı olan zayıf noktaları veya fırsat alanlarını belirlemek için şirketinizin ürettiği verilerin kapsamlı bir analizini sağlar. 
  • Şirketin üretkenliğini artırın: iş zekâsı araçları sayesinde rutin görevleri otomatikleştirebilir ve süreçlerinizi iyileştirebilirsiniz. Bu, çalışma ekiplerinize daha fazla organizasyon ve faaliyetlerin daha iyi önceliklendirilmesini sağlar. 
  • Daha yüksek bir yatırım getirisi (ROI) sağlar: verimli yönetim beraberinde daha hızlı bir yatırım getirisi getirir. Ayrıca tüketicilerinizin satın alma davranışları (bir pazarlama bilgi sistemi ile ), deneyimleri ve ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olmak, elindeki bilgilerden nasıl yararlanacağını bileceği için şirketinize büyük bir rekabet avantajı sağlar.
  • Davranışları tahmin edin ve trendleri tahmin edin: İş zekası sistemleri aracılığıyla üretilen veriler, alıcı yolculukları boyunca etkileşimlerine dayalı olarak müşteri profilleri oluşturmanıza olanak tanır. Bu bilgiler çok değerli çünkü size onların davranışları ve yöneldikleri eğilimler hakkında ayrıntılar veriyor. Bu, pazarlama stratejilerinizi, satışlarınızı, hizmetlerinizi ve şirketinizin genel büyümesini iyileştirmenize yardımcı olur. 
  • Kuruluşunuz hakkında derin bir anlayış sağlayın: Şirketinizin bileşenlerini tam olarak bilmiyorsanız, iç süreçlerinizi nasıl iyileştireceğinizi bilmek zordur. İş zekâsı, ilgili iyileştirmeleri yapmak için dikkat gerektiren her ayrıntıyı düzenlemenize ve belirlemenize yardımcı olur. 

Şimdi, bir şirketin farklı alanlarına göre, iş zekası şu konularda çok faydalı olabilir: 

  • Pazarlama : Daha iyi pazar segmentasyonu sağlar ve trendleri ve müşterileri daha iyi analiz eder. 
  • Satış : Müşterilerin ve karlılıklarının bir analizini sağlamanın yanı sıra projeksiyonlar ve tahminler yapabilir. 
  • Finans : Daha ayrıntılı gider ve gelir raporları oluşturmanıza olanak tanır. 
  • Üretim : Stoklar, teslimatlar, ürünlerin gelişi vb. gibi üretim alanında gerçekleşen her şeyin kapsamlı bir görünümünü sağlar. 

Ayrıca veri üreten her türlü şirket veya kuruluş tarafından da kullanılabileceği için kullanımı özel sektörle sınırlı değildir. Kurum veya kamu kurumu olması fark etmez. Durum ne olursa olsun, iş zekâsı kararların daha karlı ve doğru alınmasına yardımcı olur. 

İş zekasının avantajları

Gelişimi, veri madenciliği, raporlama, kıyaslama, metrikler ve performans, tanımlayıcı analiz, sorgu oluşturma, istatistiksel analiz, veri görselleştirme ve veri hazırlama gibi daha fazla süreç ve aktiviteyi içermesine izin verdi.

Ayrıca şu avantajlara da sahiptir: 

  • Anında imha için veri depolama alanına sahiptir.
  • Hedeflerin ve süreçlerin sürekli izlenmesini sağlar.
  • Geçmişteki hatalardan ders alarak süreçlerin ve stratejilerin gelişimini hızlandırın.
  • Şirketinizin daha iyi bir görselleştirmesini içerir.
  • İş süreçlerini kolaylaştırır.
  • İş stratejilerinin planlanmasını destekler.
  • İş performansı ve rekabet için bir ölçüt sağlar.
  • Pazardaki trendleri tespit edip zamanında takip etmenize olanak sağlar.
  • Müşteri davranışını analiz edersiniz.
  • Tüm alanların operasyonlarını optimize edersiniz.
  • Stratejilerinizin sonuçlarını ve başarısını tahmin edebilirsiniz.
  • Rahatsızlıkları veya sorunları önceden keşfedersiniz.

Kuruluşunuzun tüm kontrolü tek bir yerde olduğunda, yönetimi daha kolay ve daha öngörülebilir hale gelir. Bu nedenle, şirketiniz için yeni bir stratejik plan oluşturmaya başlamadan önce, şirketinizin ürettiği verileri mümkün olan en iyi şekilde kullanmak için en güncel iş zekâsı araçlarına ve işlevlerine sahip olduğunuzdan emin olun. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer İçerikler

spot_img
Verified by MonsterInsights