alokasko-logo
alokasko-logo

Alokasko ile DASK Yaptırmanın Tam Zamanı

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), adı üzerinde zorunlu olan ve tüm mülk sahiplerinin yatırması gereken sigorta türüdür. Bu sigorta türü, yaşantımıza 1999 Marmara Depremi’nin akabinde girmiştir. Marmara Depremi’nde pek çok can ve mal kaybımız olmuştur. Bu sigorta türünü araştıranlar, Zorunlu Deprem Sigortası’nın (DASK) avantajlarını da araştırmaktadır. Zorunlu deprem sigortasının (DASK) faylarını şu şekilde ifade edebiliriz. Yazımızda aynı zamanda deprem sigortası hakkında merak edilen pek çok bilgiyi de öğrenebileceksiniz.

Zorunlu Deprem Sigortasının Avantajları Nelerdir?

Zorunlu deprem sigortasını (DASK) yaptırmanın pek çok faydası olduğunun belirtmek istiyoruz. Deprem, bildiğiniz gibi hayatımızın önemli bir parçası. Üzerinde yaşadığımız bu topraklar yani ülkemiz yoğun, deprem kuşağında bulunmaktadır. Deprem diliminde olan bu ülkemizde de deprem maalesef ki kaçınılmaz olacaktır. Fakat sizlerin de bildiği gibi depremden kaçamıyoruz ama önlemler alabiliriz. Depreme karşı daima hazırlıklı olmalı önlemlerimizi almamız gerekiyor. Bu sebeple zorunlu deprem sigortası olarak adlandırılan bu sigorta hakkında merak edilen pek çok noktayı sizlerle paylaşacağız.

  • Deprem sigortasının yararları arasında maddi yararlar bulunmaktadır. Çünkü Depremden kaynaklanan tüm hasarlar, deprem sigortasından karşılanmaktadır. Binanın almış olduğu hasarların karşılanması son derece önemli. Ancak sizin de tahmin edebileceğiniz gibi bu noktada DASK’ın olması gerekmektedir. Deprem sigortası yaptıran herkesin hasarları, sigortalı olan kişinin bütçesi ile koruma altına alınmaktadır.
  • Eğer yeni bir eve taşınıyorsanız, elektrik, su ve doğal gaz gibi işlemleri yaptırmalı bunları üzerine almalısınız. Ancak evin DASK sigortası yoksa bu tür işlemlerin hiçbirini yapamazsınız. Bağlantı işlemlerinin yapılması için resmi belgenin olması gerekmektedir.
DASK

Deprem sigortaları fiyat bakımından son derece düşüktür. Bu düşük sigorta poliçeleri sayesinde depremzedelere büyük destekler vermiş olursunuz.

Alokasko ile Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmak Çok Kolay!

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ile deprem ve depremden kaynaklanan yangın, yer kayması ve tsunami risklerine karşı, sigortalı konut sahiplerine maddi olarak güvence sağlar. İster oturulamaz durumda ister kısmî hasarlı olsun, bina zararını hızlı şekilde tazmin ederek, yaşamın normale dönmesine fayda sağlar.

En doğru DASK sigortası tekliflerine kolayca ulaşmak için bilgilerinizi eksiksiz girin. Saniyeler içinden birden fazla sigorta şirketinin fiyatlarını karşılaştırın. Çok sayıda mevcut DASK fiyat teklifi arasından ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun olanı seçin. Kolay ödeme avantajı ile kredi kartına özel taksit imkânından yararlanın, poliçenizi hemen alın.

Gelin şimdi depremle alakalı diğer faydalı bilgilere bakalım;

DEPREM NASIL OLUR?

Deprem, yerkabuğunun kendisini oluşturan plakaların yer değiştirmesi ile indüklenen ani hareketi nedeniyle meydana gelen doğal bir olaydır. Aslında, plakalar yan yana çarpıştığında (veya kaydığında) sonuç, yüzeysel kırılmalara (hatalara) neden olan çok yüksek miktarda enerjiyi serbest bırakacak kadar güçlü bir titreşimdir. Bu şekilde neden olunan depremin yoğunluğu, çarpışmanın neden olduğu kırılma ne kadar büyük olursa o kadar yüksek olacaktır.

DEPREM NASIL TAHMİN EDİLİR?

Deprem öngörülebilir bir doğa olayı değildir. Yapılan araştırmalara ve depremlerin sürekli izlenmesine rağmen, depremin ne zaman olacağını kesin olarak bilmek mümkün değildir. Bilimin ilerlemesine rağmen, aslında, sismologlar kaydedilmiş bir depremin gücünü ve tehlikesini tahmin edemezler. Büyüklüğü, tam merkez üssünü veya zamanı kesin olarak tanımlamak için yararlı, doğrulanmış bilimsel kanıt yoktur; sonuç olarak, titremelerin potansiyel olarak tehlikeli olarak kabul edilip edilmeyeceği kesin olarak ifade edilemez.

