alokasko-logo
alokasko-logo

Acil Durum Şeridi Ne zaman Kullanılabilir?

Acil durum şeridi , ana yollarında ve otoyolda bulunan yolun taşıt yoluna dahil olmayan, ancak bitişiğindeki bir parçasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, kullanımı Karayolları Kanunu’na tabi olan ve bazı özel durumlarla sınırlı olan acil durumlar için ayrılmış bir alandır.

Yasaların öngördüğü cezalara maruz kalmamak için, acil durum şeridinin ne zaman kullanılabileceğini bilmek, transit ve park etmeye izin verilen durumları bilmek önemlidir. Bu şekilde, bu tür şeridin doğru kullanımı yoluyla tüm yol kullanıcılarının güvenliğini garanti ederek bilinçli bir şekilde seyahat etmek mümkündür.

Acil durum şeridi nedir

Karayolları Acil durum şeridinin 3. maddesinin tanımı, bunların sadece acil durum araçlarının geçişi ve acil durum araç durakları için ayrılmış, taşıt yoluna bitişik şeritler olduğunu belirtir. Bazı özel durumlarda, bu şeritler, yalnızca ve münhasıran, taşıt yolunun içinde bu koşula izin veriliyorsa, yayaların hareketi için kullanılabilir.

Normal durumlarda, bir araç arızasının geçici bir acil durdurma gerektirdiği durumlarda aracın arızalanması dışında, otoyolda ve ana şehir dışı yollarda acil durum alanında araç kullanmak yasaktır. Diğer tüm durumlarda, acil durum araçlarının hareketini kolaylaştırmak ve yol güvenliği için risk oluşturmamak için şerit boş bırakılmalıdır.

Acil durum şeritleri, arızalı bir aracın park edilmesinin anayol içinde meydana gelen ve normal şekilde akmaya devam etmesi gereken trafiğe engel olmaması için özellikle hassas bir şekilde yapılmıştır. Bu nedenle, acil durum alanının genişliği, boyutları ve konfigürasyonu gibi hususlar her zaman büyük bir hassasiyetle incelenir.

alokasko.com

Geçerli bir sebep olmadan acil durum şeridinde aracı durdurmanın mümkün olmadığını, ayrıca taşıt yolunun normal şeritlerinde dolaşıma alternatif bir seçenek olarak geçişe izin verilmediğini unutmamak önemlidir. Sadece yoğun trafik durumunda, acil durum şeridini taşıt yolundan çıkmak için, çıkış uyarı levhasının gösterdiği gibi çıkıştan hemen 500 metreden başlayarak kullanmak mümkündür.

Acil durum şeridini kimler kullanabilir?

Acil durum şeridinde sadece acil durum, gözetleme ve yardım araçları veya tıbbi acil durumlarda içinde insan bulunan araçlar dolaşabilir . Dolayısıyla bu şerit, Polis, Trafik Polisi, İtfaiye araçları, ambulanslar veya yol yardım araçları tarafından acil durumlarda kullanılabilir.

Yayalar , ilkyardım kolonlarına ulaşmak için sadece acil durum şeridini, araçlarının arızalanması veya kaza sonrası yol yardım servisine başvurmak gerekirse kullanabilirler. Aksine, Otoyol Kanunu’nun 176. maddesinin gerektirdiği gibi, örneğin kaybolan bir çıkışı kurtarmaya çalışmak için acil durum alanında geri dönmek her zaman yasaktır.

Acil durum şeridinde ne kadar kalabilirsiniz?

Acil durum şeridi, bir arıza, arıza veya trafik kazası durumunda veya sürücünün veya araçta bulunanlardan birinin rahatsızlığının ardından kullanılabilir. Bu durumlarda araç durdurulmamalı, diğer araçların geçişine engel oluşturulmamalı, araç mümkün olduğunca şeridin sağ tarafında veya eğimli olarak konumlandırılmalıdır.

Acil durum şeridinde durma süresi 3 saati geçemez, bu sürenin sonunda araç henüz kaldırılmamışsa, bir çekici tarafından zorla kaldırılabilir. Acil durdurma sırasında, üçgeni 100 metre uzağa konumlandırarak taşıt yoluna bitişik bu alanda varlığı işaret eden dört ok yanmalıdır.

Araçtan inmeden önce, park halindeyken aracı terk eden herkesin giymesi gereken yansıtıcı yeleklerin kullanılması zorunludur. Daha sonra yol yardım servisine başvurularak, arıza otoyolda meydana gelirse yetkili bir firmaya başvurularak araç hızlı bir şekilde kaldırılmalıdır.

Acil durum şeridinin uygunsuz kullanımı için para cezaları ve cezalar

Acil durum şeridinin izinsiz kullanımı, Karayolları Kanunu’nun 175 ve 176. maddelerinde belirtilen ihlal türüne göre uygulanan bir dizi cezayı içermektedir. En ciddi yaptırım, geri manevra , izinsiz sirkülasyon ve aracın acil durum şeridinde 3 saatten fazla kalması durumunda kabul edilir.

Bu durumlarda, 799₺’dan 1.731 ₺’ye kadar para cezasına çarptırılırsınız, buna ek olarak, tersine çevirme ve yetkisiz geçiş için , 10 ehliyet puanının azaltılmasına ek olarak, ehliyetin 2 ila 6 ay arasında askıya alınması da öngörülmektedir. Bununla birlikte, acil durum şeridini yolculuk talep etmek veya izin vermek için kullananlar için 188 ila 348₺ arasında değişen bir para cezası riski vardır.

Acil durum sütunlarına ulaşmak için bu olmadan şeritte yürüyen yayalar için para cezası 99 ila 149₺ arasında değişebilir. Öte yandan, araçtan yansıtıcı ceket olmadan çıkarsanız, bu durumlarda para cezası ve ehliyetten puan düşülmesi riskini alırsanız, bozulan araçlar için aynı ceza uygulanır.

Hatta kavşak sinyali verilmeden acil şeride geçenler, çıkışa 500 metreden fazla mesafe koyanlar veya üçgeni yerleştirmeyenler için dahi para cezası ve ehliyet puanı kesintisi yasada öngörmektedir. Otoyolda Eğitmen hız kameralarının acil durum şeridindeki düzensiz geçişleri algılayabildiğini ve herhangi bir ihlali anında tespit etmeden cezalandırabildiğini hatırlamakta fayda var.

Bu yazı dizimizde belirtmek isteyeceğimiz diğer konu Alokasko‘nun trafik sigortasında uyguladığı benzersiz fiyat teklifleri olacaktır. Avantajlı fiyat tekliflerinden faydalanmak için buraya tıklayarak formu doldurabilirsiniz. Uzman personelimiz sizin için 20’den fazla sigorta şirketinin tekliflerini inceleyecek sizin için en uygun ve avantajlı olanı sunacaktır. Alokasko size ve ailenize değer katar!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer İçerikler

spot_img
Verified by MonsterInsights