2022 biteli 2 ay oldu ve Yol Güvenliği alanında elde edilen sonuçların envanterini çıkarmanın zamanı geldi. Türkiye Otomobil Kulübü’nün verilerine göre hazırladığı rapordan , trafik kazalarında 2021’in ilk iki ayına göre +%28,4 artış ortaya çıkıyor.
2022’de Türkiye’de bir önceki yıla göre artışla 151.875 trafik kazası (günde 416), 2.875 ölüm (günde 7.9) ve 204.728 yaralanma (günde 561) kaydedildi . Sonuç olarak bu, 2020’ye kıyasla kazalarla ilgili sosyal maliyetlerde + %26’lık bir artışa dönüştü (14,6 milyar Euro’dan 16,4 milyar Euro’ya ). Bununla birlikte, veriler 2022’nin ilk iki ayına bakınca ve karşılaştırıldığında, yeni bir trendin tersine dönmesine yol açıyor:
- Trafik kazaları 2021’e göre + %28,4 ve 2019’a göre -%11,8;
- Ölümler 2021’e göre + %20 ve 2020’a göre -%9,4;
- 2021’ye göre +% 28,6 ve 2020’a göre -% 15,2 yaralı .
2022’de en kritik yol hangi yollar ve trafik kazalarının en sık nedenleri nelerdi?
TUİK verileri, şehir dışı yollarda daha fazla sayıda ölüme neden olurken, kazaların kentsel alanlarda nasıl daha sık meydana gelmeye devam ettiğini göstermektedir:
- Şehir içi yollarda daha fazla trafik kazası var (2022’de %73,1);
- Şehir dışı yollar en fazla insanın hayatını kaybettiği (%47,5) yerlerdir ;
Genel olarak, bir önceki yıla göre, 2022’de bir önceki yıla göre her türlü yoldaki mağdurlarda bir artış var.
2022’de Türkiye’deki trafik kazalarının başlıca nedenleri nelerdir?
Karayolu kazalarının en yaygın nedenleri, sürüş sırasında dikkatin dağılmasının yanı sıra yol hakkına saygı gösterilmemesi ve aşırı hızdan kaynaklanmaktadır. Birlikte, kazaların toplamına atfedilebilecek nedenlerin neredeyse %40’ını temsil ediyorlar:
- Dikkati dağılmış veya kararsız sürüş, 30.478 kaza (toplamın %15,4’ü);
- Öncelik veya trafik ışığı eksikliği , 28,293 (%14,3);
- Aşırı hız, 19.706 (%10);
- Yanlış manevralar, 15.534 (%7.9);
- Güvenlik mesafesine uyulmaması, 14.081 (%7,1).
2022’de Türkiye’de trafik kazalarının hayatını kaybedenler kimlerdi?
2022’de trafik kazalarında hayatını kaybeden 2.875 kişiden 2 kurbandan 1’inden fazlası savunmasız kullanıcı kategorisine girdi. 2022’deki kurbanların %50,9’u yayalar, tekerlekli sandalye kullanıcıları, bisikletçiler ve çocuklardı:
Trafik kazalarında ölen kullanıcı kategorileri ise şu şekildedir:
2022 yılında trafik kazası mağdurlarının yaş grupları en çok 20-24 ve 45-59 yaşlarındaki erkekler, 20-24 ve 70-84 yaşlarındaki kadınlar için etkilenir. Ölüm sayısındaki en belirgin artış ise şu gruplarla ilgili:
Önce hayatı koyun ve yol güvenliğini seçin, tehlikeli durumlarla mümkün olan en iyi şekilde başa çıkmayı öğrenin, kaza olasılığını büyük ölçüde azaltın.
Yol güvenliğini gerçekten önemseyen sürücü kursları, trafik kazalarını ve ölümleri gerçekten azaltmak amacıyla bir araya geldi. Öngörülemeyen olaylarla nasıl başa çıkılacağını ve sürüş sırasında oluşabilecek kritik durumların nasıl yönetileceğini öğreten “Güvenli Sürüş ve Yola Çık” kursları işte böyle doğdu .
Güvenli sürüş kursunuzu şimdi ayırtın, bilgilerinizi girin ve size en yakın sürücü kursu seçin. Güvenli sürüş kursu için ihtiyacınız olan her şeyi ayırtmak ve ayarlamak için sürücü kursuyla iletişime geçeceksiniz. Hayat seç!
Şimdi gelin kış aylarında aracınızı korumak için kazaların önüne geçmek için bazı ipuçları verelim;
Soğuk kış sıcaklıkları , buz ve kar, arabalarda hasara veya beklenmedik hasarlara neden olabilir . Soğuk gelmeden önce arabanın tüm elemanlarının bakımı ve kontrolü yoluyla önlem alınması önerilir. Aracı soğuk mevsime hazırlayarak güvenli ve kaygısız sürüş sağlar. Hangi unsurların kontrol edileceğini ve kış için hangi aksesuarların donatılacağını ayrıntılı olarak görelim .
Kıştan önce hangi araba parçaları kontrol edilmeli?
Soğuk kış sıcaklıkları otomobil bileşenlerine zarar verebilir : kaporta ve mekanik bileşenler. Bu nedenle, kış gelmeden önce hangi önlemlerin alınacağını bilmek uygundur. Önlemenin tedaviden daha iyi olduğu iyi bilinmektedir, bu nedenle arabalar için de.
Kış gelmeden önce kontrol edilecek çeşitli unsurlar arasında şunlar vardır:
- lastikler : Araba lastiklerini doğru zamanda değiştirmek yasalar kadar çok önemlidir. Kış lastikleri, yolda buza karşı daha güvenli bir tutuş sağlar;
- ön cam silecekleri : soğuk mevsimde, yağmurlu veya karlı havalarda, ön cam silecekleri doğru görüş için gereklidir. Bakımları önemlidir;
- ön cam : söz konusu camın temizlenmesi arabanın güvenliği için çok önemlidir. Buz veya cam yoğuşması durumunda, ön camı nasıl temizleyeceğinizi bilmelisiniz;
- akü : soğuk havalarda aracın arızalanması mümkündür. Bu nedenle pilin test edilmesi, şarj edilmesi veya bitmesi durumunda değiştirilmesi gerekir;
- ışıklar : kış en karanlık mevsimdir. Araba ışıklarının periyodik kontrolü, yanmış veya yanlış yönlendirilmiş ışıkların tespit edilmesini sağlar;
- filtreler ve havalandırma sistemi: Bir arabadaki ısıtma sistemi, hem yolculuk sırasında soğuktan korunmak hem de her şeyden önce camların buğulanmaması ve zar zor görülebilmesi için gereklidir.
Bu unsurları kontrol ettikten sonra , aracınızı soğuktan korumak için kendinizi araçlarla da donatabilirsiniz.