Sosyal sorumluluk planı
Ek emeklilik provizyonu sadece mantıklı değil, aynı zamanda çalışanlarınız için de hayati önem taşıyor!
Yıllardır belliydi: yasal emeklilik yeterli değil. Bu öncelikle demografik değişimden kaynaklanmaktadır. Yaşlanıyoruz, yani emekli maaşı alma aşaması giderek uzuyor. Aynı zamanda doğum oranı da düşüyor. Sonuç olarak, giderek daha az sayıda çalışan yasal emeklilik sigortasına (SGK) ödeme yapmaktadır. Bu nedenle, “kuşak sözleşmesi” artık çalışmıyor. Geçmişte üç ödeyici bir emeklinin emekli maaşını finanse etti, bugün bu üç ödeyici tek çatı altında emekliyi finanse ediyor. Sonuç: yasal emeklilik gittikçe küçülüyor ve vatandaşların arz açığı büyüyor.
Emekli olduğunuzda alışkın olduğunuz yaşam standardını korumak istiyorsanız, mümkün olduğu kadar erken bir zamanda ek hazırlıklar yapmalısınız! Alokasko ile BES için tam zamanı!
Klasik emeklilik sigortasından BES’e kadar karşılık ayırmanın çeşitli yolları vardır. Çalışanlar için çok uygun olan bir ek hüküm türü, şirket emeklilik planıdır. Hem çalışanlara hem de işverenlere çeşitli avantajlar sunmaktadır. Bunu yapmanın farklı yolları var. Emeklilik ve destek fonları ile doğrudan sigorta.
Doğrudan sigorta nedir?
Prensip olarak, doğrudan sigorta normal bir emeklilik sigortasıdır. İşveren olarak, sigortalı sizsiniz ve çalışanınız sigortalı olarak haklardan yararlanma hakkına sahiptir. Doğrudan sigorta için iki tür finansman vardır: çalışan veya işveren tarafından finanse edilen doğrudan sigorta.
Çalışan tarafından finanse edilen doğrudan sigorta
İşveren bir taahhütte bulunur ve çalışanla maaş dönüştürme sözleşmesi yapar. İşveren daha sonra doğrudan sigorta yaptırır. Bunu tercih ettiği sigorta şirketi ile yapabilir veya şirketi çalışanın seçmesine izin verebilir. İşveren poliçe sahibidir ve primleri öder, bu nedenle ertelenmiş tazminattan söz edilir. Sigortalı kişi, başlangıçtan itibaren abonelik hakkına sahip olan ilgili çalışandır. Katkı payları, çalışanın brüt maaşından kesilir. İşveren için ek maliyet yoktur – sosyal güvenlik katkı payları ve vergilerden bile tasarruf edilebilir!
İşveren tarafından finanse edilen doğrudan sigorta
İşveren tarafından finanse edilen doğrudan sigorta ile çalışanlarınız için bir şirket emeklilik planına ne kadar ödeme yapmak istediğinize ve ne kadar ödeme yapmak istediğinize siz karar verirsiniz. Ödenen katkı payları işletme gideri olup, şirketinizin vergi yükünü azaltır.
Karışık formlar da mümkündür. Bir işveren olarak, çalışanın doğrudan sigortasına katkıda bulunarak şirket emeklilik planına katılabilirsiniz.
Emeklilikte çalışana vergi muamelesi
Doğrudan sigortaya yapılan katkılar devlet tarafından sübvanse edilir. Bunu yapmak için, ilk istihdam ilişkisinden gelmeleri gerekir. Bu nedenle gelir vergisi sınıfları mevcut olmalıdır.
Bu durumda katkı payları, yasal emeklilik sigortası için katkı değerlendirme sınırının %8’ine kadar vergiden muaf kalır (ilk %4 vergi ve sosyal güvenlikten muaftır, sonraki %4 sadece vergidir)
Müteakip emeklilik ödemesi müteakip vergilendirmeye tabidir. Yasal sağlık sigortası sistemindeki sağlık sigortası katkı payını belirlerken şirket emeklilik planından prim ödemeleri de dikkate alınır. Emekli olarak vergi yükü genellikle istihdam aşamasında olduğundan daha düşüktür. Bu nedenle, sonraki vergilendirme genellikle olumlu bir etkiye sahiptir.
İşveren tarafından vergi muamelesi
Doğrudan sigorta işletme varlıklarının bir parçası değildir. Bu nedenle sigortanın değeri bilançoda aktifleştirilmek zorunda değildir. Doğrudan sigortaya yapılan katkılar, yasal emeklilik planları için katkı değerlendirme limitinin %4’üne kadar sosyal güvenlik katkılarından muaftır (2022: aylık 260tl). Hem işverenler hem de çalışanlar sosyal güvenlik primlerinden tasarruf ederler.