Sonuç olarak, depremlerin öngörülebilir olmadığı göz önüne alındığında, depreme karşı anti-sismik binalar inşa ederek, mevcut binaları güvenceye alarak ve halkı bir poster sismik olayı durumunda ne gibi önlemler alacağı konusunda hazırlayarak önleme esastır.

Deprem olmadan önce ne yapılmalı? Her şeyden önce, önlemeye çalışmak ve güvenliğe odaklanmak iyi olur. Bir deprem bölgesinde yaşıyorsanız, bunu önceden bilmek ve dolayısıyla anti-sismik kriterlere göre inşa edilmiş bir ev seçiminde kendinizi yönlendirmek iyidir. Bu nedenle, acil bir durumda tahliye yolunu bilmek ve onu hem evde hem de işyerinde ezberlemek (ve aile ve meslektaşlarınız tarafından ezberlemek) iyidir.

Evdeyken bir deprem olursa, en büyük riskin nesnelerin çökmesi sonucu yaralanmak veya ölmek olduğunu bilmelisiniz. Ağır ve çok hacimli nesneleri asla yüksek raflara koymayın. Kitaplıklar ve dolaplar duvara sabitlenmelidir.

Bir ilk yardım çantası, yeni pilli bir el feneri ve mümkünse portatif bir yangın söndürücü her zaman güvenli bir yerde hazır bulundurulmalıdır.

Bir deprem durumunda nasıl davranılacağını bilmek iyidir: böyle bir anda korumak kolay olmasa da sakinlik önemlidir. Panik, depremin kendisinden daha fazla hasara neden olabilir.

Bu nedenle tahliyeye sakince ve rasyonelliği koruyarak devam etmeye çalışmalıyız. Şok anında bir odadaysanız, taşıyıcı bir duvarın kapısının altına veya bir kirişin altına siper almanız gerekir.

Bu mümkün değilse, cam, kitaplık, tablo ve düşebilecek nesnelerden uzak durmaya çalışarak bir masa veya sağlam bir mobilyanın altına sığının. Merdivenler binanın zayıf noktasıdır ve çökebilir. Sıkışıp ölüm tuzağına dönüşebilecek asansörü asla kullanmayın.

Öte yandan, deprem geldiğinde dışarıdaysanız, genellikle daha az risk vardır, ancak bazı temel noktalara dikkat etmeye çalışmak iyidir.

Tsunami riski olduğu için plajların veya göllerin yakınında durmaktan kaçının. Binalardan, üst geçitlerden, köprülerden, direk ve ağaçlardan, çöküp yol verebilecek arazilerden uzak durun. Ayrıca kornişlerden uzak, kiremitli çatılar; asla balkon veya binaların altına sığınmayın.

Şok sona erdikten sonra, binadan çıkmadan önce sel veya olası patlamaları önlemek için gaz ve su musluklarının kapatılması önemlidir. Kurtarmayı engellememek için arabayı kullanmamalı, toplama noktalarında kalmalısınız.

DEPREM ANINDA NEREYE SIĞINMALI?

Deprem anında ne yapılması gerektiği en sık sorulan sorudur ve acil durumlarda hatırlaması genellikle zordur; bu nedenle anti-sismik kültürü yaygınlaştırmak ve halkı sürekli bilgilendirmek elzemdir. Bu nedenle en önemli soruyu yanıtlamaya çalışıyoruz: Deprem durumunda ne yapmalıyım? deprem anında nereye sığınmalıyım?

Deprem anında nerede olduğumuza bağlı olarak farklı davranmamız gerekecek:

  • Ev : Deprem sırasında evdeysek, sağlam mobilyaların (masa, sandalye) altına veya bir iç duvara sığınmak zorunda kalacağız. Yere düşebilecek veya çökebilecek kitaplıklardan veya mobilyalardan uzak durun. Merdivenlerden kaçının, asansörler yasaktır.
  • Açık Alanlar : Deprem anında dışarıdaysak binalardan, ağaçlardan, hava altyapılarından, köprülerden ve üst geçitlerden uzak dururuz.
  • Okul : Okulda olsak bile kural sıra ve sıraların altına sığınmaktır. Binayı yalnızca zemin katta ve acil çıkışa yakınsanız terk edin. Şokun sonunda güvenlik personelini bekleyin.
  • Yüksek katlar : Eğer deprem biz yüksek bir binadayken olursa muhtemelen şoku daha net hissederiz ama panik yapmayın: Bir kirişin, taşıyıcı bir duvarın, bir kapının lentosunun altında sığınak buluruz. Asansörleri kullanmak yasaktır; merdivenleri kullanmak zorunluysa, buna çok dikkat ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer İçerikler

spot_img
Verified by MonsterInsights