İpucu: Çalışanlarınızın gelecekteki emekli maaşlarını artırın, örneğin birikmiş olan sosyal sigorta primlerini yılda bir kez özel bir ödeme olarak doğrudan sigortaya ödeyerek. Emekli maaşı çekerken vergi etkisi de yoktur. Gelecekteki emekli, yardımı doğrudan sigorta şirketinden alır.
Düşük gelir desteği:
2018’den itibaren, çalışanlar için işveren tarafından finanse edilen bir şirket emeklilik planı kurarsanız, işveren olarak size aylık maksimum brüt 2.200 tl tutarında bir sübvansiyon verilecektir. Yılda 240 tl ile 480 tl arasında bir katkı payı öderseniz, ücret vergisi mahsuplaşması yoluyla vergi indirimine ek olarak katkı payının %30’unu geri alırsınız.
İşveren değişikliği veya iflas durumunda ne olur?
Çalışan tarafından finanse edilen doğrudan sigortaya abone olmak için derhal geri alınamaz hak nedeniyle, çalışanın ilk günden itibaren sigorta avantajlarına sahip olma hakkı vardır. İşveren finansmanı durumunda, geri alınamaz abonelik hakkı ancak şirkette birkaç yıl çalıştıktan sonra ortaya çıkar.
Şirketinizden ayrılırsa, aşağıdaki seçeneklere sahipsiniz:
• Yeni işveren sözleşmeyi devralır.
• Yeni işveren aracılığıyla yeni bir doğrudan sigorta poliçesi yaptırılır. İlk sözleşmedeki mevcut bulunan sermaye yeni sözleşmeye aktarılır.
• Çalışan, sözleşmeyi kendi katkılarıyla finanse etmeye devam edebilir.
• Sözleşme primsizdir, bu nedenle daha fazla katkı payı ödemesi olmadan devam eder ve buna bağlı olarak gelecekteki emekli maaşı azalır.
Doğrudan sigorta iflas masasına girmez, iflasa karşı korunur.
Şirket emeklilik planı neden ilgi çekicidir?
Yasal talep yerine getirildi
Bir işveren olarak, çalışanlarınıza bir şirket emeklilik planı sağlamakla yükümlüsünüz.
İmaj, motivasyon ve çalışan sadakati için iyi
Çalışanlarını ek plan yapmaya teşvik eden ve hatta belki de hibelerle destekleyen işverenler sosyal sorumluluk gösteriyor. Bu da imaja olumlu etki eder, şirkete bağlılığı artırır ve motivasyonu artırır.
Bilanço nötr ve hesaplaması kolay
Doğrudan sigorta bilançoyu etkilemez. Bilançoda aktifleştirilmesi gerekmez. Diğer uygulama yollarının aksine, emeklilik sigortası derneği için herhangi bir katkı payı ödenmesi gerekmez.
Tasarruf
Doğrudan sigorta için ödenen katkı paylarından, yasal sigorta planının katkı değerlendirme limitinin (2018: ayda 260 tl) maksimum %4’üne kadar sosyal güvenlik katkılarından tasarruf edersiniz. İşveren olarak gönüllü olarak yaptığınız katkılar işletme giderleridir.
Sübvansiyon yükümlülüğü
2019’dan itibaren, maaş dönüşümü ile finanse edilen yeni akdedilmiş şirket sigorta sözleşmeleri için, dönüştürülen tasarruf tutarının %15’i işveren katkısı olarak ödenmelidir. 2019’dan önce imzalanan mevcut sözleşmeler için bu yeni sübvansiyon yükümlülüğü 2022’den itibaren geçerli olacaktır.
Halihazırda şirket emeklilik planlarına bir işveren katkısı sağlayan mevcut emeklilik taahhütleri, Şirket Emeklilik Güçlendirme Yasası kapsamında bir sübvansiyon sağlamaya yönelik bu yeni yükümlülüğü otomatik olarak yerine getirmez. Her zaman bunu kontrol etmenizi öneririz!
Özet
Bir bakışta işverenler için avantajlar
• Ertelenmiş tazminata ilişkin yasal hak yerine getirildi
• Görüntü iyileştirme
• Motivasyon ve çalışan sadakati
• Nitelikli işçileri çekmenin yolları
• Sübvansiyonların etkisini azaltan vergi ve sosyal güvenlik katkısı
• Sosyal güvenlik katkı payları kaydedilir
• Bilanço nötr ve kolayca hesaplanabilir
• Minimum yönetim çabası
• Esnek ürün seçimi
• Çalışan ayrılırsa transfer imkânı
Bir bakışta çalışanlar için avantajlar
• Vergi destekli emeklilik planları
• Bireysel tasarım mümkündür
• Katkı payları, sübvansiyon limitine kadar sosyal güvenlik ve gelir vergisinden muaftır.
• Müteakip Vergilendirme
• Küçük katkılar için de uygundur
• Ayrıldığınızda sözleşme sizinle yeni işvereninize götürülebilir veya özel olarak devam ettirilebilir.